Davutoğlu ve Kırımoğlu, Kırım Tatarları İçin Görüşecek

Davutoğlu ve Kırımoğlu, Kırım Tatarları İçin Görüşecek
Kırım Tatar halkının milli lideri, Kırım Tatarlarından sorumlu Ukrayna Cumhurbaşkanı yetkilisi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelecek.

Cemiloğlu ;Görüşmede Kırım Tatarlarına yönelik baskılar konusunun  masaya yatırılacağını bildirdi.Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, krymr.com sitesine yaptığı açıklamada “Türkiye Başbakanlığı’ndan aradılar ve Davutoğlu’nun bizimle görüşmek istediğini ancak tarihin henüz belirlenmediğini söylediler. Görüşme sırasında sadece baskıları değil birçok sorunu ele alacağız” dedi.

Ayrıca, Kırım’da devlet yetkilisine karşı şiddet kullanmakla suçlanan Tahir Smedlâyev’in gözaltına alınmasını yorumlayan Kırımoğlu, Smedlâyev’e karşı suçlamaları saçmalık olarak nitelendirdi.

Kırımoğlu, “Kimse kimseyi yaralamadı. Birincisi, onların (Rusya kolluk kuvvetleri görevlileri) orada (Kırım ve Ukrayna’nın ana kısmı arasında idari sınırın bulunduğu Ermeni Pazar’da) bizim topraklarımızda bulunması yasaya aykırı. Bizim onları cezalandırma hakkımız var, onlar ise insanları Ukrayna’nın ana kısmına geçmesine izin vermiyordu” dedi.

“Sınırı geçmekle” suçlanmak için de bir nedenin olmadığını ifade eden Kırımoğlu, “Aslında sınır yok. Kırım yarımadası Ukrayna’nın toprağı. Bundan dolayı onların kararları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne itiraz edilebilir ve Rusya’nın ilgili davranışlarından dolayı ona karşı mutlaka yaptırımlar uygulanır” diye kaydetti.

Tahir Smedlâyev, 22 Ekimde Eski Kırım şehri yakınlarında arabası polisler tarafından durdurularak tutuklandı. Tahir Smedlâyev’in 3 Mayıs’ta Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu Kırım girişinde karşılayanlar arasında olduğu için tutuklandığı zannediliyor. Tahir Smedlâyev’in mahkemesinin 24 Ekim’de Cuma günü yapılması planlanıyor.

QHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.