Anlaşma Tamam! Türkiye Nefes Aldı

Anlaşma Tamam! Türkiye Nefes Aldı
Rusya ve Ukrayna doğalgaz anlaşmasını imzaladı, Türkiye nefes aldı.

Rusya ve Ukrayna arasında doğalgaz krizi çözüldü ve “kış paketi” olarak tanımlanan sevkiyatın başlaması ile ilgili anlaşma imzalandı. Türkiye’nin Batı Hattı’ndan yaptığı alımlarda doğalgaz kesinti riski ortadan kalkmış oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ukrayna ile anlaşma sağlanamaması durumunda Türkiye’nin alternatifi olmadığı uyarısında bulunmuştu.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Ukrayna Enerji Bakanı Yuriy Prodan ve Avrupa Komisyonu Enerji Komiseri Guenther Oettinger'in imzaladığı yasal bağlayıcılığı olan anlaşmaya göre Rusya, Ukrayna’ya kış döneminde ön ödemeli formül olmaksızın doğalgaz sevkiyatı yapacak. 

Rus doğalgaz devi Gazprom Başkanı Aleksey Miller ve Ukrayna enerji şirketi Naftogaz’ın Başkanı Andrew Kobolev’in imzaladığı anlaşma ile de Mart 2015’e kadar yapılacak sevkiyat belirlendi. Ukrayna’nın kış dönemi için 4 milyar metreküp doğalgaz alımı yapması planlanıyor.

AB Enerji Komiseri Oettinger, Ukrayna’nın sevkiyatın başlaması için eski borcun ilk dilimi olan 1,451 milyar dolarlık kısmı acilen ödeyeceğini söyledi. Rusya da Mart 2015’e kadar yapılacak sevkiyatlarda bin metreküp doğalgaz için 100 dolar indirim yapacağını teyit etti.

Rusya Enerji Bakanı Novak da yaptığı açıklamada ön ödemeli doğalgaz sevkiyatı ile ilgili formülü Mart 2015’e kadar erteledikleri bilgisini verdi. Novak’a göre Ukrayna’ya kış paketi çerçevesinde yapılacak 100 dolarlık indirim Kasım ve Aralık aylarında bin metreküp doğalgazın fiyatının 378 dolara kadar çekilmesini sağlayacak. Ukrayna Başbakanı Arsenıy Yatsenyuk’un yaz dönemi ile ilgili açıkladığı doğalgaz rakamlarını değerlendiren Novak, kendilerinin sadece kış dönemini konuştuğunu, sonrası ile ilgili iki ülke arasında imzalanan 2009-2019 tarihli anlaşmanın geçerli olduğunu söyledi.

Ukrayna’nın yıl sonuna kadar eskiden kalan 3,1 milyar dolarlık borcun tamamını ödemesi bekleniyor. Rusya ödenmeyen borçlar nedeni ile Haziran 2014’de Ukrayna iç piyasasına yönelik sevkiyatı durdurmuştu.

İmza töreninde hazır bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı Manuel Barroso, “Avrupa’da vatandaşların soğuk bir kış geçirmelerine neden kalmadı.” dedi. 

Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan doğalgaz anlaşmasının iki ülke arasında diğer sorunlara olumlu yansıması, mali piyasalarda istikrarsızlığın giderilmesine katkı sağlaması bekleniyor. Rusya hafta sonunda yapılan erken parlamento seçimlerini tanıdığını açıklayarak olumlu bir adım atmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.