Bakan Müjdeyi Verdi!

Bakan Müjdeyi Verdi!
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "TRAGEP adıyla büyük bir proje hazırladıklarını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "TRAGEP adıyla büyük bir proje hazırladık. O çerçevede o hattan acaba İstanbul'un batı taraflarındaki birtakım yerleşim yerlerine, Çerkezköy, Silivri tarafına da su verilebilir mi diye bir düşünce var. Onu tetkik ediyoruz şu anda" dedi.

"İstanbul'da kişi başı günlük su sarfiyatı 250-300 litre"

Bir gazetecinin, "İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak için Melen'den sonra Sakarya nehrinden su alındığı ancak bunun da yetersiz kalmasıyla İSKİ'nin Meriç nehrinden de su almak için bakanlığa talepte bulunduğu" iddiasını hatırlatarak, buna ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Eroğlu, 15 milyon nüfusu ile İstanbul'un, Avrupa'daki pek çok ülkeden büyük bir şehir olduğunu kaydetti.

En kötü şartlarda bile şehri susuz bırakmamak üzerine söz verdiklerini anımsatan Eroğlu, kendisinin İSKİ Genel Müdürlüğü öncesinde İstanbul'da çok büyük bir susuzluk olduğunu, 1994 yılında göreve gelmesinin ardından yaptıkları çalışmalarla su sorununu çözdüklerini anlattı.

O zaman kişi başı günlük su sarfiyatının 50 litre olmasına karşın, şimdi bu rakamın 250-300 litreye çıktığını, nüfusun da 6,5 milyondan 15 milyona yükseldiğini belirten Eroğlu, şu bilgileri verdi:

"Büyük tesisler yaptık. Istıranca'da 7 tane baraj inşa ettik. Ondan sonra Yeşilçay Barajı, sonra Melen'in birinci, ikinci kademesini bağladık. B planı olarak da Sakarya'ya acil içmesuyu olarak onu bağladık biliyorsunuz. Ama şu anda Melen'de büyük bir baraj inşa ediyoruz. Bu da aşağı yukarı neredeyse bir yıllık su ihtiyacını karşılayacak bir rezervuar kapasitesine sahip. Hatta bu Melen suyunu Avrupa yakasına geçirmek için bir günde 3 milyon metreküp suyu iletecek muazzam bir tünel yaptık."

"Şu anda çok büyük acil ihtiyaç yok"

İstanbul ile ilgili büyük düşündüklerini, şehrin 2040'a kadarki su ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir master planı hazırladıklarını anımsatan Eroğlu, şu anda ise 2070 yılına ilişkin çalışmaları gerçekleştirdiklerini aktardı.

"3 yıllık kuraklık olsa dahi İstanbul'da suyun kesilmemesi için ve diğer şehirlerde kesilmemesi için bizim büyük eylem planlarımız var. Onları hayata geçiriyoruz. Çünkü susuz kalmanın bir gün de olsa bedeli çok ağırdır. Bugün Türkiye'de salgın hastalıklar yoksa bu tamamen özellikle bizim getirdiğimiz sağlıklı, yeterli miktarda, temiz ve Avrupa standardının daha üstündeki suyla mümkün oluyor" ifadesini kullandı.

Eroğlu, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla biz İstanbul için büyük düşünüyoruz. Ama şu anda bu inceleme safhasında. Çünkü oraya varıncaya kadar bizim İstanbul'da, Şile ile Sakarya arasında çok sayıda deremiz var. Yaklaşık olarak 650 milyon metreküp yılda suyu verecek birtakım derelerimiz var. Şile Ağva'dan Sakarya nehri arasında. Bunları devreye sokacağız. Melen'i devreye sokacağız. Şu anda çok büyük acil ihtiyaç yok. Ama biz tabii büyük projeleri şimdiden yapıyoruz. Onu da ele alacağız. Çünkü bir Meriç'ten özellikle Ergene'deki hem yer altı suyunu takviye etmek hem de oradaki sanayiye su vermek için böyle bir çalışma başlatılmıştı. Onu inceliyoruz şu anda."

"TRAGEP adıyla büyük bir proje hazırladık"

Ergeneyle ilgili yeraltı suyunu da sulama suyunu da geliştirme projeleri olduğunu dile getiren Eroğlu, şunları kaydetti:

"Hatta TRAGEP adıyla büyük bir proje hazırladık. O çerçevede o hattan acaba İstanbul'un batı taraflarındaki birtakım yerleşim yerlerine su verilebilir mi diye, dolayısıyla o çerçevede oradan su oraya kadar gelmişken Çerkezköy civarına, İstanbul'un o bölgesine, Silivri tarafına da su verilebilir mi diye bir düşünce var. Onu tetkik ediyoruz şu anda."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum