Davutoğlu Akiller Toplantısında Konuşuyor

Davutoğlu Akiller Toplantısında Konuşuyor
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Akil İnsanlar heyetinin toplantısında konuştu. Davutoğlu Kobani Eylemleri için ilginç bir benzetmede bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Akil İnsanlarHeyeti üyeleriyle bir araya gelerek Çözüm Sürecinde gelinen noktayı değerlendirdi. Davutoğlu yaptığı konuşmada Kobani Eylemlerini, İstanbul'da başta Rumlara olmak üzere azınlıklara yönelik tahrip ve yağma olaylarının yaşandığı 6-7 Eylül olaylarına benzetti. 

Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları: 

AKİLLERİN TOPLANTILARI KARŞILIKSIZ KALMADI

Akil İnsanların toplantıları karşılıksız kalmadı, raporlar rafa kalkmadı. Akil insanların raporları demokratikleşme paketinde yer aldı. Artık Çözüm Süreci Türk yasama sürecini de bağlayan bir süreçtir. 

ŞİDDET TÜM ÇABALARI YOK SAYIYOR

Sosyal medyada şiddet içeren, şiddete davet eden söylemler var. Provakatif bir söylem ve grup tüm çabaları yok sayan bir sonuç doğurabiliyor. İki kavramı hala Çözüm sürecinin temel taşı olarak görüyorum. Tarihdaşlık ve vatandaşlık...

KÜRTLERİN DEVLETİ TÜRKİYE

Bizim yapmamız gereken Sosyo-kültürel zemini güçlendirmek. Kürtlerin devleti Türkiye Cumhuriyeti devletidir. Bu süreçte jeopoltik zemin de önemli. Ya bu sınırlar barışçıl yollarlar kaynaşacak, bütün akrabalar birarada olacak yada insanlar çatışacak. Bizim yapmak istediğimiz şey buydu. Biz bunun için vizeleri kaldırdık. Son olaylar Suruç'u Kobani'den ayırmanın mümkün olamadığını gösterdi. 

12 YILDIR KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN HER YOLU DENEDİK

Ya birleştirici yol çizeceğiz. yada modern görünümlü baskıcı grupların tesiri altında kalacağız. Çözüm süreci millidir, yerlidir. 12 yıldır bu meseleyi çözmek için her yolu denedik. Ne olacaksa bu insanların arasında olacak. Oturup konuşacağız dedik.

KİMSE TOPU KARŞI TARAFA ATMAYA KALKMASIN

Bütün siyasi riskleri göze alarak biz bu süreci başlattık. Hükümetten devletten bir şeyler bekleyenler tabularımızı nasıl yıktığımızı görsünler. Kimse topu karşın tarafa atmaya çalışmasın. Bu yol çocuklarımızın elele yürüyeceği bir yol. Çözüm Sürecinin muhatabı milletin kendisidir. Çözüm Süreci bir tarafı ikna süreci değildir. Toplumun her kesimini kuşatan bir süreç. Bu süreci korumalıyız.

HİÇ BİR ZAMAN KOBANİ ÖNEMSİZ DEMEDİK

Kobani ile Çözüm Süreci arasında bağlantı kurulmasın derken hiçbir zaman Kobani önemsiz demedik. Hiçbirine kayıtsız kalmadık.Yurt dışında kalan Türkler gibi Kürtler de bizim kardeşimizdir. Onların acıları bizim acımızdır.

BİZE VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Süreç sağlıklı şekilde ilerlemedi, birileri sözünü tutmadı ve silahlı güçler içeride tutuldu. Bütün uyarılarımıza rağmen IŞİD'le yanyana durdular. IŞİD zulmü mazur görüldü. Birileri sözünü tutsaydı, Kobani ve PYD'ye bakışımız farklı olurdu. Biz hiç bir zaman ikili bir dil kullanmadık. Hükümet programlarında Çözüm Sürecine bakışımız açık bir şekilde yer aldı. Bize verilen sözler tutulmadığı halde. 

ÇÖZÜM SÜRECİ TARİHİ BİR SÜREÇ

Çözüm süreci bizim için tarihi bir süreçtir, bu bölgenin tek başarı hikayesidir. Bunun başarıya ulaşması için her şeyi yapacağız. Süreci Başbakan başkanlığında yürüyen bir mekanizmaya oturttuk.

"Yepyeni ve olumlu bir ortama giriyoruz, artık çözüm süreci yasal zeminiyle, Bakanlar Kurulu esasıyla, varılan mutabakatlarla büyük bir ivme kazanacak beklentisi içerisindeyken Kurban Bayramı'nın 3'üncü günü 6-7 Ekim'de tıpkı 6-7 Eylül olayları gibi talanın, baskını, vandalizmin, şiddetin, gaspın, cinayetin her türlüsü işlendi"

ŞUAN DA FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER VAR

Biz özeleştiriden kaçmıyoruz. Şuanda faili meçhuller var. Gelin şu puslu havayı dağıtalım. İşte burada Akil İnsanlar devreye girecek. Herkes şunu bilsin ki Çözüm Süreci devam edecek.

VALİLERE TALİMAT VERİLDİ

Çözüm süreci kamu düzeninin alternatifi değil. Kamu düzeni sağlanacak. "Bütün valilerimize talimatlar verildi; Kamu düzeni sağlanacak. Bu ülkede son 100 yılda her kesim zulüm gördü, birçok kesim. Eğer herkes aynı yöntemi benimsemiş olsaydı Türkiye Suriye'den beter olurdu.

Kamu düzeninin kalmadığı yerde nelerin olduğunu Suriye'de görüyoruz. Kamu düzeninin kalmadığı yerde siyaset konuşamaz, özgürlükler kullanılamaz, farklı kanaatlere sahipseniz de bunları ifade edemezsiniz" 

Çözüm süreci tarihi bir süreçtir, başardığımızda prangalar boşalacak. Kanaatlerinizi almak, tecrübelerinizden faydalanmak istiyoruz. Sosyal vicdanı harekete geçirmek için sizlere ihtiyacımız var.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum