Köprü ve Otoyollar Yeniden Satışa Çıkıyor

Köprü ve Otoyollar Yeniden Satışa Çıkıyor
Kısa süre içinde santraller, otoyollar, limanlar hatta olimpiyat tesisleri bile özelleşecek.

Hükümet yeni bir özelleştirme hamlesi başlatıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni dönemde devletin birçok alandan çekileceğini ve buraları daha etkin, daha verimli çalıştırabilecek özel sektöre devredeceklerini açıkladı.

Bundan hem devletin hem vatandaşın hem de özel sektörün kazançlı çıkacağını dile getiren Şimşek, “Bazı alanlarda kâr ediliyor gibi görülse de buraların özel sektör eliyle işletilmesi sayesinde, daha verimli bir ortam oluşacaktır” dedi.

Yapılan özelleştirmeler sonucunda başta petrokimya, demir-çelik, petrol rafinerisi, alkol-tütün ve elektrik dağıtım olmak üzere devletin birçok sektörden tamamen çekildiğini, bankacılık, sigortacılık, telekomünikasyon ve hava taşımacılığı sektöründeki payın ise azaldığını söyledi.  Geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptıkları görüşmede de özelleştirme uygulamalarını değerlendirdiklerini anlatan Şimşek, bunun sonucunda şans oyunlarından tamamen çekilmeye karar verdiklerini, devletin şans oyunları oynama, oynatma görevini devredip denetleme fonksiyonuna yoğunlaşacağını ifade etti. Kısa zaman içinde elektrik üretim santrallerini, otoyolları ve köprüleri, bazı limanları ve Erzurum Kış Olimpiyatları Tesislerini özelleştireceklerini söyleyen Şimşek, şu bilgileri verdi: “25 şeker fabrikasını ve 5 makine fabrikasını, geliri Halkbank'a aktarılmak üzere Halk Sigorta ile Halk Emeklilik'i de özelleştirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca, gayrimenkuller, arsalar ve Güllük Marina gibi önemli özelleştirme projeleri de yerel ve uluslararası yatırımcıların ilgisine sunulacak. Bunların yanı sıra Türksat'a ait Kablo-TV operasyonları, BOTAŞ'ın iletim hatları, TEİAŞ'a ait kamu hisselerinin yüzde 49'u ve TPAO'nun halka arzı, Haydarpaşa Projesi, ölçü ve ayarlar hizmetinin özelleştirilmesi, üzerinde çalıştığımız ve Eti Maden'e ait sülfürik ve borik asit fabrikalarının özelleştirilmesi büyük katkı sağlayacak. Ayrıca, genel olarak özelleştirme programına almak üzere birçok sektörden yeni şirketler üzerinde de çalışıyoruz.”

GELİRE DAİR İDDİALAR GERÇEK DEĞİL

Bakan Şimşek, özelleştirme gelirlerinin, özelleştirme giderlerini ancak karşıladığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. 1986-2014 yılları arasında yaklaşık 70 milyar dolar özelleştirme uygulaması yapıldığı bilgisini veren Şimşek, Özelleştirme İdaresi'nin aynı dönemdeki özelleştirme uygulamaları giderlerinin 163 milyon dolar, ilan-reklam ödemelerinin 85 milyon dolar ve danışmanlık hizmet alımı giderlerinin 123 milyon dolar olduğunu bildirdi.  Buna karşılık, teminat gelirleri ile idarenin hazırladığı şartname, tanıtım dosyası gibi dokümanların satışından elde edilen gelirin ise 480 milyon dolar olduğuna dikkati çeken Şimşek, bu büyüklüğün de özelleştirme giderlerinin çok üstünde bir rakama tekabül ettiğini sözlerine ekledi. 

650 MİLYON DOLAR

Kış sporlarını uluslararası boyutlara taşımayı hedefleyen tesiste, stadyum, buz hokeyi salonu, kandilli biatlon, kayaklı koşu tesisleri, kayak pistleri bulunuyor.?Tesis 650 milyon dolara mal olmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum