Kadim Bir Medeniyet Yıkılıyor

Kadim Bir Medeniyet Yıkılıyor
Suriye ve Irak Coğrafyasında çatışmalar tüm dehşetiyle devam ederken Tarihsel süreçte önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan bu ülkedeki birçok önemli tarihi zenginlik yok olmaya yüz tutuyor.

UNESCO tarafından "Dünya Mirası" listesinde olan 6 tarihi mekanda savaş nedeniyle hasar meydana geldi. İç savaşın başladığı 15 Mart 2011'de bu yana yaklaşık 1000 cami yıkıldı veya zarar gördü
Savaşlar nedeniyle, insan veya ekonomik kayıpların yanı sıra ülkelerin binlerce yıllık birikimle oluşturdukları tarihsel zenginlikler de yok oluyor. İç savaşın şiddetlenmesiyle zarar gören tarihi mekanlar arasında en çok camiler bulunuyor.
İç savaşta korunmak için karargah haline getirilen camiler arasında en göze çarpanı, İslam tarihinin en eski ve büyük camilerinden biri olan Halep'teki Emevi Camisi. Geçen yıl nisan ayında rejim güçlerinin saldırıları sonucu, 8. yüzyılda inşa edilen caminin 13. yüzyılda yeniden yapılan minaresi yerle bir oldu.
BİR ÇOK KUR'AN KAYBOLDU
Esed güçlerinin, cami ile çevresindeki tarihi çarşıların bulunduğu bölgeye tank, havan topu ve roketlerle yaptığı saldırılar sonucu caminin doğu duvarı yıkıldı. Camideki paha biçilemeyen birçok el yazması Kur'an-ı Kerim kaybolurken, cami çeşitli yerlerinden aldığı hasarlarla ibadet edilemez hale geldi.
IRAK'TA DA BENZER MANZARA VAR

Irak Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı haziran ayında yayınladığı raporda ; Musul, Diyala, Kerkük, Anbar ve Selahaddin kentlerinde 4370 tarihi mekan ve eserin IŞİD ve diğer silahlı gruplar tarafından saldırıya uğradığını ve tahrip edildiğini duyurmuştu
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.