Savaştan Kaçan Çocuklar İçin Sinema

Savaştan Kaçan Çocuklar İçin Sinema
Ülkelerinde çatışmalardan kaçarak aileleriyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürt çocuklar için Suruç'ta sinema kuruldu

Suriye'nin Halep kentine bağlı Kobani'de (Ayn el Arap) terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalardan kaçarak, çadır kentlerde yaşamlarını sürdüren Suriyeli Kürt ailelerin çocukları için Şanlıurfa Valiliği ile Şanlıurfa Kültür, Eğitim, Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) işbirliğinde kurulan sinemada, çeşitli film gösterimleri yapılıyor.

Çocuklara psikolojik destek amacıyla geçici barınma merkezi olarak kullanılan eski Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'ndaki (YİBO) bir salona kurulan sinema sistemi sayesinde, çocuklar sabah saat 09.00 ile 16.00 arasında çizgi film ve Kürtçe filmler izleyerek, hem vakit geçiriyorlar hem de ülkelerinde yaşanan savaşı unutmaya çalışıyorlar.

- Çocukların çoğunluğu daha önce film izlememiş

ŞURKAV görevlisi Yaşar Dağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, normal zamanda köy köy gezerek çocuklara filmler izlettirdiklerini söyledi.

Kobani'deki çatışmaların ardından bunu Türkiye'ye sığınan Suriyeli çocuklara yönelik gerçekleştirmeye başladıklarını anlatan Dağ, bu kapsamda Suriyeli Kürt ailelerin barındığı YİBO'da sinema sistemi kurduklarını ifade etti.

Çocukların, gezici sinema otobüsünü görünce salonun önünde sıraya geçtiklerini belirten Dağ, şunları kaydetti:

"Kobani'den gelen çocukların psikolojilerinin düzelmesi ve sosyal faaliyetlerde yer almaları amacıyla film gösterimi yapıyoruz. Sabah iki saatlik film gösteriminin ardından öğlen bir saat mola veriyoruz. Daha sonra Kürtçe ve çizgi filmler başta olmak üzere çocuklara çeşitli filmler izletiyoruz. Bu çocukların yüzde 98'i daha önce film izlememiş. Böyle bir şey görmedikleri için izdiham oluyor. Özellikle çizgi filme aşırı ilgi gösteriyorlar. Aynı anda 250-300 çocuk film izliyor."

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.