6 üyenin "kapatılsın" kılıfı

6 üyenin "kapatılsın" kılıfı
İşte AK Parti'nin kapatılmasıni isteyen 6 üyenin gerekçesi...

Gerekçeli karar için tıklayın

 

''AK Parti'nin kapatılması'' yönünde oy kullanan 6 üyenin karşı oy gerekçesinde, ''Türbanın yükseköğretimde serbestçe takılmasına olanak sağlamak amacıyla anayasa'da yapılan değişiklikte, belirleyici olması ve buna ilişkin yasanın iptal edilmesi davalı parti'nin, laiklik karşıtı düşüncelerini yaşama geçirme konusundaki kararlılığını, Cumhuriyet'in temel niteliklerini tehdit noktasına kadar vardırabileceğini gösteren somut bir örnektir'' denildi.

Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Necmi Özler, Şevket Apalak ve Zehra Ayla Perktaş'ın ''AK Parti'nin kapatılmasına karar verilmesi gerektiği düşüncesiyle Parti'nin Devlet yardımından kısmen yoksun bırakılması yolundaki görüşe karşı'' yazdıkları gerekçede, Anayasa'nın siyasi parti kapatma ve odak olma fiillerine ilişkin maddeleri hatırlatıldı.

-''Parti kapatma rejimi korumak için bir önlem''-

Siyasi partilerin işlevleri ile çok partili demokratik siyasi hayatın gelişmesine paralel olarak vatandaşların siyasi partilerden beklentilerindeki artışın çağdaş demokrasilerde siyasi partilerin ne denli önemli bir yere sahip olduğunu gösterdiği belirtilen karşı oy gerekçesinde, şöyle devam edildi:

''Ancak, siyasi partilere, demokratik yaşamdaki bu önemli yerleri nedeniyle Anayasa ve yasalarla tanınan güvencelerin, onlara öncelikle devletin temel niteliklerine bağlı kalarak etkinlikte bulunma yükümlülüğü getirdiği kuşkusuzdur. Siyasi partilerin bu yükümlülüğe uymamaları durumunda kapatılmaları yoluna gidilmesi ise devletin demokratik rejimi koruyabilmesi için başvurduğu bir önlemdir.''

Karşı oy gerekçesinde, 1961 Anayasası'nın 57. maddesinin gerekçesinde de ''Devlet hayatında olağanüstü bir role sahip olan siyasi partilerin, demokrasi düzenini ve Cumhuriyetin ilkelerini tahrip edici bir kuvvet haline gelerek cemiyeti felakete sürüklemesi karşısında Devletin seyirci kalamayacağı aşikardır. Bu sebepledir ki, tasarıda yeni Alman Anayasasında olduğu gibi, Devlete veya demokratik nizama cephe alan partileri kapatma esası kabul edilmiştir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde ve Avrupa İnsan Hakları Anlaşması'nda da aynı esas hürriyeti tahribe müncer olan bir hürriyetin tanınmamış olduğu ifade edilmek suretiyle benimsenmiştir'' denilerek, demokratik rejim için tehdit oluşturmaları durumunda siyasi partilerin kapatılmalarının, temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası anlaşmalara da aykırılık oluşturmayacağının vurgulandığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.