Yine CHP yine Cami rahatsızlığı!

Yine CHP yine Cami rahatsızlığı!
Cami yapılması için imar planında değişiklik yapılmasına ilişkin karar, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ne takıldı.

Aliağa Belediyesi'nin, Yeni Mahalle semtinde cami yapılması için imar planında değişiklik yapılmasına ilişkin kararı, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ne takıldı. Önerinin, CHP'li üyelerin oylarıyla reddedilmesi, bölgede oturan vatandaşlarca üzüntüyle karşılandı.

Bölgede oturan vatandaşlardan yaklaşık 5 bin kişiye hitap edecek cami yapılması yönünde talep geldiğini belirten Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, mahalle sakinlerinin bu isteğini 580 kişinin imzası ile Aliağa Belediye'sine ilettiklerini hatırlattı. Başkan Kaya, "Belediyemiz tarafından bölgenin imar planları incelendi, bölgeye hitap edecek cami alanı olup olmadığı araştırıldı. Daha önceden hazırlanan imar planlarında cami alanı bulunamadı. Bu yüzden Hazine mülkiyetinde bulunan sosyo kültürel tesis alanının dini tesis alanına dönüştürülmesi bir çözüm olarak üretildi. Konu ile ilgili plan tadilatı Hazine'nin muvafakati alınarak, müftülüğün uygun görüşü ile Aliağa Belediye Meclisi'nce kabul edildi. Plan tadilatı, daha sonra 5216 Sayılı Yasa gereğince İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gönderildi. Ancak Büyükşehir Belediye Meclisi, talebi hiçe sayarak, kabul edilemez bir gerekçe ile imar planı değişikliği önerisini reddetti." diye konuştu.

Sosyo kültürel tesis alanının dini tesis alanına dönüştürülmesinin Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 1/5000'lik planlarda yok denilerek ret edilmesinin mazeret olamayacağını savunan Büyükşehir Belediyesi'nin AK Parti'li meclis üyesi Murat Akdemir de, alınan karara tepkili.

Akdemir, "Cami alanı olarak düşünülen yer topluma hizmet eden ortak kullanım alanı olarak planlanmış bir yerdi. Dolayısıyla burası okul, cami, sosyal tesis, kamu binası olabilir. İmar Kanunu'nun 27. Maddesi'nde 'Bu alanlar kaldırılınca yerine eş değer bir yer verilir' denir. Ama burada kaldırılan bir şey yok. En nihayetinde oraya yapılacak şey, kamunun ortak kullanım alanlarından olan camidir. Burası kaldırılıp, yeri konut alanı ya da sanayi ve ticaret alanı olarak planlanmayacak. Ortada bir iyi niyet olsa Büyükşehir Belediye Meclisi 1/5000'lik planları değiştirir. Bu konuda yetki Büyükşehir'de." şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Selim Gökdemir de, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyeler Kanunu'na göre 1/5000 ve 1/25000'lik imar planlarında yetkinin Büyükşehir Belediyesi'nde olduğunu hatırlattı.

Belediyeler arasında ayrımcılık yapıldığına dikkat çeken Gökdemir, "Anayasanın 10. maddesine göre, kanunlar önünde herkes eşit olmalı. Kanunlar ya uygulanır ya uygulanmaz. Söz konusu CHP'li belediyeler olunca kanunların katı kuralları nedense hiç gündeme gelmiyor. Burada bir keyfiyet söz konusu." dedi.

Gökdemir, AK Parti'nin ilkeleri doğrultusunda seçilmişler olarak halkın istek ve taleplerini hiçbir ayrım yapmadan dikkate aldıklarını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi'nin AK Partili belediyelere karşı art niyetli olduğunu çeşitli örnekler vererek anlatan Gökdemir, şöyle konuştu: "Bir önceki mecliste de Buca ve Bornova'daki spor alanları oylandı. Biz muhalefet olmamıza rağmen halkın menfaati söz konusu olduğu için Bornova'da oy birliği ile karar aldık. Ancak Buca Belediyesi'nin tesisi için emsal tüm ısrarlarımıza rağmen 0,2 olarak sınırlandı. Narlıdere'nin benzer fonksiyonlardaki binasına izin veriyorsunuz. İki aynı talep, iki farklı karar. Bunlar belediyeler arasında ayrımcılığın belgesidir. Meclis kayıtlarında da görülebilir."

Vatandaşlar, Aliağa Belediyesi'nin cami alanı olarak imar plan tadilatı istediği alana giderek İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı ret kararını protesto etti.

Alanda toplanan vatandaşlar, cami yerine izin vermeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne seslenerek, mecliste alınan ret kararının gözden geçirilmesini talep etti. 

(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.