CHP-DTP flörtü

CHP-DTP flörtü
DSP’den umduğunu bulamayan CHP, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday gösterdiği SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın’a sıcak bakan DTP’nin kapısını çalmaya hazırlanıyor.

CHP, Mart 2009’da yapılacak yerel seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için DTP’den destek bekliyor. DSP’den umduğunu bulamayan CHP, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın’a sıcak bakan DTP’nin kapısını çalmaya hazırlanıyor. Karayalçın, 2004’te seçimlere dönemin DTP’si DEHAP’la birlikte girmişti. 

AK PARTİ ADAYINA KARŞI CHP+DSP+DTP 
2004 seçimlerinde Ankara Büyükşehir’de CHP’nin adayı Yılmaz Ateş, SHP-Dehap ittifakının adayı ise Murat Karayalçın olmuştu. Ancak Ateş ve Karayalçın toplamda bile Melih Gökçek kadar oy alamamışlardı. Deniz Baykal liderliğindeki CHP’de, Murat Karayalçın’ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığının kesinleşmesinin ardından, seçimde kazanma şansı olmayan partilerle temasa geçerek, AK Parti adayına karşı birlikte hareket etme girişimlerinde bulunma sürecine girildi. Edinilen bilgilere göre, CHP’nin hedefindeki ilk parti DSP. CHP, DSP’den Ankara Büyükşehir’de adayları Karayalçın’ı desteklemelerini istiyor. 

DSP ADAY ÇIKARTACAK 
Ancak DSP, Karayalçın ismine sıcak bakarken, CHP’yi desteklemeyi düşünmüyor. Bunu gören CHP, bu partiye “masaya oturalım, masada konuşalım” teklifi götürmeye hazırlanıyor. CHP, Karayalçın’la birlikte DSP’nin kapısını çalmaya hazırlanıyor. DSP’de ise “aday çıkarma” görüşü ağır basıyor. 

AKBULUT ANKARA, PARLAK İSTANBUL 
DSP’nin Ankara için aday adayları arasında ODTÜ eski Rektörü Ural Akbulut’un ismi öne çıkıyor. İstanbul için ise İstanbul Üniversitesi Rektörü Mesut Parlak’a kesin gözüyle bakılıyor. DSP’de İstanbul’da eski Milli Eğitim Bakanı Necdet Tekin’in de ismi geçiyor. Aday adayları arasında Jale Ağırbaş da bulunuyor. DSP’nin Ankara Büyükşehir aday adayları arasında ise Akbulut’un yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Tayyibe Gülek Domaç, CHP eski milletvekili Mehmet Tomambay ve Genel Sekreter Yardımcısı Tufan Bural, Anap’lı eski milletvekili Rıfat Diker’in adı geçiyor. DSP’nin Samsun Büyükşehir aday adayları ise şöyle: Yekta Açıkgöz, Ahmet Ayvalı, Ceyhun Karamangil, Ali Kama. DSP’nin Eskişehir adayı da kesin; mevcut Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen.
 
DTP’DEN DESTEK BEKLİYORLAR 
DSP’den umduğunu bulamayan CHP’de, şimdi gözler daha önce 'etnik parti' diye tanımladığı DTP’ye çevrildi. CHP’de AK Parti adayına karşı DTP’nin de desteğine ihtiyaç duyuluyor. DTP, 2004’te ittifak kurdukları Murat Karayalçın’a sıcak bakıyor. Bu noktada CHP’de, DTP’nin desteğine kesin gözüyle bakılıyor. Siyasi gözlemcilere göre, CHP, DTP ile temasa geçerek, Karayalçın’a destek istemeye hazırlanıyor. Önümüzdeki günlerde, aralarında Karayalçın’ın da bulunacağı CHP heyetinin DTP’lilerle bir araya gelerek “AKP adayına karşı bizi destekleyin” teklifinde bulunması bekleniyor. Karayalçın’a sıcak bakan DTP’nin CHP’nin bu teklifi karşısında nasıl bir tavır sergileyeceği merak konusu.

DÜN, NE DİYORDU
2004 Yerel Seçimleri öncesinde CHP lideri Deniz Baykal, Dehap’la işbirliği yapan SHP lideri Murat Karayalçın’ı “İmralı’nın işaret ettiği isimleri aday göstermekle” suçlamıştı. Baykal, 3 Mart 2004 tarihinde bir televizyona yaptığı değerlendirmede, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın’ın DEHAP'la ittifakına dikkat çekerek, DEHAP'ın aday listelerinin teöristbaşı Abdullah Öcalan tarafından hazırlandığını öne sürmüştü. Baykal, “İmralı’dan liste gelecek. O liste SHP'nin adayı diye verilecek. Diyarbakır'da seçimi DEHAP kazanacak ve sen 'Aaa SHP kazandı' diye yarın çıkacaksın. Çocuk mu aldatıyorsunuz?” diyerek Karayalçın ve dönemin DTP’si Dehap’ı topa tutmuştu.

FATİH AKKAYA / ANKARA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.