İbrahim Bekiroğlu

İbrahim Bekiroğlu

Kore’de İslam

Kore’de İslam

Yabancı medyayı takip ederken genellikle Müslümanların aleyhine haber ve makaleler okuruz. Medyanın kontrolü İslam aleyhtarlarının elinde olunca yayınlar da çoğunlukla çirkin oluyor. Dolayısıyla Müslümanlar lehine güzel bir şeyler okumak gayet nadir oluyor.

İşte bu nadir makalelerden birine geçtiğimiz günlerde rast geldim. Sudan Vision Daily’de yazan El Fatih Ziade, Kore’de İslam’ın ilk olarak Türkler tarafından yayıldığına dair güzel bir makale yazmış. Bugün bu güzel yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum. Beğenerek okuyacağınızı düşündüğüm makale şöyle;

“Kore’nin modern tarihinde İslam’ın yayılması ve Müslüman toplumun gelişmesi 1950’li yılların başındaki Kore Savaşında, Birleşmiş Milletler adına savaşan Türk askerleriyle başlar. Tarihin bu aşamasını üç sınıfa ayırabiliriz: 1) 1950-1960 arasındaki dönem, 2) 1960-1980 arasındaki dönem, 3) 1980’den günümüze kadar olan dönem.

1950-1960 arasındaki dönem; Kore Müslüman toplumu ilk kez BM adına Kore Savaşına katılan Türk askerleri sayesinde 1955’te ortaya çıkar. Türk askerleri barış ve özgürlüğü savunma görevlerini yapmanın yanı sıra dinlerinin propagandasını da yaparak Kore’de İslam için yeni bir devrin açılmasını kolaylaştırmış oldular.

Bu askerlerden Türk tugayındaki Abdulgafur Karaismailoğlu ( 1904 Of doğumlu, eski Zonguldak ve Kütahya il  müftüsü) önce Türk ordu kampını ziyaret eden Korelilere İslam’ı anlattı. Daha sonra halk seminerleri vasıtasıyla tüm Kore halkına anlatmaya başladı.  Eylül 1955’ten itibaren (Türk askerleri) Kore’de kapsamlı İslami faaliyetlere başladılar. 

Karaismailoğlu’nun çabaları sayesinde bazı Koreliler onun etrafında toplandı ve İslam’a olan ilgilerini açıkça belli ettiler. Abdullah Kim Yu-do, Umar Kim Jin-kyu, Muhammed Yoon Doo-Young  Türk imam Abdulgafur’dan etkilenip İslam’ı seçen ilk insanlar oldular.

İlk Koreli Müslümanlar İslam’ın daha etkin eğitim ve öğretimi için Eylül 1955’te Kore İslam Cemiyetini (Korea Islamic Society) kurdular. Buraya hemen her hafta sonu Karaismailoğlu’nu davet edip Seul’de İslami dersler organize ederek bir çok Korelinin İslam’ın temel öğretileri hakkında bilgi edinmeleri sağlandı.

Bunun sonucunda 57 Koreli Karaismailoğlu’nun derslerinden etkilenerek toplu halde Müslüman oldu.  Bu olay İslam’ın Kore’de yayılması açısından dönüm noktası oldu.  Nisan 1956’da askeri barakalarda Chung Jin Medresesi kurularak fakir olduğu için okula gidemeyen çocuklara İslami dersler ve ortaokul eğitimi verilmeye başlandı.  Kore Müslüman Cemiyeti büyüyerek 1967’de Kore Müslüman Federasyonu oldu.

1956’da Karaismailoğlu’nun yerine Türkiye’de İmam Hatip Lisesinden henüz mezun olan Zübeyir Koç Türk tugayının imamı oldu. Önceki imamın kurduğu temelden devam eden yeni imam, konferanslar düzenleyerek ve bireysel ilişkiler kurarak enerjik İslami Dava’yı başlattı.

Koç ayrıca Seul’deki askeri kampta minaresi de olan geçici bir mescit kurdu. Bu mescit Kore’de açılan, bilinen ilk mescittir.  Mescidin açılışında 58 Koreli daha Müslüman oldu. İmam Zübeyir Koç Temmuz 1957’de Kore’den ayrılıncaya kadar Kore’de Müslüman olanların sayısı 208’e ulaşmıştı.

1960-1980 arasındaki dönemde (1960-1976), 1980’lere kadar daha çok Malezya ve Pakistan gibi ülkelerle temas halinde olundu. Özellikle sonradan Malezya Başbakanı olan Tunku Abdul Rahman Seul’de bir cami açılması için cömert yardımlarda bulundu. Bahse değer diğer bir kişi ise Pakistan’daki Kur’an Cemaatinin lideri Mevlana Seyyid Muhammed Cemil’dir.  1967’de Kore İslam Vakfı, Kore Müslüman Toplumunun resmi temsilcisi olarak tanındı.

Arap ve diğer Müslüman ülkelerin 1970’lerin ortalarında Kore ile ekonomik ilişkileri geliştirmesinden sonra İslamiyet yeniden hızlı bir yayılma evresine girdi.  Suudi Arabistan’da çalışan bazı Koreliler Müslüman oldu.

Bunlar daha sonra Kore’ye dönünce İslamiyetin Koreliler arasında yayılması için çaba sarf ettiler.  1976’da Seul’deki Itaewon bölgesinde Kore-Arap işbirliğinin sembolü olan Seul Merkez Camisi ve İslam Merkezi kuruldu. Bu arada Kore İslam Cemiyetinin devamı olan Kore Müslüman Federasyonu, Kore’de İslamiyetin yayılması için legal ve birleşik bir organ olarak ortaya çıktı.

Kore’de şu anda beş mescit var. Bunlar Seul Merkez Camisi, Pusan El Fetih Camisi, Kwang Ju Mescidi, Jeon Ju Ebu Bekir El Sıddık Mescidi ve Anyang Rabıta Mescidi. Seul Merkez Camisi ve İslam Merkezi Kore hükümetinin 1969’daki finansmanıyla 12 Mayıs 1976’da açıldı.  1991’de Cidde’deki İslami Kalkınma Bankasının desteğiyle üç katlı hale getirildi.

Camidedeki en önemli faaliyetler; İslami yayınların tercümesi, gayri müslimler için konferans ve seminer düzenleme, ücretsiz Arapça kursları, Müslüman çocuklara için Pazar günleri dini eğitim vermek, Müslüman liderler için eğitim programları düzenlemek ve Müslüman ülkelerdeki İslami Enstitülere öğrenci göndermek olarak sıralanabilir. “

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
İbrahim Bekiroğlu Arşivi