Üsküdar'da Cami İnşaatı Krizi

Üsküdar'da Cami İnşaatı Krizi
Üsküdar'daki Validebağ Korusu'na yapılacak olan Cami çevre halkını ayaklandırdı, Belediye gece yarısı oldu bittiye getirdi gerginlik tavan yaptı.

Koşuyolu'nda yer alan Validebağ Korusu nadir kalmış yeşil alanlardan biri. Üsküdar Belediyesi cami yapmaya karar verip bir gece yarısı da inşaata başlayınca yeni bir gerilim kapısı açıldı. Bölge halkı çevrede yeterince cami olduğunu belirterek inşaat alanında protestoya başladı. 

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise yaptığı yazılı açıklamada, cami yapımına karşı çıkan bölge halkını suçladı. 

CAMİYİ ENGELLİYORLAR

Vatandaşların inşaatı protesto etmek için yasal olmayan yollara başvurduğunu öne süren Türkmen, şöyle devam etti:

"Vatandaşlar araçlarını cami arsasına bırakarak engellemeyi sürdürüyor. Hayırsever bir vatandaş tarafından yapılan cami inşaatı 167 pafta 1313 ada ve 197 parselden oluşuyor. Uygulama imar planında dini tesis olarak geçiyor. Burada oturan sakinlerin cami inşaatı talepleri oldu. Hayırsever bir vatandaşımız da bu ihtiyacı üstlendi. 24 Eylül 2014 tarihinde belediyemiz tarafından inşaat ruhsatı verilmiştir."

CAMİ YERİ MÜLKİYETİ BELEDİYENİN

Arsanın mülkiyeti Üsküdar Belediyesine aittir ve planda cami alanı olarak ayrılmıştır. İnşaatın koruya taşacak hiçbir yanı yoktur. Tamamen korudan ve yollardan çekme mesafelerine uyulmuş, ruhsata bağlı bir cami projesidir. Mahkeme kararlarına rağmen yapılan bir çalışma yoktur. İnşaatın yapımını durduracak herhangi bir yargı kararı da yoktur."

VALİDEBAĞ KORUSU İMARA MI AÇILIYOR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden konuya ilişkin yapılan açıklamada da Validebağ Korusu'nun imara açılacağı yönündeki iddiaların asılsız olduğu bildirildi.

Açıklamada, "Validebağ Korusu'nun kullanım hakkı daha önce Milli Eğitim Bakanlığındaydı. Korunun bakım işlemleri yapılamıyordu. Bu sebeple 2 yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesine tahsis edildi. Ön tahsis 2 yıl için geçerli. Bu süre içinde Validebağ Korusu'nda gerekli bakım işlemleri yapılacak. Bu alanın imar ve yapılaşmaya açılması kesinlikle söz konusu değildir. Emirgan Korusu ve Hidiv Korusu gibi alanlardaki hassasiyet Validebağ Korusu için de geçerlidir" ifadelerine yer verildi.

CAMİ İNŞAATINDA GERİLİM

Bu arada korunun girişinde yapılması planlanan inşaat çalışmaları kapsamında alana gelen belediye ekipleri ile mahalleliler arasında arbede çıktı.

Sabah saatlerinde iş makinelerinin koruya gelerek çalışmalara başladığını gören semt sakinleri, "Çalışmalara izin vermeyiz" sloganları eşliğinde görevlilere tepki gösterdi.

Semt sakinleri, "Validebağ hayattır, yeşili koru", Validebağ Korusu'nda tehlike" ve " Validebağ yeşil kalacak" yazılı pankart ve dövizleri inşaat alanının bahçesine astı.

İnşaat alanına astıkları yapı ruhsatıyla kazılara başlayan belediye görevlilerine polis ve zabıta ekipleri de güvenlik gerekçesiyle eşlik etti.

MAHKEME SÜRECİ BEKLENMİYOR

Çalışmaların sürdürüldüğü alana cami yapılacağını belirten semt sakinleri, mahkeme sürecinin devam ettiğini, vatandaşların süreç bitene kadar beklemek istediğini ancak çalışmalara hukuksuz olarak başlandığını iddia etti.

Grubun tepkisinin devam etmesi üzerine çalışma yapılan bölümün çevresine paravan kuruldu. Vatandaşların paravanları tekme atarak yıkmasının ardından çalışmalara ara verildi.

Ayrıca, gruptakiler inşaatın yapılmaması için koru girişinde stant açarak imza kampanyası başlattı.

ESKİ BAŞKAN DA ŞAŞIRDI: OLDU BİTTİ YAPIP GECE YARISI BAŞLADILAR

İnşaat alanına gelen eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, yaptığı açıklamada, olayın hukuki boyutunun sonuçlanmadığını aktararak, şöyle devam etti:

"İnsanlar bunu beklemek durumundalar ama bir oldu bitti durumu söz konusu. 'Olmasın' diyenler var. Biz aslında projeyi ele alıp irdeleyip bir ara buluculuk yapma arzusu içerisindeydik. Gerilim olmadan, tartışma olmadan bu işi çözelim diye. Ancak bir gece operasyonu oldu. Saat 05.00'te olan bir çalışma. Maalesef bu süreç işlemedi. Keşke taraflar bir araya gelip projeyi irdeleyebilselerdi. Buna fırsat olmadı. Kamplaşma olmadan çözülmesini istediğimiz bir konu, insanların mağduriyetleri üzerine kurgulandı. İnşallah hayırlı olur."

BİZ DE MÜSLÜMANIZ! ÇEVREDE BİR ÇOK CAMİ VAR İHTİYAÇ YOK

Validebağ Gönüllüleri Platformu üyesi Görkem Sezer de "Kararı mahkemeye taşıdık. Buna rağmen iş makineleri yıkıma başladı. Cami yapılmasını istemiyoruz. Biz de Müslümanız ancak zaten çevrede birçok cami var. Burayı yıkmanın anlamı yok. Korunun bu yönde tek girişi kaldı. Burayı da kapatırlarsa artık bilmiyorum nereden gireceğiz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum