'Baykal da sorgulanmalı'

'Baykal da sorgulanmalı'
CHP’nin eski milletvekili Esat Canan, CHP-Ergenekon yakınlığına dikkat çekerek, “CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınarak sorgulanmalı” dedi

22. Dönem Hakkari Milletvekili Esat Canan, eski partisi CHP’den Deniz Baykal başta olmak üzere pek çok ismin de Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınması gerektiğini savundu. 
Eski CHP’li Esat Canan, Vakit’e yaptığı açıklamada, “CHP Genel Başkanı Deniz Baykal başta olmak üzere partiden pek çok isim de Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınarak sorgulanmalıdır” dedi. Esat Canan’ın yıllarca siyaset yaptığı CHP ve Genel Başkanı Deniz Baykal’a ilişkin dikkat çeken açıklamaları şöyle: 

ERGENEKON DAVASI ÇOK ÖNEMLİ 
“Ergenekon konusunda Türkiye’nin sonuç alması gerekir. Göstermelik bir yargılama ortaya çıkarsa, bu Türkiye’nin geleceği açısından iyi olmaz. Ben Ergenekon soruşturmasını Türkiye’nin geleceği açısından çok önemli bir dava olarak görüyorum. Türkiye’nin hem hukuk yapısıyla hem de demokrasi yapısıyla ilgili olan bir davadır. Bu tür örgütlenmelerden, hukuk dışı oluşumlardan, ortaya koydukları tavırlardan mutlaka hesap sorulmalıdır. Herkesin bu davada yargıya destek vermesi gerekir.” 

CHP İLE ERGENEKON ARASINDA İDEOLOJİ BENZERLİĞİ VAR 
“Ergenekon davasına en çok CHP’nin sahip çıkması gerekirken, maalesef bugün görüyoruz ki CHP bu davayı engellemeye çalışıyor. Örgütün adeta avukatlığına soyunuyor. Türkiye açısından çok hazin bir tablo. Laik, sosyal bir hukuk partisi ise CHP, tüm partilerden önce sahip çıkmalı bu davaya... Ancak özellikle Deniz Baykal’la birlikte askerden medet uman, korku üreterek siyaset yapan bir parti haline geldi CHP. Korkular ile askerlere yaltaklanarak muameleyi devam ettiren bir parti yani. Halk ile hiçbir ortak noktası kalmadı. Ergenekon örgütlenmesini sahiplenmesi bununla alakalı bence. İdeoloji benzerliği var. O nedenle CHP bütün bunları savunuyor. Böyle yaparak da Türkiye’nin gözünde gittikçe küçülüyor. Bugün parti kaybolmaya başlamıştır. Bugün Güneydoğu’da CHP diye bir parti yoktur. Mahalli seçimler geliyor. Mahalli seçimlerde aday bile bulamayacaktır. Bu kadar hazin bir tablo içinde CHP, ne yaptığı belli değil.”

ERGENEKON YAPILANMASINI DOĞAL KARŞILIYOR 
“Resmi ideolojiye bağlı olan CHP’nin, devlet yapısı içinde bir takım hukuk dışı eylemler olmasını hoş karşıladığını kabul etmek lazım. Bu tür örgütlenmeleri doğal karşılıyor. Bakın faili meçhul olayların üzerine gidilmesine CHP hep ihtiyatlı yaklaşmıştır. Bu konularda CHP gerekli girişimleri, çalışmaları yapmamıştır.”

BAYKAL GÖZALTINA ALINIP SORGULANMALI 
“Mesela Uğur Mumcu olayı. Ergenekon bağlantısından söz ediliyor. Bunun üzerine herkesten çok CHP’nin gitmesi gerekir. Ama aksine korumaya çalışılıyor. Dolayısıyla CHP’nin Ergenekon’la hem köken olarak hem de zihniyet bakımından bir bağlantısı olduğunu düşünüyorum. Geniş bir yapılanma bu Ergenekon, her yerde kolları var. Ergenekon sanıklarının gözaltına alınırken ‘ne yapalım’ diye aradığı kişi CHP milletvekili (Şahin Mengü). Bugün duruşmalara heyet göndererek yargı üzerinde baskı kurmaya çalışan da CHP. En başta Deniz Baykal’ın bu soruşturmada gözaltına alınması gerekiyor. Sorgulanmalı Baykal. Baykal’la birlikte daha başka pek çok CHP yöneticisi de aynı şekilde gözaltına alınıp sorgulanmalı.” 

ÖCALAN EYLEMLERİ ERGENEKON’A YARIYOR 
“Öcalan’la ilgili iddialar var. Bu iddialar üzerinden gerçekleştirilen eylemlerle ortaya çıkan gerilim, kargaşa Ergenekon’un işine yarar. En azından dikkatleri Ergenekon yargılamasından, başka bir yere çekebilir. Yargının elini de zayıflatmış olabilir. Hükümetin yaklaşımını zayıflatabilir. Doğal olarak bu olabilir. Kürt sorununa da fayda sağlamaz.”


FATİH AKKAYA - VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.