Meclis'te Tezkere Oturumu Başladı

Meclis'te Tezkere Oturumu Başladı
Tezkere Türk askerine sınırötesi operasyon yetkisi verirken, yabancı askerlerin de Türkiye'den geçişi ve konumlanmasına izin veriyor.

16.55- Muhalefetin Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla tezkerenin görüşmesine karşı çıkıyor. Muhalefetin usul tartışması talebine AK Parti'den Mustafa Elitaş yanıt verdi. 

"Dün yaptığımız görüşmede usul tartışması yapılması talebinde bulunuldu. Bugünkü AK Parti Grup önerisinin görüşülme kararı AK Parti centilmenlik adımıydı. Usul tartışmasının açılması mümkündeğildir. Bütün siyasi partiler görüşlerini burada beyan edecek. Hükümet de tezkeresini savunacak. Aslında bu usul tartışmasının açılması bile usulsüzdür. 

16.52- Muhalefetin tezkerinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle gündemden geri çekilmesini istedi. Meclis Başkanvekili Bahçekapılı, talebe olumlu cevap verme yetkisinin olmadığını dile getirdi.

16.40- Tezkere metni okundu

16.20- MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ YUSUF HALAÇOĞLU: Siz ulusal güvenliğinizi sağlamak istiyorsanız önce kendi topraklarınızda güvenliği sağlayacaksınız. PKK terör örgütüyle de çözüm süreciyle masaya oturuyorsunuz. PKK'nın Kürtleri temsil edip etmediği konusunda ise çelişkiye düşüyorsunuz. IŞİD bir terör örgütüdür herkes bunu biliyor ama siz Cumhurbaşkanı ABD'ye gitmeden önce bunu söyleyemediniz bile. Tezkere içinde Suriye devletiyle ilgili ifadeler yer alıyor. Kobani'ye gösterdiğiniz tepkiyi neden Türkmenlere göstermediniz. Türkmenleri kimse korumuyor. Türkmenler Türkiye'yi girmek isteyince pasaport sordunuz. Kürtlere ve Ezidilere niye sormadınız? 


En doğru politikanız Suriye'yle sınırları açıp ticaret yapmaktı. Ne oldu da bundan vazgeçtiniz? Bu tezkere gerekliydi ama yapmanız gereken önemli bir şey vardı. Muhalefetle de görüşseydiniz. Bir takım vebal altında kalmayacaktınız.

IŞİD'İ SİZ PALAZLADINIZ

16.05- HDP HAKKARİ MİLLETVEKİLİ ADİL ZOZANİ: Siz yürürlükteki tezkerenin karşılığını verememişsiniz. Askerinize, polisinize 100 metre mesafede IŞİD insanları, çocukları kesti. Düne kadar müdahale yetkiniz vardı. Niye yapmadınız? Çünkü IŞİD çeteleri size bağlı, onları siz palazladınız. 

IŞİD'in kontrolündeki köyde Türk TIR'larından ne indirildi? Tezkereyle bunların devamını mı sağlayacaksınız? Bu tezkereyle kendini meşru savunma halindeki insanlarla IŞİD çeteleriyle aynı tutuyorsunuz. Sonra da ya tezkereye evet diyeceksiniz yada IŞİD çeteleriyle dirsek teması içinde olduğumuzu kabul etmiş olacağız diyorsunuz. Yok öyle bir şey. Sizin suçunuzu başkalarına yamayamayacaksınız. 

Güvenli bölge vardı zaten. Kürt halkı bunu sağlamıştı zaten. Müdahale edebilirdiniz. Ama yapmadınız. 

TEZKERE GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

16.00- Irak ve Suriye tezkerelerine ilişkin AK Parti Grubu'nun önerisinin görüşmelerine başlandı.

AK Parti'nin önergesine ilişkin ilk sözü AK Parti Milletvekili Mehmet Doğan Kubat söz aldı. Kubat sonrası mikrofana HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani geldi. 

GÖRÜŞMELERE ARA VERİLDİ

15.30- Tezkere görüşmelerine ses sistemindeki arıza nedeniyle 10 dakika ara verildi. Aranın ardından görüşmeler 15.45 sıralarında yeniden başladı.

HEMEN ADIM BEKLEMEYİN

15.27- Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz görüşmeler sırasında yaptığı açıklamada,"Tezkereden sonra hemen adım beklemeyin" dedi.

50 FİRE

Hac nedeniyle çoğunluğu AK Parti’den olmak üzere 50 dolayında vekil bugünkü tezkereoylamasına katılamıyor.

TEZKERE GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

15.00- Meclis Genel Kurulu'nda Başbakanlık Tezkeresi görüşmeleri başladı. Meclis'teki oturumu TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiyor.

Oturumda şuan milletvekilleri gündem dışı konuşmaları yapıyor.

AYRINTILAR GELECEK...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.