13 Asker Nasıl Şehit Edildi?

13 Asker Nasıl Şehit Edildi?
13 askerin şehit olduğu PKK saldırısından şok telsiz diyalogları ortaya çıktı.

Diyarbakır'ın Silvan ilçe kırsalında 14 Temmuz 2011'de PKK'lıların 13 askeri şehitettiği ve 13 askerin yaralandığı olayda, görevi kötüye kullanmak ve ihmalleri bulunduğu iddiasıyla haklarında dava açılan rütbeli askerilerin yargılanmasına devam edildi.

7. Kolordu Komutanlığı AskeriMahkemesi'nde görülen duruşmaya ‘Görevi ihmalden' haklarında 2 yıla kadar hapis istenilen tutuksuz sanıklar; dönemin Silvan Jandarma Alay Komutan Albay Mehmet Murat Toprak, Taktik Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin ile Bölük Komutanları Üsteğmen Emin Karagöz ve Necmetin Erdoğan katılmadı. 

ASKERİ BİLİRKİŞİ HEYETİNDEN DERS GİBİ RAPOR 

Duruşmaya Jandarma Genel Komutanlığı'nın olayla ilgili gönderdiği bilirkişi raporu damga vurdu. 3 albay tarafından hazırlanan raporda 13 askerin şehit edildiği olayda ihmal zinciri olduğu vurgusu yapıldı. PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için Dolapdere bölgesinde takip yapan askerlerin yorgun ve uykusuz olduğu belirtildi.

Bilirkişi heyetinin mahkemeye sunduğu inceleme–değerlendirme raporunda şunlara dikkat çekildi:

-Tabur komutanlığının intikal sırasında keşif ve gözetleme için verdikleri molalarda 2'inci jandarma komando bölüğü personelinin bir kısmı uykusuzluktan ve yorgunluktan uyuya kaldı. Normalde 01:00'de varmaları gereken Şorik Tepesi'ne saat 04:00 sıralarında ulaşıldı.

PKK'LILARIN VARLIĞI TELSİZDEN TESPİT EDİLDİ

-14 Temmuz günü saat 11:15'te PKK'lıların telsiz görüşmelerinde teröristler askerler için‘Sallana sallana geziyorlar, niye vurmuyorsunuz' şeklinde bir birleriyle konuştukları tespit edildi. Alay Komutanı Mehmet Murat Toprak operasyondaki askerlerin görüntü vermemesi konusunda telefonla uyardı. Saat 14:15'te PKK'lılar yakın mesafede el bombası çevreden ise ağır silahlarla askerlere saldırdı.

KOMUTAN TECRÜBE VE BİLGİSİNİ KULLANMADI

-Tabur komutanı, ast birlik komutanların ‘burada kalalım' teklifini arazi şartları ve bitki örtüsünü yeterince incelemeden kabul edip, komutanlık bilgi ve tecrübesi kullanılmamıştır.

-Seçilen üs bölgenin birliğin sağlanmasına imkan vermediği, terörist tehdidine ve telsiz ikazlarına rağmen aynı üs bölgesinin kullanılmasına devam edildi.

GİZLİLİK İHLAL EDİLDİ

-Tabur personellerin üs bölgesinde uygun tertiplenmediği,disiplinsiz hareket ettikleri, gizlilik kuralların ihlal edildiği ve birliğin yeri deşifre oldu.

-Tertiplenme sırasında mevziler arasında yeterince aralık ve mesafe bırakılmadı.

-Mevzilerdeki personelin uyarılara rağmen, gerekli hassasiyeti göstermediği, etkili bir gözetleme yapılmadığından teröristlerin 15-20 metreden el bombası mesafesine gelene kadar görülmedi.

BİRLİK KOMUTANLARI ‘PKK GECE EYLEM YAPAR' ALGISINA TAKILDI

-Teknolojik imkanlar kullanılarak dinleme ve kestirme faaliyeti icra edildi. Tabur ve bölük komutanları tarafından alınan bu ikazlar en uçtaki personele kadar ulaştırıldı. Teröristlerin geçmişte çoğunlukla akşam saatlerine yakın eylem yapmış olmalarının, birlik komutanlarını yanlış değerlendirmeye yönlendirdiği anlaşılmaktadır. Yapılan ikazlara rağmen üs bölgesindeki tertiplenmede bir değişiklik yapılmamış, istirahat eden unsurlar uyandırılmamış, teröristlerin olası saldırı, taciz ve ateşlerine karşı herhangi bir tedbir geliştirilmemiştir.

-Saldırı sonrası çatışmadaki rütbeli personeller 21 dakika sonra üst komutanlara mevcut durum hakkında bilgi verebilmiş, etkili bir irtibat sistemi kurulmadığından sevk ve idarede zafiyet yaşamıştır.

HERKES KUSURLU

Askeri bilirkişi heyetinin raporunun son kısmında ise "Olayın meydan gelmesi ve zayiat verilmesinin sebebinin, bir veya iki kişinin yapmış olduğu bir eylem sonucu olmayıp, arazide görev yapan tek erden, tabur komutanına kadar tüm personelin yapmış olduğu hataların birleşmesiyle meydana gelmiştir" denildi.

Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum