Ebola Kabusu! Nasıl Önlemler Alındı?

Ebola Kabusu! Nasıl Önlemler Alındı?
Sağlık Bakanlığı, binlerce insanın ölümüne neden olan ve dünyanın korkulu rüyası haline gelen Ebola salgını için nasıl tedbirler aldı?

Son yılların kâbusu haline gelen Ebola virüsü hızla yayılıyor. Bu virüs, çoğunluğu Batı Afrika’dan olmak üzere yaklaşık 4,500 kişinin ölümüne neden oldu. Son olarak ABD ve Avrupa’da da görüldü.
Ebola virüsünün üç türü bulunuyor.

Dokunma, temas gibi çok kolay yollarla bulaşabilen bu hastalık ölümcül bir salgına dönüşebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilen Ebola, halsizlik, ateş, kas ağrıları, kusma, ishal ve kanama şeklinde ortaya çıkıyor.

Dünyanın korkulu rüyası haline gelen bu salgında risk altında bulunan ülkelerden biri de Türkiye... Afrika uçuşunun gerçekleştirildiği en büyük havalimanlarından birinin Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul'da olması daha da korkutuyor.

Dün Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yaptığı açıklamada: ‘’Her şey kontrol altında, panik yapacak bir durum yok’’ dedi ama, yine de bu korkunç kâbus ülkemizin kapısını her an çalabilir.

Peki Sağlık Bakanlığı Ebola salgını tehlikesine karşı ne tür önlemler alıyor?

İşte Bakanlığın aldığı bazı tedbirler:

Sağlık Bakanlığı’ndan aldığımız bilgilere göre; Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, uluslararası giriş noktalarında halk sağlığı acil eylem planları hazırlayıp, tatbikatlar gerçekleştirdi. Bakanlık herhangi bir vakaya karşı 36 ilde 45 hastane belirledi.

YOLCULAR 21 GÜN TAKİP EDİLİYOR

- Bu bölgelerden gelen vatandaşlar aile hekimlerince 21 gün boyunca takip ediliyor.
- Şüpheli hastayla temas ihtimali olan kişilere koruyucu kıyafet ve ekipmanlar ve şüpheli hastaların taşınmasında kullanılmak üzere negatif basınçlı hasta taşıma kabinleri temin ediliyor.

GEMİLER VE UÇAKLAR DEZENFEKTE EDİLİYOR

- Bu bölgeden gelen uçak ve gemilere sürekli bir denetleme ve dezenfeksiyon işlemi uygulanıyor.

SEYAHAT SAĞLIĞI MERKEZİ SAYISI ARTTIRILDI

- Bakanlık, hizmetlerin yaygınlığını daha da artırmak için Seyahat Sağlığı Merkezlerinin sayısı 32’den 43’e çıkardı.

GİRİŞ NOKTALARINA TAKVİYE PERSONEL

- Uluslararası giriş noktalarında takviye sağlık personeli görevlendirildi.

THY'YE 'EBOLA' PROSEDÜRÜ

Haber7'in haberine göre, Sağlık Bakanlığı Türk Hava Yolları (THY) için de "Ebola Hastalığı Prosedürü" uyguluyor. Buna göre kabin ekibinin yüksek ateş, bulantı, kusma gibi hastalık belirtilerini gözlemlemeleri bekleniyor. Ayrıca THY'nin kurumsal dergisi içinde bulunan ebola bilgilendirme metninin de bir anonsla okunması talep ediliyor.

ÜÇ DİLDE BROŞÜR DAĞITILIYOR

Ebola hastalığına yönelik Türkçe, İngilizce ve Fransızca broşürler hazırlanıp hastalığın görüldüğü bölgeden gelen ve giden uçaklara dağıtılıyor.

Hastalık şüphesi olan yolcu tespit edildiğinde kokpit ekibi tarafından haber vermeleri isteniyor. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü AHL Sağlık Denetleme Merkezi Hekimleri uçağı karşılayıp, onlardan onay alınmadan uçaktan yolcu indirilme işlemi gerçekleştirilemiyor.

ŞÜPHELİ HASTA YOLCULARA YAKLAŞTIRILMIYOR

Hastalık şüphesi bulunan yolcu asla diğer yolculara yaklaştırılmıyor. Hasta için bir kabin memuru görevlendiriliyor. Hastanın ve kabin memurunun maske takması ve ayrı tuvalet kullanması, ikramların diğer yolculardan ayrı yapılması, uçakta kullandığı eşyaların ise diğer yolculara yaklaştırılmadan sızdırmayan tıbbi atık torbalarıyla depolara taşınması sağlanıyor. Böylece diğer yolcuların bundan zarar görmemesi sağlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.