İşte Tezkerenin Şifreleri

İşte Tezkerenin Şifreleri
Terör tehdidine karşı hükümete geniş yetkiler veren tezkerenin şifreleri belli oldu.

Irak ve Suriye’den gelebilecek terör tehdidine karşı hükümete geniş yetkiler veren tezkere, bugün Meclis’te görüşülecek. IŞİD, PKK-YPG, Türkiye’de yabancı asker bulundurma gibi konular içeren tezkerenin bazı maddelerine muhalefet karşı çıkıyor.

Hükümete yurtdışına asker gönderme ve operasyon yapma yetkisi veren Irak ve Suriye tezkeresi, bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Haberturk, tezkerenin şifrelerini ve Ankara’nın tezkere maddelerine yaklaşımını mercek altına aldı.

IŞİD İÇİN TEK TEZKERE: Süresi 4 Ekim’de dolacak olan Irak tezkeresinde “PKK tehdidine”, Suriye tezkeresinde ise “Esad rejiminin saldırılarına” işaret ediliyordu. IŞİD tehdidinin her iki ülkede de ön plana çıkması nedeniyle 2 tezkere birleştirildi ve tezkerede IŞİD tehdidine açık şekilde yer verildi. MHP, IŞİD’e karşı mücadele amacıyla yurtdışına asker göndermeyi destekliyor. CHP ise Türk askerinin sınırdışına çıkmasına karşı.

YPG GEREKÇESİ: Tezkerede, “Irak ve Suriye’deki tüm terörist örgütler” tanımlaması da yer aldı. Böylece adına açıkça yer verilmese de PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin tehdit olarak tanımlandığı ve önlem alındığı belirtiliyor. Bu da PYD’nin uluslararası kamuoyunun IŞİD’e tavrını “koz” olarak kullanmaya çalıştığı ve provokasyon peşinde olduğu iddiasıyla gerekçelendiriliyor. HDP ise TSK’nın PKK’ya ve Suriye ile Irak’taki uzantılarına yönelik operasyon yapılacağı düşüncesiyle tezkereye karşı çıkıyor. HDP, yerel unsurların lojistik olarak desteklenmesini istiyor.

YABANCI ASKER SAYISI: Tezkerede, Türkiye’de konuşlandırılabilecek yabancı asker sayısına sınırlama getirilmedi. 1 Mart tezkeresinde en fazla 62 bin askeri personelin 6 ay süreyle Türkiye’de bulunması öngörülmüştü. MHP ve CHP’nin yabancı silahlı güçlerin Türkiye’de bulundurulması konusunda bazı çekinceleri var.

YABANCI SİLAHLI KUVVETLER: Tezkerede “ülke” yerine “yabancı silahlı kuvvetler” ifadesi kullanıldı. Bu şekilde, operasyonlara katılacak yabancı ülke askerlerinin Türkiye’deki üsleri kullanabilmesinin yanı sıra Suriye ve Iraklı muhalif gruplara Türkiye’de eğitim verilebilmesine de imkân tanındığı yorumu yapılıyor. Tezkeredeki “risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması” ifadesiyse IŞİD ve Esad’a karşı savaşacak güçlere silah desteği sağlanabilmesine izin veriyor.

SINIRDA GÜVENLİ BÖLGE: Tezkerenin gerekçesinde “Ulusal güvenliğimizi tehlikeye atabilecek her türlü tehdide ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin tespiti ve uygulanması” denilerek, Türkiye’nin gerektiğinde tek taraflı olarak atacağı adımlara zemin hazırlanıyor.

PKK VE TEZKERE: Tezkerede ağırlıklı olarak Esad ve IŞİD tehdidine işaret edilse de PKK tehdidinin devam ettiği vurgulanıyor. Gerekçede “Irak’ın kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurları varlığını sürdürmektedir” denildi. MHP, tezkerenin bu bölümüne olumlu bakıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum