Ege'de 160 Bin Tonluk Pamuk Rekoltesi Bekleniyor

Ege'de 160 Bin Tonluk Pamuk Rekoltesi Bekleniyor
Ege Bölgesi'nde 2014-2015 sezonunda kütlü pamuk rekoltesinin 160 bin 375 ton olması bekleniyor.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü tarafından İzmir Ticaret Borsasının (İZTB) koordinatörlüğünde, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri ve Söke Ticaret Borsasının katkısıyla uzaktan algılama yöntemiyle gerçekleştirilen rekolte çalışmasının sonuçları İZTB'de düzenlenen basın toplantısında açıklandı. 

İZTB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak, Ege Bölgesi'nde pamuk üretim alanlarının geçen sezona göre yüzde 19 arttığını, fiyatların ise yüzde 13 gerilediğini söyledi. 

Uçak, 91 bin 65 hektar alandaki ekimden hava koşullarının olumlu gitmesi durumunda 160 bin tonun üzerinde rekolte beklendiğini kaydetti. 

Pamuk üretiminin tekstil ve konfeksiyon sektörü için hayati önem taşıdığına dikkati çeken Uçak, "Dünya pamuk fiyatları, kuzey yarım kürede hasadın yapıldığı dönemde son sezonların en düşük seviyelerine geriledi. Buna rağmen üreten çiftçiyi kutlamak gerekiyor" dedi. 

Fiyatların düşmesinde dünya pamuk stoklarının rekor seviyeye yükselmesi ve en büyük tüketici Çin'in alımı azaltmasından kaynaklandığını dile getiren Uçak, "Stokların rekor seviyeye ulaşması, gelecekle ilgili pamuk temininde sorun yaşanmayacağına ilişkin rakamlar ve öngörüler tekstil sanayicileri için güvence oluşturuyor. Bu nedenle alımlarını belli tempo içinde yapıyorlar. Bu da fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor" şeklinde konuştu. 

Türkiye'nin yıllık pamuk tüketiminin yarısına yakınını ithal ettiğini vurgulayan Uçak, "Dünyanın en büyük ithalatçısı Çin ama şu sıralar Türkiye, Çin'den daha fazla ithalat yapıyor" ifadesini kullandı. 

Türkiye'ye katma değer sağlayan ve dış ticaret açığını kapatan pamuk sektörünün desteklenmesi gerektiğini aktaran Uçak, şunları söyledi:

"Çok ciddi tedarik sağlayan bir sektörü göz ardı edemeyiz. Prim, yeniden gözden geçirilmeli. Dünya piyasalarında agresif fiyat düşüşlerinde prim artırılmalı. Dış piyasalarda meydana gelen olumsuz gelişmeler, iç piyasaları da etkiledi. İzmir Ticaret Borsasında pamuk fiyatları, geçen sezona göre yüzde 13 daha aşağı fiyattan işlem görüyor. Üretim giderleri üzerindeki vergi yükleri yüzde 1'e indirilmeli."

Uçak, üreticilerin para kazanması durumunda pamuk üretiminin 1,5-2 milyon tona kadar çıkabileceğine işaret ederek, dünyanın en kaliteli pamuğunun üretildiği Ege Bölgesi'nde tohum kirliliğinin önüne geçilmesini istedi. 

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bolca da pamuğun hak ettiği yerde olduğuna inanmadıklarını ifade ederek, "Eskiden pamuk ekilen Torbalı Ovası adeta mısır denizi olmuş. Bir dönüm pamuk yok. Ege Bölgesi'ndeki 5 ilde 2005 yılında 143 bin hektar pamuk ekilirken, şimdi üretim alanı 91 bin hektar. Yüzde 30 civarında düşüş var" dedi.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.