Milyonlarca Kişiyi İlgilendiren Haber! 60 Gün İçerisinde..

Milyonlarca Kişiyi İlgilendiren Haber! 60 Gün İçerisinde..
Kart borcu bulunanların tüketici kredilerindeki faiz oranının belli oranda artması veya azalması durumundan etkilenebilecek.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, kredi kartı faizlerinin artık tüketici kredisi faizlerine bağlı olarak değişebileceğini belirterek, "Kart hamili, faiz artırımına ilişkin bildirim tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde tüm borcunu ödeyip kredi kartını kullanmaya son verdiği takdirde faiz artışından etkilenmez" dedi.

Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Merkez  Bankası'nın (TCMB) Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğine göre, artık kredi kartı  faizlerinin tüketici kredisinin faiz oranlarına göre değişkenlik göstereceğini  söyledi. 

 TCMB'nin kredi kartı işlemlerinde her yılın ocak-mart, nisan-haziran,  temmuz-eylül ve ekim-aralık dönemlerinde uygulanacak aylık azami akdi ve gecikme  faiz oranlarını belirlenen esaslara göre hesaplayarak yayımlayacağını belirten  Ağaoğlu, "Böylelikle kredi kartı faizleri de tüketici kredisi faizlerine bağlı  olarak değişebilecek" dedi. 
 
 Ağaoğlu, "Buna göre, lira cinsinden kredi kartı işlemlerinde  uygulanacak aylık azami akdi faiz oranıyla ihtiyaç kredisi aylık faiz oranı yüzde  1,15 ve yüzde 1,59 aralığında ise yüzde 2,02, yüzde 1,59'dan büyük ise ihtiyaç  kredisi aylık faiz oranına 43 baz puan eklenmesiyle bulunan oran, yüzde 1,15'ten  küçük ise ihtiyaç kredisi aylık faiz oranına 87 baz puan eklenmesiyle bulunan  oran olarak belirlenecek" şeklinde konuştu. 
 
 Bu noktada tüketicinin kart borcunun tamamını eski faiz üzerinden  ödeyip hesabı kapatma hakkı bulunduğuna dikkati çeken Ağaoğlu, şu bilgileri  aktardı: 
 
 "5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu 25. maddesinde  faiz oranının artırılması durumunda ise bu değişikliğin hüküm ifade edebilmesi  için 30 gün önceden kart hamiline bildirilmesi zorunludur. Kart hamili, faiz  artırımına ilişkin bildirim tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde tüm borcunu  ödeyip kredi kartını kullanmaya son verdiği takdirde faiz artışından etkilenmez.  Kart hamili, talep etmek suretiyle kartı iptal ettirme ve sözleşmeyi feshetme  hakkına sahiptir." 
 
Ağaoğlu, kredi kartıyla borçlanma maliyetinin yüksek olduğunu, kart  borcu bulunanların tüketici kredilerindeki faiz oranının belli oranda artması  veya azalması durumundan etkilenebileceklerine işaret ederek, önceden faizi  belirlenmiş kart borçlarına bu tebliğ hükümlerinin uygulanmayacağını, faizin  arttığı veya azaldığı dönemden sonraki borçlanmaları kapsayacağını dile getirdi. 
 
 Kredi kartının tüm dünyada ödeme aracı olduğunu ifade eden Ağaoğlu,  tüketicilerin finans bilgisi eksikliği ve ekonomik sıkıntılarını gidermek için  kredi kartıyla borçlanmaktan sakınmaları gerektiğini sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum