Türkiye 13 $’lık Gazı Irak’tan Ne Kadara Alacak?

Türkiye 13 $’lık Gazı Irak’tan Ne Kadara Alacak?
Genel Energy’nin İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, Türkiye’nin halen 12-13 dolar ödediği doğalgazı Kuzey Irak’tan gelecek hatla birlikte 2018 yılında 7 dolara temin edeceğini söyledi.

Londra borsasında işlem gören ve  Irak’ın en büyük enerji şirketlerinden Genel Energy’nin İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, Irak’tan gelecek petrol ve doğalgazın Türk ekonomisine büyük katkısı olacağını bildirdi. Enerji sektöründeki son gelişmeleri değerlendiren Sepil, Kuzey Irak petrolünde sağlanan anlaşma hakkında şunları söyledi: “Erbil’le Bağdat petrolün ne şekilde satılacağı konusunda anlaşamamıştı. Türkiye sağlıklı bir pozisyon aldı. Türkiye Kürt petrolünün gelmesine izin verdi. Son günlerde miktarı arttı. 300 bin varil civarında petrol geliyor. Orada IŞİD gelince dengeler değişti. Kerkük’ten petrol gelemiyor, IŞİD kontrolü altında. Bu sefer ekonomik realite olduğu için umut var. Bir yıl önce Kerkük-Ceyhan hattından 500 bin varil akıyordu. Yakında 700 bin-1 milyon Kürt petrolü gelebilir. Türkiye oradan indirim alabilir. Türkiye’nin esas faydalanacağı konu 2018 başında gelecek gaz. Rusya ve İran’a ödenen fiyatların çok altında olacak. Esas fayda bu gazın Türkiye’ye geldiği gün olacak. Türk ekonomisine çok katkısı olacak. İki gaz sahasının da sahibi biziz. Şu an gazı 12-13 dolar faturayla alıyoruz, bunun 7 dolar ve altına düşeceğine yönelik anlaşmalar yapıldı.”
 
Düşüş kalıcı olamaz
 
Petrol fiyatlarındaki düşüşün kalıcı olmasının imkansız olduğunu vurgulayan Mehmet Sepil, fiyat düşünce yeni petrol arama alanlarının ekonomik olmaktan çıktığına işaret ederek, şöyle devam etti.
“Düşüş sürdürülebilir bir şey değil. Bugünkü hareket günlük. Yarın 70 dolara düşerse ya da 90 dolara çıkarsa şaşırmamak lazım. Orta ve uzun vadede bunun bu seviyede kalması mümkün değil. 2015’te tekrar 90 ve 100 dolarları görebileceğini düşünüyorum.” 
 
Enerjide barışın garantörüyüz

 
SEPİL, Türkiye’nin, Irak Merkezi Hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında sağlanan enerji barışında doğal garantör olduğunu bildirdi. Kuzeydeki bütün petrolün, ister Kürt petrolü, ister Kerkük petrolü olsun, coğrafyada sadece bir yere gelebileceğine buranın da Türkiye olduğuna dikkat çeken Mehmet Sepil, “Boru hattının diğer ucu bizde olduğuna göre Türkiye ekonomik garantör durumuna geliyor. Politik olarak da Irak’ın tek parça kalması, Türkiye’nin çok isteği bir şey olarak gerçekleşmiş olur” şeklinde konuştu. Sepil, Türkiye’nin Irak petrolünün ülkenin tamamı için satıldığı yönündeki söyleminin zaman içerisinde doğrulandığına dikkati çekerek, “Eğer bu petrolün satışına izin verilmeseydi, şimdi bu anlaşmanın zeminleri olmayacaktı. Dolayısıyla her anlamda Türkiye bu işe garantör oldu” dedi. Sepil, Irak Petrol Bakanı Adil Abdel Mehdi ile IKBY Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami’nin İstanbul’da bir araya gelmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. 
 
19 yıllık petrolümüz kaldı
 

Türkiye’de bin 309 kuyudan ham petrol, 235 kuyudan ise doğalgaz üretimi yapılıyor. Yılın 8 ayında ortalama günlük 46 bin 536 varil ham petrol, 1.41 milyon metreküp doğalgaz üretimi gerçekleştirildi. Ağustos sonu itibarıyla Türkiye’nin 46.3 milyon ton ham petrol, 6.3 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunuyor. Yeni keşifler yapılmadığı takdirde, bu yılki aylık ortalama üretim seviyeleri ile Türkiye’de 19.3 yıllık ham petrol rezervi, 12.2 yıllık doğalgaz rezervi kaldı.
 
Türkiye, yılın 8 ayında 1.6 milyon tonluk ham petrol üretimine karşılık, ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 10.8 milyon ton da ithalat  gerçekleştirdi. Ham petrol üretimi, ithalatın yaklaşık yüzde 13’üne karşılık geldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.