Kestane Zararlılarına Ortak Çalışam

Kestane Zararlılarına Ortak Çalışam
Türkiye'nin önemli kestane üretim merkezi olan Aydın'da çiftçinin önemli sorunu haline gelen ürün zararlılarına karşı, ADÜ ve İngiltere'nin Swansea Üniversitesinden uzmanlar ortak çalışma yürütüyor

Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli kestane üretim merkezi olan Aydın'da ürün zararlılarının çiftçinin en önemli sorunu olduğun bildirdi.

Yıllık 60 bin 270 ton üretimle Türkiye'nin kestane üretiminde dünyada üçüncü sırada yer aldığı, Aydın'ın ise 21 bin 400 tonla ülkede en çok üretim yapılan il olduğunu aktaran Tarhan, Aydın kestane kalitesinin dünyanın en iyisi olmasına rağmen üreticilerin ağaç gövdesi ve meyve kurtları yüzünden büyük sorunlar yaşadıklarını belirtti. 

Bu zararlıların kestane üretiminde önemli ekonomik kayıplara yol açtığını ifade eden Tarhan, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat fakültesi Bitki Koruma Bölümü ile Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nün de ürün zararlılarıyla mücadele konusunda çiftçiye destek sağladığını kaydetti. 

- İngiltere'den uzmanlar da destek veriyor

Zararlılara yönelik çalışmalara bir yıldır İngiltere’nin Swansea Üniversitesinden Prof. Dr. Tariq Butt başkanlığındaki ekibin de katıldığını ifade eden Tarhan, çalışmalarda "dişi kokulu tuzak" diye adlandırılan İngiltere’den getirilen tuzak ve feromonlardan olumlu sonuçlar alındığını, tuzaklamayla zararlı popülasyonunun azaltılmasında başarı elde edildiğini bildirdi.

Tarhan, "Kestane alanlarında zararlarla mücadelede arazinin topoğrafik yapısı ve ağaçların yüksekliği, kimyasal mücadeleyi mümkün kılmıyor. Ayrıca zararlıların kabuk altında bulunması da kimyasal mücadeleyi olumsuz sonuçlar veriyor. Bu nedenle feromon tuzakları kullanarak, kitlesel tuzaklamayla kestane zararlıların sayısı azaltılmaya çalışılıyor" dedi.

- Gömü yerlerindeki zararlılar

Hasadı yapılan kestane meyvesinin dikenli dış kabuktan ayrılması için "gömü" olarak adlandırılan çukurlarda bekletildiğini, bu sırada gömü yerlerindeki zararlıların da meyvede yüzde 15-20 oranında kayba yol açtığını anlatan Tarhan, "ADÜ ve Swansea Üniversitesinden ekibin yürüttüğü çalışmayla, gömü yerlerindeki zararlıyla karşı biyolojik kontrol mücadelesi uygulayacağız. Yani başka bir canlı kullanılarak zararlıların yok edilmesi sağlanacak. Bunu gömü yerlerinde uygulamalı olarak test edeceğiz" diye konuştu.

Tarhan, iki zararlıya karşı tuzaklama ve biyolojik yöntemlerle verilecek mücadelede verim kaybını yüzde 5'e düşmesinin hedeflendiğini söyledi. 

 

 

 

 

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.