İbrahim Bekiroğlu

İbrahim Bekiroğlu

Yahudiler Türk mü?

Yahudiler Türk mü?

Yahudiler arasında yüzyıllardır devam eden etnik kimlik sorunu, kendi bilim adamlarının yaptığı gen çalışmalarıyla yeni boyutlar kazanıyor. Eğer yeni bulgular doğru çıkarsa Yahudiliğin bir din olmasının yanı sıra aynı zamanda bir ırk olduğu tezi çürüyebilir. Bizler Yahudileri Hz. İbrahim’in (a.s.) torunları olarak biliriz. Yahudiler ve Hristiyanlar da böyle kabul ediyor.

Yahudiler  kendi aralarında Aşkenazi (Eskinazi), Sefarad (Sephardi), Mizrahi gibi gruplara ayrılırlar. Aşkenazi genel bir isim. İbranice her ne kadar “Alman” manasına gelse de Polonyalı, Ukraynalı, Rus, Çek, Slav gibi Doğu Avrupalı Yahudilere Aşkenazi Yahudisi deniliyor. Bir de Sefarad Yahudileri var ki bunlar İspanyol Yahudisi olup Hz. İbrahim’in gerçek torunları kabul edilirler.  Mizrahiler ise Ortadoğu kökenli Yahudilere verilen bir isim.

Ancak İsrailli bazı bilim adamlarına göre Yahudilerin yüzde 90’ını oluşturan Aşkenazi (Alman) Yahudileri aslında Hz. İbrahim’in soyundan gelmiyor. İddiaya göre İsrail’de yaşayan Yahudilerin sadece yüzde 2’si Yahudi geni taşıyor. Daha da ilginç olan, Filistinlilerdeki Yahudi gen oranının bile Aşkenazi kökenli Yahudilerden fazla olması.

Peki Aşkenaziler Yahudi ırkından değillerse kimdirler?

Bu sorunun  cevabı, eğer bazı İsrailli genetikçilerin iddiaları doğru çıkarsa hepimizi ilgilendiriyor. Çünkü genetik araştırmalara göre Aşkenaziler aslında bir Türk boyu olan Hazarların torunları olurlar. Dolayısıyla her Türk, Yahudilerle akraba olmuş oluyor.

Nathan Pollock, Arthur Koestler, Eran Elhaik gibi bu iddiaya sahip çıkan araştırmacılara göre  8. yüzyılda Romalılardan kaçan 12,000 Yahudi, Hazarlara sığınır. Hazarlar sonradan Yahudiliğe geçerler ve devletin resmi dini ilan ederler.  Hazar Yahudileri 13. Yüzyıldaki Moğol istilasından sonra Doğu Avrupa’ya göç ederler ve bugünkü Aşkenazi Yahudilerinin temelini oluştururlar.

Dr. Eran Elhaik’e göre 20. Yüzyılın başında Doğu Avrupa ve Almanya’da bulunan 8 milyon Yahudinin  Hazarlara sığınan 12,000 Yahudinin zaman içinde çoğalmasıyla izah edilemez. Ona göre böyle bir nüfus ancak başka ırkların Yahudiliği kabul etmesiyle oluşabilir.

Nathan Pollock ise Aşkenazi isimlerinden hareketle bu sonuca ulaşmaya çalışmış. Pollock’a göre eğer birinin ismi Alpert/Halperin/Albert ise aslında Alper,  Kaplan/Caplon ise aslında Kaplan, Kogan/Kangan ise Kağan olup yüzde 100 Hazar kökenlidir.

Hazarlar Kızıl Yahudiler olarak da bilinirler. İbrani soyundan olmamaları ve saçları kızıl olduğu için kendilerine bu isim verilmiştir.  Rusya’ya komünizmi getiren Lenin ve Lev Troçki’nin de Kızıl (Hazar) Yahudi olduğu iddia edilir.

Türk kaynaklarında Hazarların Yahudiliği seçtiği yazılır. Ancak Aşkenazi Yahudilerinin temelini oluşturduğuna dair bir bilgi veya iddia yoktur.

Yahudilerin çoğunun Hz. İbrahim soyundan gelmediği tezine en çok Filistinliler sahip çıkıyor. Çünkü İsraillilere ve Evangelik Hristiyanlara göre Filistin, Hz. İbrahim’in torunlarına vaad edilmiş topraklardır. Ancak mevcut İsrail nüfusu Hz. İbrahim’in torunları olmadığına göre İsrail’in bu bahaneyle Filistin’i işgal etmeye hakkı yoktur diyorlar.

İsrailli bir hükümet yetkili ise; “ Kimin kanında hangi ırktan ne kadar olduğu ispat edilemez. Velev ki iddialar doğru olsa bile aslolan Yahudi olmaktır.” diyor.

Doğrusu ben de İsrailli yetkili gibi düşünüyorum. Hazar devletinde bir çok farklı etnik grup yaşardı.  Bunların bir kısma Yahudiliği kabul etmiş olsa da Müslüman, Hristiyan ve putperest dinlere inananlar da çoktu. Ayrıca zaman içerisinde Yahudiler nasıl ki İbraniliğini kaybettilerse, Yahudiliği seçmiş Hazar Türklerinin de saf ırklarını kaybettiğini kabul etmek gerekiyor. Aşkenazi Yahudilerinin kanında bir çok ırkın geni var. Türk geni varsa bile önemsenmeyecek kadar azdır.

Hem İsrail’in resmi söyleminde belirtildiği gibi; Asıl olan sizin ne düşündüğünüz, hangi dine ve ırka mensup olduğunuzu kabul etmenizdir.

Twitter: @bekiroglu1

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum
İbrahim Bekiroğlu Arşivi