Vicdansızlar

Vicdansızlar
İşçilere aylarca maaş ödemediği halde lüks araçlarla boy gösteren şirket sahibi eski belediye başkanı Saffet Uyar, çalışanların kömür yardımlarını da keserek onları bir çuval yakacağa muhtaç bıraktı

Karaman'ın Ermenek ilçesi Güneyyurt beldesinde 18 işçinin ocakta mahsur kalmasıyla sonuçlanan facia, maden işçilerine reva görülen zulmü gözler önüne serdi. Su baskınının yaşandığı Has Şekerler Maden İşletmesi'nde işçiler maaşlarını 3 aydır alamıyordu. Buna ek olarak işçiler hem yemek hem de servis haklarından mahrum edildi. Güneyyurt beldesinde 3 dönem boyunca belediye başkanlığı yaptığı öğrenilen şirket sahibi Saffet Uyar, 'torba yasa'dan sonra madencilere verilen 'kömür hakkı'nı da gasp etmekten çekinmedi. Haksızlığa uğrayan maden işçileri eğer kaza olmasaydı bugün iş bırakacaktı.

vvv.jpgTAŞERON ÇALIŞTIRDI

Skandalların ardı ardına yaşandığı madende Saffet Uyar, taşeron işçi çalıştırıyordu. Güzelyurt'ta bir de petrol ofisi bulunan Uyar'ın, Söke'de de maden ocağı işlettiği bilgisi alındı. Uyar'ın, denetimler sırasında şirketlerindeki tüm çalışanları 'madende çalışıyormuş gibi' gösterdiğini ifade eden işçiler, 'Saffet Uyar taşeron işçi çalıştırıyor. İrfan Yerik de taşeron maden şirketine taşeron eleman getiriyor' dedi. Maden ocağına lüks araçlarla gidip gelen Saffet Uyar'ın, bir poşet kömüre muhtaç bıraktığı işçilere 3 aydır neden maaş ödemediği ise merak konusu.

MADENDE KAÇAK HAT VAR

İşçilerine uyguladığı kötü muameleyle akıllara kazınan eski belediye başkanı Saffet Uyar'ın, Ermenek'teki madende kaçak elektrik kullandığı da ortaya çıktı. 32 bin TL'lik faturayı ödemeyen Has Şekerler Şirketi, elektriğin kesilmesi üzerine madene kaçak hat çekti. Ocakta çalışan maden işçilerinin iddiasına göre, su baskını meydana geldikten sonra elektrik idaresinden madene inceleme için gelen görevliler de sözkonusu kaçak olayını doğruladı.

DAHA ÖNCE DE SU BASMIŞ

Bu arada şirkete ait ocaklarda son 4 yılda 2 madende 2 kez su patlama olayı yaşandığı ortaya çıktı. Olayı yaşayan işçilerden biri, '2011 yılında galeriyi delerken su patladı. İçeriye su ve gaz doldu. Mühendis neredeyse ölüyordu. Canımızı zor kurtardık. İçeriye dolan su 3 günde tahliye edilebildi' dedi. Saffet Uyar'ın, Soma'da 1 işçinin ölümü 27'sinin de yaralanmasıyla sonuçlanan kaza sonucu Kasım 2013'te kapatılan Uyar Madencilik'in sahibi Azim Uyar'ın amcasının oğlu olduğu da öğrenildi.

YEMİN YOKSA İŞ DE YOK

Öte yandan işletme sahibi Saffet Uyar, madendeki kaza sonrası sosyal medya üzerindeki tüm fotoğraflarını kaldırdı. Belediye seçimlerinden sonra maden ocağının önüne Kuran'ı Kerim koyduğu öğrenilen başkan adayı Uyar'ın, maden işçilerine kendisine oy verip vermediğine dair Kuran'a el bastırıp yemin ettirdiği kaydedildi. İddialara göre Uyar, oy verdiğine dair yemin etmeyenleri de işten çıkarmış.

Kömürü de kesmiş

Madende mahsur kalan 42 yaşındaki Hüseyin Çolak'ın eşi Nazmiye Çolak, şirketin daha önce verilen kömür yardımını kestiğini belirtti. Çolak, 'Eşim kömürde çalışıyor ama evimizde yakacak kömürümüz yok. Size peşin parayla satalım dediler. Ama maaşımızı da üç aydır vermediler' dedi. 2 çocuk babası Hüseyin Çolak'ın bir süre önce dünyaya gelen torununu görmeye de parasızlık nedeniyle gidemediği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum