Ukrayna'da Ateşkes Sonrası Ölü Sayısı

Ukrayna'da Ateşkes Sonrası Ölü Sayısı
Ukrayna'da Kiev yönetimi ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında 5 Eylül'de imzalanan ateşkesten bu yana günde ortalama 13 kişi ölüyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komisterliği'nin yeni raporunda ateşkesten bu yana geçen iki aylık sürede yaşanan çatışmalarda ölenlerin sayısının 957 olduğu belirtiliyor.

Batılı güçler Kremlin'i ayrılıkçı militanlara silah ve asker desteği sağlamakla ve Ukrayna'daki krizi körüklemekle suçlasa da Rusya bu iddiaları reddediyor.
BM raporunda ayrılıkçı militanları kaleleri olarak kabul edilen Donetsk ve Luhansk'ta hukuksuzluğun yeni düzen haline geldiği ifade ediliyor ve "Bölge halkı insan hakları ihlallerine karşı savunmasız" deniyor.

Bölgedeki silahlı militanların adam kaçırmadan, işkenceye, cinsel saldırılara, infazlara ve keyfi gözaltılara varan pek çok insan hakkı ihlali yaptığının altını çizen rapor, "İnsanlığa karşı suçlar işleniyor" diyor.

Raporda Ukrayna'nın doğusundaki durumu daha da vahim hale getiren şeyin başta usya'dan olmak üzere yabancı ülkelerden gelen militanların çatışmalara katılması olduğu savunuluyor.
BM raporu Ukrayna ordusunu ve gönüllülerini de eleştiriyor. Kiev yönetimi sivil yerleşim yerlerinde ağır silahlar kullanmakla suçlansa da hükümet ve ordu bu iddiaları reddediyor.

Belarus'un başkenti Minsk'te imzalanan ateşkes anlaşmasından sonra doğu Ukrayna'ya giden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri, dün 'üzerimize ateş açıldı' demişti.
Donetsk'in 15 kilometre uzağındaki Mariinka'daki AGİT konvoyuna iki kez ateş açıldığı iddia edildi. Olayda yaralanan olmadı.
AGİT kimin ateş açmış olabileceği konusunda ise bir yorum yapmamıştı.

BBC

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.