İran'dan ABD'ye Nükleer Tepki

İran'dan ABD'ye Nükleer Tepki
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Arakçi, ABD'li mevkidaşı Sherman'ın medyaya yaptığı açıklamalara tepki gösterdi

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Arakçi, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın medyaya yaptığı açıklamalara tepki göstererek, ülkesinin nükleer haklarından geri adım atmayacaklarını söyledi.

İran'ın resmi haber ajansı İRNA'nın haberine göre, Arakçi, "İran ile 5+1 ülkelerinin sürdürdüğü nükleer müzakereler zorlukla ilerliyor ve belirlenen sürede tamamlanması net değildir. Bununla birlikte, akılcı olmayan aşırı istekler ve siyasi talepleri müzakere masasında dile getirmek yerine medya aracılığıyla duyurmak, müzakerelerin ilerlemesine yardım etmediği gibi, belirlenen tarihten önce nihai anlaşmaya varılmasını da zora sokmaktadır" ifadelerini kullandı.

Müzakerelere nihai sonuca ulaşıncaya kadar iyi niyetle devam edeceklerini belirten Arakçi, İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in fetvasına işaret ederek, İran'ın, nükleer silahlar dahil tüm kitle imha silahlarına karşı olduğunu yineledi.

Nükleer kazanımlarını koruyacaklarına değinen Arakçi, "Hiçbir tesisimiz kapatılmayacak, herhangi bir bilimsel araştırma ve geliştirme merkezimiz zarar görmeyecektir. Her şeyden daha önemlisi ihtiyaç çerçevesinde ülkenin sanayi zenginleştirilmesi güçlü bir şekilde devam edecek. Nükleer anlaşma kapsamında tüm yaptırımların kaldırılması gerekiyor. Bir ambargonun kalması durumunda söz konusu anlaşmayı kabul etmeyeceğiz" diye konuştu.

ABD Siyasi İşler Müsteşarı Wendy Sherman, Syracuse Üniversitesi Moynihan Küresel İlişkiler Enstitüsü ve Norveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü tarafından düzenlenen iki günlük sempozyumda, İran ile 5+1 ülkelerinin sürdürdüğü nükleer müzakerelerle ilgili değerlendirmede bulunmuştu.

Sherman, "İran ile nükleer anlaşmaya varılsa bile, bu ülkenin bölgesel istikrara zarar veren, küresel norm ve değerlerle çelişen politikaları hakkındaki endişeleri dillendirmeye, insan hakları ihlallerinden ve mezhepsel ayrılıkları körükleyen eylemlerinden sorumlu tutmaya devam edeceğiz" demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.