Kandil'den Kobani'ye

Kandil'den Kobani'ye
IŞİD'le savaşan PYD'nin Kobani'deki silahlı güçlerinin başında, terör örgütünün sözde üst düzey kadrosundaki Bahoz Erdal'ın bulunduğu ortaya çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Letonya Gezisi sırasında dile getirdiği "PYD'nin lider kadrosu içinde PKK'lı yöneticiler bulunuyor" açıklamasının ardından TAKVİM, Kobani'de savaşan PKK'lı yöneticilerin izini aradı. Yaptığımız araştırmada o yöneticinin Suriye uyruklu olan "Bahoz Erdal" lakaplı Fehman Hüseyin olduğu ortaya çıktı. TAKVİM'in edindiği bilgilere göre, Kobani'ye IŞİD terör örgütünün saldırması üzerine PYD güçlerinin başına terör örgütü PKK'nın üst düzey yöneticilerinin geçtiği anlaşıldı. "Bahoz Erdal" lakaplı PKK'lı teröristin, Kobani'de Kürtçe'nin yanı sıra Arapça bilen PYD'li silahlı gençleri önce eğittiği sonra da savaşta yönettiği öğrenildi.

Uzun yıllar Suriye ve Irak'ta dağlarda bulunan "Bahoz Erdal" lakaplı Fehman Hüseyin'in IŞİD ile savaşa bizzat katıldığı ve çatışmalarda PYD'lilerin yanında olduğu belirtildi.

Takvim'in haberine göre, Kobani'de PYD ile birlikte savaşan PKK'lı yöneticilerinden bir diğerinin de Öcalan'ın manevi oğlu olarak tanınan "Şahin" Kod adlı Fettah Abdi'nin olduğu ifade edildi. Fettah Abdi'nin bir dönem bölücü terör örgütü PKK'nın Avrupa Sorumlusu olarak görev yaptığı bir süre Türkiye'de cezaevinde kaldığı ve firar ettikten sonra tekrar Kandil'e giderek dağ kadrosuna katıldığı belirlendi. Fettah Abdi'nin özellikle Türkiye'nin Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nden ve çeşitli illerden Kobani'ye savaşmaya gidenler ile ilgilendiği öne sürüldü. Kobani'de PYD ile birlikte IŞİD'e karşı savaşan diğer PKK'lı yöneticilerin arısında eski dağ sorumlularından Çia ve Rejad'ın da olduğu anlaşıldı.

ÖSO GELİYOR

Özgür Suriye Ordusu, IŞİD'le çatışan Kürt güçlerine destek vermek için Kobani'ye 1350 kişilik bir güç göndereceğini açıkladı. ÖSO'nun Halep Operasyon Birimi'nin açıklamasında "Suriye'nin toprak bütünlüğünden yola çıkarak ÖSO'nun genel komutanlığı, Kobani kentine destek güç gönderme kararı aldı. Koalisyonun Kobani'ye gidecek bu gücü desteklemesini talep ediyoruz. Kobani'i IŞİD'in elinden kurtarmak için Kobani'de savaşan tüm güçlerin birlikte hareket etmesinin, ÖSO ile ve aralarında da koordinasyon sağlanmasının önemini vurguluyoruz" denildi. IŞİD'in bölgeden atılması durumunda PYD'nin bağımsızlık istemesi üzerine ÖSO'nun bu durumu kabul etmeyeceği de açıklandı.

IŞİD'DE BİR DERSİMLİ

Mahir Aslan, Almanya'nın Frankfurt kentinde yaşayan Dersimli bir Kürt Alevi gençti. 5 yıl önce İslam Devleti örgütüne destek veren Selefiler ile tanışması sonrasında hayatı değişmeye başladı. Aslan, 2 yıl önce ise İslam Devleti'ne katıldı. Alman eşi Laura ve yeni doğmuş kız çocuğuyla birlikte Suriye'ye giden Aslan, sekiz ay önce YPG güçleriyle girdiği bir çatışma sonucu 33 yaşındayken hayatını kaybetti. 44 sene önce Dersim'den (Tunceli) Avrupa'ya gelen Hıdır Aslan, adını Mahir Çayan'dan etkilenerek koyduğu oğlunun 8 ay önce IŞİD için savaşırken öldüğünü anlatırken "PKK'ye, YPG'ye katılsaydı, asla üzülmezdim. Başım dik bir şekilde gider, onun mücadelesine sahip çıkardım" diye konuştu.

ESKİ FİRARİ YARALI GETİRİLDİ

Kobani'den Urfa'ya yaralı olarak getirilen isimlerden biri daha PKK'lı çıktı. Şanlıurfa Harran Üniversitesi öğrencisi iken tutuklandıktan sonra Bingöl M Tipi Cezaevi'ne konulan ve geçen yıl 25 Ekim'de 17 PKK'lı ile birlikte kazdıkları 80 metre uzunluğundaki tünelden kaçan Baran Günana, 16 mahkumla birlikte yakalandıktan sonra 6 ay önce tahliye edilmişti. Tahliye edildikten sonra geçen Haziran ayında Kobani'ye geçerek YPG saflarına katılan Günana, geçtiğimiz günlerde IŞİD militanları ile girdiği çatışmada ağır yaralandı.

TRABZONLU VAHAP PYD İÇİN ÖLDÜ

Kobani'de çatışmalar devam ederken dün Urfa'ya getirilen yaralı 6 PYD üyesi öldü. Ölenlerden birinin Devrimci Trabzonsporlular grubunun lideri Vahap Güven olduğu öğrenildi. Güven, IŞİD'e karşı Kobani'de çatışırken şu mesajı vermişti: "Trabzon'dan geldim. Burada bütün sol ve sosyalist ve demokrat kesimlere sesleniyorum. Buraya duyarlı olsunlar. Bu sadece bir Kürt direnişi değil, vicdani bir direniştir" Güven'in cenazesi Mardin'in Derik ilçesindeki evinden kaldırıldı.

PYD YİNE YARDIM İSTEMEDİ

Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, ÖSO'nun Kobani'ye kuvvet göndereceği yönündeki haberlerle ilgili olarak "Bu bilinçli olarak yayılan bir haber. Amaç kafa karıştırmaktır. Onların buraya gelmesini istemiyoruz" diye konuştu. PYD daha önce yaptığı açıklamalarda Kobani'nin düşmesine karşı Türk yetkililerin yardım yapmadığını belirtirken Türkiye'den asker gelmesini de kabul etmemişti. PYD son olarak Kuzey Irak'tan gelecek olan peşmergeyi de istemediğini açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum