Ukrayna'da Misket Bombası İddiası!

Ukrayna'da Misket Bombası İddiası!
Ukrayna, doğuda misket bombası kullanıldığına ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti

Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Enformasyon Analiz Merkezi Sözcüsü Andrey Lisenko, doğudaki terörle mücadele operasyonları sırasında uluslararası anlaşmalarla yasaklanan silahların kullanılmadığını ve bundan sonra da kullanmayacağını söyledi.

Lisenko, "Ukrayna silahlı kuvvetleri terörle mücadele operasyonlarında uluslararası anlaşmalarla yasaklanan silahları kullanmadı ve kullanmayacak. Buna misket bombaları da dahil. Donetsk'teki yerleşim alanlarında misket bombaları kullanıldığına ilişkin iddia söz konusu ise bunu da açıklamam gerekiyor. Ukrayna askerleri, yerleşim alanlarına yönelik silah atışları yapmıyor. Bu, Devlet Başkanı Petro Poroşenko tarafından yasaklanmıştır" dedi.

Ayrılıkçıların, Ukrayna ordusunun yerleşim alanlarını hedeflediğine ilişkin yalan haberler yaydığına işaret eden Lisenko, "Sanıyorum böyle bir haber uluslararası kuruluşların temsilcilerinin eline de geçti" diye konuştu. Lisenko, uluslararası kuruluşların bu konuda ispat ve delillere dayalı daha detaylı rapor oluşturmalarını istedi.

Lisenko, dün Donetsk'teki bir kimya fabrikasında meydana gelen büyük patlamanın, ayrılıkçıların bu tesislerde patlayıcı madde üretme girişiminden kaynaklandığını belirterek "Bu fabrikayı ele geçiren teröristler, buradaki mevcut kimyasal maddelerden patlayıcı üretmek istedi. İlk belirlemelere göre, teröristler patlayıcı madde üretmeye ilişkin prosedüre uymayınca patlama meydana geldi" ifadesini kullandı.

"Doğudaki teröristler, tek taraflı olarak taraflar arasında devam eden rehinelerin değişimi sürecini durdurdu" diyen Lisenko, Ukrayna hükümeti bünyesindeki rehinelerin değişimini destekleme merkezinin, çalışmalarına devam ettiğini, merkezin kayıp ve rehinelerin tespit edilerek kurtarılması ve bu konuda ayrılıkçılarla irtibat sağlanarak rehinelerin kurtarılması için gereken çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Lisenko ayrıca son 24 saatte doğudaki çatışmalarda 4 Ukrayna askerinin yaralandığını duyurdu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Ukrayna ordusunun ekim ayı başında Donetsk kentinde misket bombası kullandığını açıklamıştı. Örgüt tarafından yayımlanan raporda, Ukrayna'nın doğusunda bazı yerleşim birimlerinde bir hafta boyunca yapılan araştırmalarda hükümet güçleri ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmalarda misket bombasının yaygın bir biçimde kullanıldığının ortaya çıkarıldığı belirtilmişti.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.