Danimarka Parlamentosu'nda Türk Kadın Vekil Sayısı Arttı

Danimarka Parlamentosu'nda Türk Kadın Vekil Sayısı Arttı
İstifa eden SP'li Adalet Bakanının yerine meclise yedek sıradan girerek bugün göreve başlayan Yıldız Akdoğan ile birlikte 179 üyeli Danimarka Parlamentosu'ndaki Türkiye kökenli kadın milletvekili sayısı 3'e çıktı

Danimarka Parlamentosu'na yedek sıradan giren Yıldız Akdoğan görevine başladı. Böylece 179 üyeli Danimarka Parlamentosu'ndaki Türkiye kökenli kadın milletvekili sayısı 3'e çıktı.

Sosyal Demokrat Partili Adalet Bakanı Karen Haekkerup'un özel sektörde iş bularak bakanlık ve milletvekilliğinden istifası üzerine partinin yedek sırasında bulunan Kopenhag Belediye Meclisi Üyesi Yıldız Akdoğan parlamentoya girme hakkı elde etti.

Akdoğan, genel kurulda yapılan görüşmeyle meclisteki görevine başladı. Sosyalist Halk Parti'li (SF) Özlem Sara Çekiç, Liberal Partili Fatma Yeliz Öktem'in üyesi olduğu mecliste, Sosyal Demokrat Partili Akdoğan Türkiye kökenli üçüncü kadın milletvekili oldu.

Parlamentoda bir araya gelerek AA muhabirine poz veren farklı partilerden 3 kadın vekil, birbirlerine başarı dilerken, Yıldız Akdoğan'a da "hoşgeldin" dediler.

Parlamentonun yeni üyesi Yıldız Akdoğan da yaptığı açıklamada, arkadaş olduğu Adalet Bakanı'nın kimsenin beklemediği bir zamanda istifa ettiğini söyledi. Bu durumun kendisine parlamentoya bıraktığı yerden devam etme şansı verdiğini ancak belediyedeki işini de bırakmak zorunda bıraktığını ifade eden Akdoğan, şöyle konuştu:

"Belediyedeki işim çok iyiydi, Kopenhag Belediye Başkanı Frank Jensen ile birebir görüşüyordum. Oradaki işimi yüksek bir pozisyonda bırakmak zorunda kaldım ama yine de mutluyum, tarih yazıyoruz. Danimarka'da 179 milletvekilinden biri olmak çok mutluluk verici. Bu aynı zamanda yüksek bir sorumluluk da veriyor."

- "Topluma adapte olduğumuzu gösteriyor"

Akdoğan, parlamentoda Türkiye kökenli 3 kadın milletvekili olmasının çok güzel olduğunu, daha fazla olmasını da istediklerini söyledi. Bu durumun Danimarka'nın ne kadar demokratik bir sistem olduğunu ve kendilerinin de topluma aktif olarak katılarak adapte olduklarının göstergesi olduğunu dile getiren Akdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye kökenli toplumun burada en fazla 50 yıllık bir geçmişi var. İkinci veya üçüncü jenerasyonun milletvekili olması güzel birşey. Türkiye doğumluyum, 5 yaşında buraya geldim. Demek ki gayret gösterince bir yere varılıyor. Biz de yeni Danimarkalılar olarak topluma birşeyler vermeye çalışıyoruz. 

Ayrıca buradan insanlarımıza seslenmek istiyorum; İnsanlarımızın bize destek vermeleri çok önemli, bir şekilde onları temsil ediyoruz, onların desteğine ihtiyacımız var. Türkiye kökenli insanlarımız bu konuda duyarlı ama ben yine de desteklerini rica ediyorum. Genç nesil kimlik sorunu yaşıyor, bir şekilde onlara örnek olabilirsek ne mutlu bize."

- "İnşallah bir dahaki sefere aramızda başörtülü de olur"

Sosyalist Halk Parti'den (SF) 7 yıldır parlamentoda bulunan Özlem Sara Çekiç de meclise giren Akdoğan'a başarı diledi.

Üç parlamenter olarak ayrı parti ve görüşlerde olduklarını ve etnik kökenin kendisi için önemli olmadığını söyleyen Çekiç "Durduğumuz yer önemli. Ben sosyalistim, bir arkadaşımız sosyal demokrat, diğeri liberal. Ben daha çok refahın olmasını, toplumsal eşitliği istiyorum, Kürt kökenliyim. Ancak burada Türkiye kökenlilerin 3 kadın milletvekili olması çok büyük başarı ve gurur verici bir şey. İnşallah bir dahaki sefere başörtülü de seçilir çünkü ben çok renklilikten yanayım, değişik din, mezhep, renk, etnik kökenlilerden oluşan bir parlamentonun varlığı çok önemli" şeklinde konuştu.

- Aşırı sağcı partinin genel başkanı Akdoğan'ı oğluna istemiş

Öte yandan Akdoğan'ın parlamentoya katılımının görüşüldüğü genel kurulda meclis başkanına vekaleten aşırı sağcı DF'nin eski genel başkanı Pia Kjaersgaard başkanlık etti.

Akdoğan, Kjaersgaard ile Güney Afrika'daki bir toplantıda çeşitli konularda tartıştıklarını ancak daha sonra Kjaersgaard'ın kendisini oğluna istediğini belirterek "Beni gördüğünde 'maalesef gelinim olmadın ama politik olarak sana çok saygım var' diyor. Bugün de benim parlamentoya katılımımın görüşüldüğü oturuma tesadüf eseri o başkanlık etti" dedi.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.