Bakanlıktan 580 Milyon Lira İstiyorlar

Bakanlıktan 580 Milyon Lira İstiyorlar
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının hayata geçirdiği Teknoyatırım Destek Programı'nın ilk çağrısına yapılan başvurular sonuçlandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının hayatageçirdiği Teknoyatırım Destek Programı'nın ilk çağrısına yapılan başvuruların sonuçları belli oldu.

İlk çağrıya gelen 183 proje başvurusu için bakanlıktan 580 milyon lira talep edildi.

AA muhabirinin bakanlık yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Türkiye'nin yüksek teknolojili firma sayısını artırarak teknolojik dönüşümünü sağlamak amacıyla hazırlanan Teknoyatırım DestekProgramı'nın ilk çağrısına yoğun ilgi gösterildi.

Ar-Ge ve yenilik projeleri sonucunda teknoparklardaki işletmelerce geliştirilen ve incelemeli patentle koruma altına alınan teknolojik ürünleri yatırıma dönüştürerek, ülkeye teknoloji tabanlı ve rekabet gücü yüksek firmaların ortaya çıkmasını sağlayacak programla, katma değeri ve ihracat birim fiyatı yüksek ürünlerin üretilmesi amaçlanıyor.

Teknolojik ürünlerin üretimine yönelik yatırımları destekleme konusunda ilk olma özelliğini taşıyan programın ilk çağrısında toplam 183 Ar-Ge projesinin üretime dönüşmesi için başvurusu alındı. Bu başvuruların 51'i yüksek teknoloji alanlarından, 132'si ise orta-yüksek teknoloji alanlarından geldi.

- En çok yatırım Ankara'ya

Müracaatlarda ilk 3 sırayı 56 proje ile makine ve ekipman imalatı, 21 projeyle kimyasallar ve kimyasal ürünlerin imalatı, 20 projeyle de bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı aldı. Projeler kapsamında en çok yatırım yapılması planlanan iller 59 proje ile Ankara, 34 proje ile İstanbul, 14 proje ile İzmir, 12 proje ile Kocaeli ve 11 proje ile Konya oldu.

- 580 milyon lira destek isteniyor

İlk çağrıya gelen 183 proje başvurusu için bakanlıktan talep edilen destek miktarı 580 milyon lira oldu. Yapılacak yatırım değerlendirme süreci sonuçlandıktan sonra desteklenmeye değer bulunan projeler, bakanlığın internet sitesinden ilan edilecek.

Program kapsamında desteklenmesi uygun görülen işletmelere, işletme ölçekleri dikkate alınarak makine-teçhizat, kredi faizi ve işletme gideri destek unsurlarından yaralanmaları sağlanacak. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelere 10 milyon lira, büyük işletmelere ise 2 milyon liraya kadar geri ödemesiz destek sağlanacak.

Bakanlık, ilk çağrının değerlendirmesi bittikten sonra hemen 2. çağrıya da çıkacak.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.