Soma Kurbanlarının Ailelerine Ödenen Para

Soma Kurbanlarının Ailelerine Ödenen Para
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Nusret Yazıcı, İşte Soma kurbanlarının ailelerine 56,5 milyon lira ödendiğini açıkladı.

Manavgat’ta 2. Uluslararası İş ve Meslek Danışmanlığı Kongresi’ne katılan İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da Meclis gündemine getirdiği İşsizlik Sigorta Fonu’nun kaçak olduğu ileri sürülen Aksaray binası yapımında harcandığına yönelik iddialara yönelik yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, OVP formatında hazırlanan bu tabloların daha detaylı alt kırılımları içermediği, fonun 3’er bağımsız denetim raporları ile aylık aktüreyal raporlarında daha detaylı olarak bu verilerin bulunmasının mümkün olduğu ifade edildi.

İŞKUR’un aylık bültenlerinde ’diğer giderler’ olarak görülen tutarların tüm detaylarının sunulduğu kaydedilen açıklamada; bu giderlerin, fonun işletilmesine ilişkin yazılım, bağımsız denetim, cari giderler, işsizlik sigortası ödemeleri ile aktif iş gücü programlarına ilişkin yapılan prim ve vergi ödemeleri, istihdamın teşvik edilmesine ilişkin çeşitli yasal düzenlemelerden dolayı fondan ödenen işçi ve işveren sigorta prim tutarları, özlük hakları fondan karşılanan personele ilişkin giderler ve mahkeme ve avukat ücretleri ile fon fazladan ödendiği tespit edilen ceza gelirlerinin iadelerinin oluştuğu belirtildi.

Bu tutarlardan bazılarında, önceki yıllara göre yapılan ödeme ve ve faaliyetlerindeki artışa bağlı yükselişlerin olmasının doğal olduğu ifade edilen açıklamada, “Örneğin; istihdamın teşvik edilmesine ilişkin olarak 2011’de 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na eklenen ve istihdamı teşvik eden geçici 10’ncu maddeden yararlanan işçi sayıları birikimli olarak artmakta, yıllık teşvik tutarı 500 milyon lirayı geçmiş bulunmaktadır.

Yine Soma’da meydana gelen maden kazasında etkilenen işçiler ve ailelerine yardım yapılmasını öngören geçici 12’nci madde 18 Haziran 2014 tarihinde yasalaşmış, bu kapsamda maden kazası mağdurlarına 56,5 milyon lira ödenmiştir. Görüldüğü üzere bazı medya organlarında ortadan kaybolduğu iddia edilen fon kaynakları; ilgili mevzuatı çerçevesinde Türkiye İş Kurumu ve İşsizlik Fonu’nun artan görev ve faaliyetlerine mütekabil bir artışla işçilerimizin ve işsizlerimizin istifadesine sunulmuştur” denildi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum