IŞİD Gözünü Bağdat'a Dikti!

IŞİD Gözünü Bağdat'a Dikti!
IŞİD'den gelen son dakika haberler gözlerin yeniden Irak'a çevrilmesine yolaçtı, IŞİD'in bugün sabah saatlerinde Irak’ın başkenti Bağdat yakınlarında bulununan Felluce’nin Amiriye nahiyesine girdiği bildirildi.

Irak'ta Musul'u düşürdükten sonra kritik önemdeki Anbar kentini almaya çalışan IŞİD, artık Bağdat yolunda. 

Haftalardır Bağdat'a girmek için hazırlık yapan IŞİD bu yolda ilk adımı attı. IŞİD Bağdat yakınlarındaki Amiriye nahiyesine girdi. 

BAĞDAT'A AÇILAN KAPI

Amiriye Nahiye Müdürü Şakir İsawi, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, IŞİD’in ağır silah ve tankla nahiyeye iki koladan saldırdığını, Irak Emniyet Güçleri ile IŞİD arasında çatışmaların devam ettiğini belirtti.

Amiriye’nin önemine dikkat çeken Şekir İsawi, “Amiriye, Bağdat, Kerbela ve Babil’in Cerfulşehir bölgesine açılan bir kapı konumunda. Nahiye düşerse IŞİD, Irak’ın ortasında karargah kurmuş olur” dedi.

IRAK SAVUNMA BAKANLIĞI : KARŞI OPERASYON BAŞLATTIK

Irak Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, Tikrit ve Beji ilçelerinde Irak Ordusu ve gönüllü Şii milislerin IŞİD’e karşı operasyon başlattığı belirtildi.

Bağdat Havalimanı’ndan 30 kilometre uzaklıktaki Amiriye nahiyesi, 5 gündür IŞİD tarafından kuşatılmış durumda. Felluce ilçesi ise, 2014’ün başından beri örgütün işgali altında.

ANBAR'DA SON DURUM

Anbar yetkililerinden edinen bilgiye göre, Irak Ordusu’nun en büyük karargahı olan Ayn Zala’nın IŞİD tehdit altında olduğu öğrenildi.

IŞİD başta olmak üzere silahlı grupları bölgeden çıkarmak amacıyla Irak Hükümeti, 21 Aralık 2013’ten beri bölgede operasyon düzenliyor.

ANBAR 10 GÜNE DÜŞER DENİLMİŞTİ

IŞİD kuşatması altındaki Anbar lojistik üs olma potansiyeli sebebiyle kritik öneme sahip yerlerden biri. 45 bin kişiyle günlerdir Anbar'ı kuşatan IŞİD askeri bir hava alanı üssünü ele geçirmişti. Bölgedeki yetkililer Anbar'ın yardım gelmemesi halinde 10 güne düşeceğini söylemişlerdi. Anbar düştüğü taktirde IŞİD Irak genelinde zaferini ilan etmeye bir adım daha yaklaşmış olacak. 

TÜRKMENLER : SİLAHA İHTİYACIMIZ VAR

Kerkük’teki Sünni Türkmenler, IŞİD saldırılarına karşı uluslararası toplumdan silah ve cephanelik yardımı talebinde bulundu.

IŞİD’e karşı savaşmak isteyenTürkmenler, gönüllü Şii milisler saflarında yer almak istemediklerini ve kendilerine özel bir birlik kuracaklarını belirttiler. 

HERKESİN ÖZEL ASKERİ VAR BİR TÜRKMENLERİN YOK

Türkmen Cephesi üyesi Torhan Hamid, bölgede Sünni Türkmenler dışında bütün tarafların özel askeri güçleri olduğunu, Türkmen Cephesi’nin de silahlandırılmasını istediklerini söyledi.

Hamid, “Uluslararası toplumdan silah istiyoruz çünkü bölgede Kürdistan Peşmerge Güçleri’nin bulunması endişelerimizi ve korkularımızı gidermiyor”dedi.

SİLAHI SAVAŞMAK İÇİN İSTİYORUZ

Yüksek İslami Konseyi eski üyesi Necat Hüseyin ise “Sünni Türkmenler, IŞİD’e karşı mücadele edecek hiçbir cephede yer almıyorlar. Silah, savaşmak için kullanılır, takı olarak değil.Bu taleplerini anlamıyorum” şeklinde konuştu.

Türkmen Cephesi, daha öncede Irak eski Başbakanı Nuri Maliki’nin hükümetinden silah talebinde bulunmuştu ancak Şii Türkmenler’in bu talebe engel olduğunu belirtilmişti.

MUSUL'DA IŞİD'E DARBE

IŞİD'in elinde bulunan Musul'da da çatışmalar sürüyor. Musul’un Zummar nahiyesinde dün Kürdistan Bölgesi Peşmerge Güçleri ile IŞİD arasında çıkan çatışmalarda IŞİD'in kontrölünde bulunan 1 köyün geri alındığı ve 26 IŞİD’linin öldürüldüğü belirttildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum