Ahmet Kaya: “Asıl Problem İşçisizlik”

Ahmet Kaya: “Asıl Problem İşçisizlik”
ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaya, “Türkiye'de işsizlik rakamları konuşuluyor ama ana sorun insanların iş beğenmemesi. İşsiz nitelikli eleman varsa hemen gelsin işe yerleştirelim” dedi.
Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaya, Türkiye’de işsizlikten ziyade asıl “işçisizlik problemi olduğunu” söyledi. Kaya “Türkiye'de işsizlik rakamları konuşuluyor ama ana sorun insanların iş beğenmemesi. İşsiz nitelikli eleman varsa hemen gelsin işe yerleştirelim” dedi. 
 
ASO 1. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaya yaptığı yazılı açıklamada, geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Hane Halkı İşgücü rakamlarını değerlendirdi. Kaya, yüzde 10,1 olarak açıklanan son işsizlik rakamıyla ilgili dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.  
 
EN BÜYÜK PROBLEM BU
 
Sanayide yaşanan en büyük problemin, çalışacak nitelikli eleman bulamamak olduğunu dile getirerek toplumların refah içinde yaşamalarının ülke ekonomilerinin büyümesi ile mümkün olduğunu ifade eden Kaya, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hane Halkı İşgücü İstatistiklerini açıkladı. Rakamlara bakacak olursak işsizlik oranı yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşti. Açıklanan rakamların sanayide gerçeği yansıtmadığını düşünüyorum.” 
 
ÇALIŞACAK NİTELİKLİ ELEMAN BULAMIYORUZ
 
Kaya, sanayiciler olarak çalışacak eleman bulamadıklarını ifade ederek, “Bölgemizde yer alan birçok sanayici arkadaşımız da aynı sorunu yaşıyor” dedi. 
 
“İNSANLAR İŞ BEĞENMİYOR”
 
İnsanların iş beğenmediğini belirten Kaya, “Fabrikaların girişleri eleman ilanı ile dolu, âmâ kimse başvurmuyor. Bugün CNC operatörünün ortalama maaşı 2.500 TL’nin üzerinde. Niteliksiz olarak işe başlayıp meslek öğrenen kişiler bugün fabrikalarımızda CNC operatörü olarak çalışıyor. İş beğenmeyen insanlar oldukça işsizlik rakamları yüksek çıkmaya devam edecektir” diye konuştu.
 
MESLEKİ EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ 
 
Ahmet Kaya, ülke ekonomisinin gelişmesinin eğitimli işgücü ile mümkün olduğunu vurgulayarak, ASO 1.OSB yönetimi olarak mesleki eğitimin çok önemli olduğunu her platformda dile getirdiklerini hatırlattı. Şu an bünyelerinde faaliyet gösteren ASO Teknik Koleji, Erkunt Mesleki Eğitim Merkezi ve Hacettepe Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu olmak üzere 3 ayrı eğitim biriminde 1100 öğrencinin eğitim gördüğüne işaret eden Kaya “Amacımız ülkemize nitelikli eleman yetiştirmek. Dünyada örneklerine bakacak olursak mesleki eğitimde en başarılı olan ülkelerin başında Almanya geliyor. Almanya’nın bir özelliği mesleki eğitimin özel sektör kontrolünde olması, bir özelliği de dünyadaki genç işsizliğin en düşük ülkelerin başında olması. Mesleki eğitim özel sektörün kontrolünde olduğu taktirde, Türkiye’de yaşanan genç işsizlik sorununu ortadan kaldırmış oluruz” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum