Gribin İlacı Birliğin Sembolü

Gribin İlacı Birliğin Sembolü
Yozgat'ın yöresel yemeklerinden biri olan arabaşı günleri havaların soğumasıyla birlikte başladı.

Yozgat'ta özellikle kış günlerinin vazgeçilmez yemeği olarak bilinen arabaşı, özel davetlerin yanında komşular arasındaki dayanışmayı, ilişkiyi de pekiştiren bir gelenek olarak devam ediyor. Çok katlı binalarla birlikte televizyon bağımlılığının komşuluk ilişkilerini ortadan kaldırdığı günümüzde Yozgat'ın arabaşı geleneği, komşuların, arkadaş topluluklarının bir araya gelip, dayanışmalarını, sohbet etmelerine vesile oluyor.

Soğuk kış gecelerinin yemeklerinden biri olan arabaşı geleneği havaların soğumasıyla birlikte tekrar başladı. Yozgat Amatör Kümü Futbol Ligi takımlarından Gençlerbirliği Kulübü Başkanı Lütfi Kara futbolcularına moral amaçlı arabaşı ikramında bulundu. Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu binasında gerçekleştirilen arabaşı gecesinde futbolcular farklı bir gün geçirmenin mutluluğunu yaşadı.

Gençlerbirliği Kulüp Başkanı Lütfi Kara, “Bu bizim geleneğimiz, bugünler daha fazla ihtiyaç duyduğumuz iyi bir geleneğimizdir. Aynı apartmanda oturmamıza rağmen birçok komşumuzu tanımıyoruz ve birbirimize gidip gelmiyoruz. Arabaşıyı vesile edip komşular birlik ve beraberliğimiz pekiştiriyoruz. Özel günlerimizde de arabaşı baş tacımız” dedi.

ARABAŞININ YAPILIŞI

Arabaşı hamuru: 1 litre suya unu, nişastayı, tuzu ilave edin ve pütürlü olmaması için karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra 10 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. 30 santim çapında bir tepsiye dökün ve soğuduktan sonra buzdolabına koyun. 4-5 saat sonra servise hazır hale gelecektir.

Arabaşı çorbası: Hindi veya tavuk büyük bir tencereye alıp 4 litre suyu ilave edip kaynatın, kaynadıktan hemen sonra üstüne çıkan köpüğü alın ve ağzını kapatıp bir saat süreyle pişirmeye bırakın. Piştikten sonra altını kapatıp tencerenin ağzını açmadan yarım saat süreyle dinlendirin. Daha sonra etleri Sudan alın. Kemiklerinden ayırdıktan sonra parçalar halinde getirin. Tencereye yağı koyun, 2 çorba kaşığı unu ilave edin ve pembeleştirin, domates ve biber salçasını da katıp bir iki dakika çevirin. Haşladığınız hindi veya tavuk suyunun tamamını dökün ve iyice karıştırın, tuzunu, pirincini atın ve yeniden kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra içine etleri ekleyin ve kuru acı biberleri de bütün olarak attıktan sonra yarım saat süreyle pişirin.

Soğumaya bırakılan hamuru baklava dilimi şeklinde kesin, tahta kaşık üzerine hamuru koyup, çorba içerisine batırmak suretiyle ıslatıp, çiğnemeden yutulur.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.