Film Senaryosu Değil Paralel Kumpas

Film Senaryosu Değil Paralel Kumpas
İstanbul’da 21 üst düzey komutan hakkında açılan terör soruşturmasında paralel yapının kurduğu yargı kumpası deşifre oldu.

Savcı Hasan Yılmaz’ın takipsizlik kararı verdiği soruşturmada yaşananlar film senaryolarını aratmayacak şekilde entrikalarla dolu... 

Star Gazetesi'nde yer alan habere göre, paralel yapının her gün yeni bir kumpası ortaya çıkarken, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz’ın “terör örgütüne üye oldukları” gerekçesiyle 21 askere yönelik yürütülen bir soruşturmada verdiği takipsizlik kararı korkunç şebekenin Hollywood entrika filmlerini aratmayacak “çalışma yöntemini” gözler önüne serdi. 
 
Savcı Yılmaz’ın sekiz sayfadan oluşan kararında askerlere yönelik soruşturmanın asılsız ihbarlarla başlatıldığı vurgulanarak komutanların imzasız ihbar mektuplarıyla Ergenekon ve Balyoz’la ilişkilendirilmeye çalışıldığı detaylı bir şekilde yer aldı. 
 
Savcı Öz’e ihbar geldi!
 
Takipsizlik kararında medyaya sızdırılan yalan haberler, HSYK’ya gönderilen sahte şikayet mektupları, suçlanan insanlar aleyhine Başsavcıvekili Zekeriya Öz’e tam aynı dönemde gelen imzasız ihbar mektupları, yasal olarak en fazla 3 ay olan geçmiş HTS kayıtlarının geriye dönük 9 yıl süreyle alınması tek tek anlatılıyor. Paralel kumpasın tüm adımlarını deşifre eden İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz’ın kararında, “Şüphelilerin silahlı terör örgütü üyesi olduklarına ve örgüt üyeliği niteliğinde olduğu değerlendirilebilecek eylem ve işlemlerde bulunduklarına dair soyut iddia dışında gerek kamu davası açılmasını gerekse iletişim tespit kararı sonrası usuli işlemlerin yapılmasını gerektirir hiç bir somut bulgu ve emarelere ulaşılamadığı” vurgulandı. 
 
Delil elde edilemedi
 
Kararda, “soruşturmada ismi geçen şüpheliler, Osman Eker, Mehmet Çörten, Ünal Karaosmanoğlu, Hasan Dönmez, Aycan Oktaylar, Ali Barış Sevindik, Serkan Özel, Sami Yüksekler, Şeref Ateş, Mikdat Özbek, Mustafa Küçük, Nurdan Çavuşoğlu, Musa Yıldırım, Hakan Kaptan, Rahmi Özer, Osman Kırçalı, Erdemir Özcan, Murat Bolat, Zeynep Kök ve Tuncay Aslan haklarında atılı silahlı terör örgütüne üye olmak suçu yönünden ve kişisel verilerin hukuka aykırı elde edilmesi ve kaydedilmesi suçunu işlediklerine dair deliller elde edilmediğinden şüpheliler Aycan Oktaylar, Mikdat Özbek ve Musa Yıldırım hakkında kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildi” ifadelerine yer verildi.
 
Yalan haberler, sahte imzalı mektuplar ve imzasız ihbarlar  
 
Ümraniye İlçe Jandarma Komutanlığı Alemdağ Karakolu’nda 2006-2009 yılları arasında görev yapan müşteki Jandarma Uzman Çavuş F.K’nın eşi Y.K’nın Mersin İl Jandarma Komutanlığı’nca Hizbuttahrir örgütüyle ilişkisi olduğundan şüphelenilen M.E.Ö ile irtibatlı olabileceği iddia edildi. Bunun üzerine Y.K eşi F.K için önleme dinlemesi ve teknik izleme talebinde bulunuldu. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin 06.03.2007 tarihli kararı ile M.E.Ö ve Y. K. ile F. K’nin telefonları 3 ay süreyle dinlendi. Dosyalarına bu durum yansıtılmadı. İstihbari ve izleme tedbiri uygulanıp sonlandırıldıktan sonra F.K önce Burdur ardından Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı’na tayin oldu. 2010 yılı Kasım ayında müşteki ve eşinin takip edildikleri, mağdurun başörtüsü taktığı gerekçesiyle jandarma komutanlığınca dinlendiği ve takip edildiğine dair medyada haberler çıktı. 

2011 yılı Kasım ayında üst düzey kolluk görevlisinin soruşturulması için izin alınması gereken HSYK’ya F.K imzalı bir mektup gönderildi. F.K ağzından yazılan mektupta İstanbul İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu’nun Y.K’nin başörtüsü takma ihtimaline binaen telefonlarını dinlettiğini ve kendilerini izlettiğini bu durumdan basında çıkan haberler dolayısı ile haberdar olduğunu ve psikolojilerinin bozulduğu belirtilerek şikayette bulundu. Şikayet üzerine HSYK 3’üncü Dairesi 24.11.2011 tarihli kararı ile dönemin en üst derecede kolluk amiri olan Ünal Karaosmanoğlu hakkında usulsüz dinleme ve takip iddiası nedeniyle inceleme izni vererek kararı İstanbul Başsavcılığı’na gönderdi.

Başsavcılığın açtığı soruşturma çerçevesinde F.K’nin ifadesine başvuruldu. Ancak F.K, HSYK’ya herhangi bir şikayette bulunmadığı ve kimseye mektup göndermediğini beyan etti.

Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu hakkında bu soruşturma devam ederken, 01.03.2012 tarihinde dönemin İstanbul Başsavcıvekili Zekeriya Öz’e Karaosmanoğlu ile bir çok askerin

Ergenekon ve Balyoz Darbe Planı içinde olduklarına dair imzasız ihbar mektubu geldi.

Bu mektupta İstihbarat Şube Müdürü Yarbay Aycan Oktaylar, Ali Barış Sevindik, ve Asaf Tim Komutanı Serkan Özel’in de bu dinlemelerde yetki ve inisiyatif sahibi olduğu, çavuş Rahmi Özer ile başçavuş Şeref Ateş’in dinleleleri yaptığı, mahkeme kararı olmadan fiziki takip yapıldığı, bu soruşturmanın üst makamlara ulaşma ihtimali nedeni ile kapatılmaya çalışıldığı Ünal Karaosmanoğlu’nun bir çok hukuksuz eylem ve işlemlerde bulunduğu, bu hukuksuz eylem ve işlemlerin Ergenekon ve Balyoz Davaları’ndaki olay ve eylemlerle irtibatlı olduğu, Ünal Karaosmanoğlu’nun Cumhurbaşkanı, Başbakan ve milletvekillerini takip ettirdiği, AK Parti aleyhine parti kapatma davasına esas olabilecek delil ve belgeler temin etme gayretinde olduğu öne sürüldü. Bunun üzerine Başsavcıvekili Zekeriya Öz tarafından şikayette belirtilen hususların Ergenekon ve Balyoz ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle soruşturma açıldı.

İhbardaki iddiaların araştırılması için 15.10.2012 tarihinde TMK ile yetkili savcılığın talebi doğrultusunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne yazı yazıldı. Ancak Terörle Mücadele 04.10.2013’e kadar hiç bir araştırma yapmadı. Terörle Mücadele bu tarihte TMK ile görevli 3 No’lu hakimliğe başvurarak ismi geçenlerin kullandıkları telefon numaraları ve şüphelilerin 01.01.2005 tarihinden başlanarak geçmişe dönük 9 yıllık iletişimlerine dair HTS kayıtlarına, hatların kullanıldığı cihazların İMEİ numaralarının tespitine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. TMK ile görevli 3 No’lu hakimlik Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Dairesi’nden başlanarak, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli en alt rütbedeki uzman çavuşlar dahil olmak üzere şüpheli sıfatı verilen Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Osman Eker, Tümgeneral Mehmet Çörten, Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu, Hasan Dönmez, Aycan Oktaylar, Ali Barış Sevindik, Serkan Yıldırım, Hakan Kaptan, Rahmi Özer, Osman Kırçalı, Erdemir Özcan, Murat Bolat, Zeynep Kök ve Tuncay Aslan hakkında terör örgütüne üye olma, örgüt adına eylem ve faaliyetlerde bulunmak iddiası üzerine yürütülen soruşturmada 9 yıllık iletişimin tespitine karar verdi.

Yani, CMK 135 maddesindeki 3 aylık sınırlayıcı süreye rağmen TMK 10 ile görevli 3 No’lu Hakimliğin 22.10.2013 tarihli kararı ile 01.01.2005 ile 22.10.2013 tarihleri arasında ki HTS dökümlerinin verilmesine hükmedildi. Bunun üzerine de 9 yıllık iletişimin tespiti için GSM operatörlükleri ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan cevabi yazılar alındı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum