Ülker'den Sonra Bir Flaş Hamle De Koç'tan

Ülker'den Sonra Bir Flaş Hamle De Koç'tan
Ülker'in yakın tarihte United Biscuits'i bünyesine katmasının ardından bir hamle de Koç grubundan geliyor.

Murat Ülker’i United Biscuits’i almalarından dolayı tebrik eden Mustafa Koç kendilerinin de yurtdışında bir satın almaya imza atabileceğini ima ederek, “Küresel oyunda topluluk olarak henüz istediğimiz yerde değiliz. 2015’te sürpriz yapabiliriz” dedi.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Hint Okyanusu’nun kıyısında yer alan Durban’dayız. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Holding’in Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Levent Çakıroğlu ve Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl’la konuşuyoruz. Bizi binlerce kilometre öteye sürükleyen aslında bir globalleşme hikayesi. Avrupa’da Beko markasıyla büyüme rekorlarına imza atan Arçelik’in 3 yıl önce satın aldığı Afrikalı Defy’nin Afrika kıtasına nasıl yayıldığını rakamlar eşliğinde dinliyoruz. Türkiye’de özellikle otomotivde açıkladığı yatırım kararlarıyla dikkat çeken Koç’un küreselleşme hamlesinin Arçelik ile sınırlı kalmayacağını bizzat Mustafa Koç’un sözlerinden anlıyoruz. Afrika’da Arçelik’in dört kıtaya yayılma stratejelerini dinlerken Mustafa Koç istikameti net ortaya koyuyor: “Küresel oyunda Topluluk olarak henüz istediğimiz yerde değiliz.”

ÜLKER’E TEBRİK

Arkasından Ülker’in sahibi Yıldız Holding’in İngiliz bisküvi devi United Biscuits’i almasını örnek göstererek sözlerini sürdürüyor: “Ülker’in yaptığı muazzam bir iş. Bunu bir fon ile ortak alıp sonra devralmak… Açıkçası bu kadar dışarıyla ilintiliyiz. Her şeyi takip ediyoruz. Ama ben sonradan baktım. United Biscuits’in bu kadar yaygın olduğunu bilmiyordum. Ülker Grubu nokta atışı yapmış. Zaten Murat (Ülker) Bey’e mektup yazıp tebrik ettim.”  Mustafa Koç Ülker örneğini verdikten sonra kendilerinin de bu çapta büyük ve yeni bir işe gireceğinin işaretlerini veriyor ve ekliyor: “Kendi know how’ına sahip olduğumuz yabancı ortağımızın olmadığı veya yepyeni bir işe girmemiz lazım. Paradigmaları değiştirmek açısından bizim de bu tip girişimlere açık olmamız lazım bununla ilgili de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

UZAKDOĞU MÜJDESİ

Mustafa Koç’un ‘sürpriz’ diye tanımladığı bu yurtdışı satın almanın ne olabileceğini sorgulamaya başlıyoruz.

Soru net: 2015’i sürprizi ne? Cevap da net: “Adı üstünde sürpriz. Şimdi söylersek sürpriz olmaz, büyüsü bozulur…” 

Büyüyü bozmak istemeyen Koç elini tam olarak açmıyor ama biz ipuçlarını alt alta sıralıyoruz. Süprizin Koç’un ana iş kolu olan otomotiv olması mümkün değil. Beyaz eşya, bankacılık, enerji çok düşük ihtimal çünkü onlar da Holding’in ana iş dallarından… Bu arada Koç, “Olmak istediğimiz yere; çıtayı yüksek yere koyuyoruz” diyor ve ekliyor: Uzakdoğu’nun müjdesini daha sonra vereceğiz.” Mustafa Koç’a bu hamlelerin ardıdan önümüzdeki dönemde Topluluğun cirosunda yurtdışının ağırlığının yurtiçini geçip geçmeyeceğini asıl hedeflerinin bu olup olmadığını soruyorum. Bu sorunun cevabı da çok net bir ‘evet’ oluyor. Yani Koç Topluluğu önümüzdeki dönemde yurtiçinde büyümeyi ihmal etmeyecek ama yurtdışına kelimenin tam anlamıyla asılacak.

İSTİKRARLI DÖNEME GİRİYORUZ

Türkiye ekonomisindeki görünümle ilgili görüşlerini de paylaşan Koç, bu noktada 2015 seçimlerine gönderme yaptı ve “Bardağın dolu tarafına bakacak olursak; Bu kadar çalkantılı bir dönemden sonra ekonomide kesintiye uğramadık. Bu seçimden sonra Türkiye’de büyük ihtimalle 4 sene bir daha seçim olmayacak. O bakımdan daha istikrarlı bir döneme gireceğimize inanıyorum” dedi.

Ferit Şahenk’i kutluyorum

FERİT Şahenk’in patronu olduğu Doğuş Grubu’nun iştiraki Garanti Bankası hisselerinin İspanyol ortağa satışı hakkında da yorumda bulunan Mustafa Koç, “Bana göre hisse satışını tam zamanında yaptılar. Kendilerini candan kutluyorum. Adım adım, gayet iyi planlanmış bir süreçti. Bence de çok iyi şekilde finalize ettiler” diye konuştu.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.