Kobani Provokasyonunun Faturası

Kobani Provokasyonunun Faturası
6-7 Ekim provokasyonları bölge yatırımcısını rahatsız etti. Çözüm sürecini ‘yüzyılın projesi’ olarak gören Doğulu işadamları, “Olaylar bizi iki yıl geriye götürdü” diyor.

Türkiye Barış Meclisi'nin (TBM) çözüm sürecini değerlendirme toplantısında Diyarbakırlı işadamları ve Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) yöneticileri sürecin işleyişini, Kobani bahanesiyle yapılan gösterileri ve bu gösterilerin siyasi, sosyal ve ekonomik sonuçlarını tartıştı.

Önceki gün İstanbul’da yapılan toplantıya Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı İsmail Özşanlı ve Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Burç Baysal katıldı. 

Muazzam bir iklim oluştu 

Şah İsmail Bedirhanoğlu, Çözüm Süreci’ni başından beri önemli ve değerli bulduklarını belirterek, “Ölümler olmuyor, çatışmalar yaşanmıyor. Bu başlı başına toplumu rahatlatan, yaşam standartlarını yükselten ve toplumu normalleştiren bir süreç. Bu iklim özellikle yatırımlar bakımından önemliydi. Çözüm sürecinden önce yatırımcının bölgeye ilgisi vardı ama gelme noktasında isteksizdiler. Çözüm süreci tam bu noktada muazzam bir iklim yarattı ve bölgeye ilgiyi artırdı. Yatırım patlaması belki yaşanmadı ama yatırımcı çekme noktasında önemli mesafeler alındı” diye konuştu. 

Kürtler, çözüme sahip çıkıyor

GSİAD Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, Kürt toplumunun önemli kesiminin çözüm sürecinin rasyonel şekilde gelişmesini arzu ettiğini ve bunu destekleyen bir tutum içinde olduğunu ifade etti. Gösterilerin ekonomik sonuçlarına da değinen Bedirhanoğlu, Türkiye tarafından peşmergenin geçişini sağlayacak koridorun açılmasını değerli ve önemli bulduklarını, bu durumun çözüm sürecine katkı sağlayacağını yorumunda da bulundu.

'Çözüm' yüzyılın projesi!

Akşam'da yer alan habere göre, “Çözüm sürecini yüzyılın projesi olarak değerlendiriyorum” diyen Sayar Kobani provokasyonunun ekonomik boyutunu da şöyle değerlendirdi: “Bölge ekonomisini etkiledi. Yeni yatırım kararı alma aşamasındaki yatırımcıyı huzursuz etti. Organizasyonlar, seyahatler iptal edildi. Yaşanan olaylardan sonra psikolojik olarak 2 yıl önceye geri döndük” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum