Cemaatin HSYK Üyeleri Bu İsimler Mi?

Cemaatin HSYK Üyeleri Bu İsimler Mi?
HSYK seçimleri öncesi, bağımsız ya da YARSAV listesindeki adaylardan bazıları, paralel yapıyla işbirliği içinde. Yargıtay üyeleri de 'tam bağımlı bağımsız' adaylara destek arıyor.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 10 üyesi için, 12 Ekim'de yapılacak seçimde yarışacak adaylar netleşirken, paralel yapının kurgusu da deşifre oldu. Paralel yapı, yargı içindeki varlığını sürdürmek için "yaşamsal" önemde gördüğü bu seçimde ilginç taktiklere başvuruyor. Seçimlere bağımsız aday olarak giren bazı isimlerin aslında paralel yapı tarafından desteklendiği ortaya çıktı. Yargı çevreleri bu şekildeki 7 adayı "tam bağımlı bağımsız adaylar" diye tanımlıyor. 

TAVŞAN ADAYLAR... 

Sabah'ın haberine göre, YSK'nın listeyi açıklamasının ardından yargı çevrelerinde yapılan değerlendirmelerde, paralel yapıyla ilişkisini açıkça ortaya koyan 17 ismin yanı sıra YARSAV ve bağımsız listedeki 7 ismin de aslında paralel yapıyla birlikte hareket ettiğine dikkat çekildi. Paralel yapının, kendileriyle ilgisi olmayan bazı isimleri de teşvik ederek aday olmalarını sağladığı saptandı. Yargı çevreleri oyları bölmek için uygulanan bu taktikle "tavşan adayların" seçime sokulduğunu düşünüyor. YSK'nın kesinleştirdiği 61 hâkim - savcının isimleri incelendiğinde şu tablo ortaya çıktı: 
DIŞI BAĞIMSIZ İÇİ PARALEL: Bağımsız adaylar arasında paralel yapının desteklediği önemli isimlerin bulunduğu yargı çevrelerinde en çok dile getirilen iddialar arasında. Gerçekten bağımsız olan adayların arasına sızan paralel bağlantılı grupta, mevcut HSYK üyeleri Teoman Gökçe ve Ahmet Berberoğlu, Ankara Hâkimi Ayşe Neşe Gül ve HSYK Tetkik Hâkimi İdris Berber gibi isimler olduğu belirtiliyor. Yaşar Akyıldız, İlker Çetin, Orhan Gödel, Mehmet Kaya, Yeşim Sayıldı, Hasan Ünal, Ali Bilen, Hüsnü Çalmuk, Mahmut Şen, Saadettin Kocabaş'ın adı da yargı çevrelerinde paralel yargıyla birlikte anılıyor. Kendilerini "ne cemaat ne hükümet" sloganıyla tanıtan bir grup bağımsız adayın da paralel yapıdan oy desteği alabileceği değerlendiriliyor. Bu isimler de HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur, HSYK 2'nci Daire Başkanı Nesibe Özer gibi bilinen adaylarla simgeleştiriliyor. 
'YARGIDA BİRLİK'TE HER SES: Yargıda Birlik Platformu, "cemaatten arınmış bir yargı" fikrini esas alıyor. Bu nedenle Adalet Bakanlığı'ndan isimlerin yanı sıra, sosyal demokrat ve milliyetçi - muhafazakâr hâkimsavcıları da içeriyor. Hatta İşçi Partisi kökenli bazı isimler de platforma destek veriyor. 61 adaydan 16'sı Yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği adaylardan oluşuyor. Bu adayların isimleri şöyle sıralanıyor: Turgay Ateş, Bilgin Başaran (HSYK Genel Sekreteri), İsa Çelik (HSYK Başmüfettişi), Ahmet Çiçekli, Ramazan Kaya, Selahaddin Menteş (Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı), Zeynep Şahin, Ömür Topaç, Metin Yandırmaz, Mehmet Yılmaz (HSYK Başmüfettişi), Cafer Ergen (Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı), Mehmet Gökpınar, Halil Koç (HSYK üyesi), Hasan Odabaşı ve Gönül Sayın.  YARSAV - YARGIÇLAR SENDİKASI İTTİFAKI: Özellikle sosyal demokrat görüşlü hâkim savcılardan bazıları bu grubu "yargıda cemaatin etkisi olmasın" diye desteklerken, bazı hakim savcılar da "hükümet yargıdan uzak dursun" görüşüyle destek veriyor. Bu ittifakın HSYK adayları şöyle sıralanıyor: Süleyman Demirel, Leyla Köksal, İbrahim Fikri Talman, Muammer Aydın, Muammer Önder, Tarık Özdirek, Zerrin Karınca, Levent Ünsal ve Bülent Yücetürk. Aynı ittifakın içinde paralel yapının desteklediği isimlerin yer aldığına da dikkat çekiliyor. Bu isimlerin Murat Aydın, Ayşe Sarısu Pehlivan, Mustafa Bağarkası, Nuh Hüseyin Köse, Berrin Lale Şenoymak olduğu belirtiliyor. 

'İŞSİZ KALACAKSINIZ' DİYE GÖZDAĞI 

Paralel yapının, 12 Ekim HSYK seçimlerini hükümetle ilişkilendirerek yargı mensupları arasında "Yargıyı siyasetten koruyalım" düşüncesi oluşturmaya çalıştığı ve Yargıda Birlik Platformu'nun elini zayıflatmaya çalıştığı belirtiliyor. Paralel yapının, kendilerine yakın Yargıtay üyelerini sahaya sürdüğü, bu üyelerin adliye adliye dolaşarak bağımsız görünümlü tam bağımlı adaylara oy verilmesi için baskı yaptığı ifade ediliyor. Propaganda yapılan isimlere "2000 hâkim savcı atılacak, siz de işsiz kalacaksınız" denilerek gözdağı verilmeye çalışıldığı öğrenildi. 

NEŞE GÜL VE İBRAHİM OKUR'A SUÇ DUYURUSU

HSYK seçimleri için bağımsız aday olan Ankara Hâkimi Ayşe Neşe Gül ve HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur hakkında propaganda yasaklarına uymadıkları için Yüksek Seçim Kurulu'na suç duyurusunda bulunuldu. YSK 12 Ekim'de gerçekleştirilecek seçimlerde adayların, kesin aday listesinin ilan edildiği 29 Eylül'den oy verme süresinin bitimine kadar propaganda yapmasını yasakladı. Ancak Ayşe Neşe Gül ve İbrahim Okur hakkında, adlarına kurulu internet sitesinde 30 Eylül günü reklamlarının yapıldığı gerekçesiyle suç duyurusu yapıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum