Davutoğlu: Uyuşturucu Tacirleri Terörist Gibi...

Davutoğlu: Uyuşturucu Tacirleri Terörist Gibi...
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'da Uyuşturucu ile Mücadele Şurası'nda konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ATO'daki şuranın açılışında konuştu. Davutoğlu uyuşturucu ile önlemde atılacak adımları açıkladı. Davutoğlu şehirlerde kullanılmayan metruk binaların 2018 sonuna kadar yıkılacağını açıkladı. Davutoğlu "İç Güvenlik Reformu ve özgürlüklerin korunmasıyla ilgili hazırladığımız pakette ve daha önceki çalışmalarda şu konuyu açıkca vurguladık" dedi.

Başbakan Davutoğlu, "İç Güvenlik Reformu ve özgürlüklerin korunmasıyla ilgili hazırladığımız pakette ve daha önceki çalışmalarda şu konuyu açıkca vurguladık; uyuşturucu tacirleri bizim için en zararlı terörist ayarındadır ve terör muamelesi göreceklerdir." dedi.

Ankara'da düzenlenen ve 1.'si yapılan Uyuşturucu ile Mücadele Şurası'na katılan Başbakan Davutoğlu, açılış konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu. Uyuşturucu kullanımının çok küçük yaşlara kadar düştüğünün altını çizen Davutoğlu 'Her kesimden uyuşturucu kullanımı var dar gelirli vatandaşlar arasında da var yüksek gelirli vatandaşlar arasında da var' dedi.

İşte Davutoğlu'nun konuşmasından önemli satırbaşları:

Eğer tedbir alınmaz ve strateji belirlenmezse daha büyük sorunlarla karşılaşacağımız aşikar. 2006-2012 yıllarında bağımlılıkla mücadele belgesi yürürlüğe girdi. 2008 Yılında TBMM bünyesinde uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile ilgili bir komisyon kuruldu, cezalar arttırıldı. Bütün bu birikim üzerinde ve karşı karşıya kaldığımız bu durum karşısında hükümeti kurar kurmaz elimize aldığımız ilk konu bu oldu.

Bu alanlara bakıldığında hepsi insanımızın d oğrudan varoluşsal geleceği ile ilgili konular. Uyuşturucu ile ilgili konuları 21 Eylül'de ele aldık neredeyse bütün Bakanlar Kurulu'nu ele alarak yeni bir strateji yapmak üzere o bakanlar kurulunu bu konuya ayırdık. Sayın Ünivar'ın sunuşunu dikkatle izledik. Hemen ardından Sağlık Bakanlığı'mıza ziyarette bulundum brifing aldım ve STK'lar ile bir araya gelerek ele aldık. Bu sorun mekan aşan nesil aşan bir sorun olması hasebi ile bir süreç yönetimi gerektirir. Süreç yönetiminde

TÜRKİYE'NİN UYUŞTURUCU HARİTASI ÇIKARTILACAK

1- Tespit; Sağlık Bakanlığı ve STK'lar ile yaptığımız görüşmelerde bizim hala fotoğrafı çekmek için yapacağımız çok şey var. Mesela bizim elimizdeki veriler Türkiye'de yüzde 7,2 olduğunu gösteriyor. İstatistiklere yansımayan başka bir resim var mı? Bu rakam Avrupa'ya göre düşük görüp rehavete kapılırsak bu ciddi bir boyuta ulaştığında önüne geçemeyiz. Araştırma merkezlerimizin sayısını arttıracağız. Sağlık Bakanlığımızın da çok sınırlı faaliyetlerinin olduğunu gördük. Sorunun bütün kapsamıyla anlaşmasını ortaya koyacağız. Türkiye'nin uyuşturucu haritasını çıkartacağız. Keşke hiç olmasa ama bir uyuşturucu haritamız da var.

TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURULMALI

2- Koruyucu tedbirler; Sorun başedilemez duruma gelince tedbir almaya kalkarsak artık durum polisiye duruma gelir. Bu yüzden koruyucu tedbirler almalıyız öncesinde. Toplumsal bilinci teşvik etmek uyandırmak gerekir. Toplumun her katmanında bu konuya ilgiyi ve özeni uyandırmak. Şöyle bir kanaat vardır. Bir problem bize gelinceye kadar bizden çok uzak düşünürüz. Sanmayın ki sorun çevrenize yansımayacak bir sorundur. Onun için toplumun her kesiminde sadece bir kesimde değil en üst kesimde de en alt kesimde de uyuşturucu ciddi problem. Bizim o zaman her kesime hitap edecek şekilde toplumsal bilinç uyandırmaya ihtiyacımız var. Bunun da en önemli adımı okul merkezli çalışmalar oluşturuyor. En fazla kullanan yaş 15-24 yaş aralığı onun için de okul ve çevresinde tedbirleri arttıracağız. Okul önünde duvar dibinde satıcılardan tutun da kantin işletmelerine kadar koruma tedbirleri var.

OKUL VE ÇEVRESİNDE TEDBİRLERİ TEK TEK DEĞERLENDİRECEĞİZ

3- Anne baba bilgilendirmesi, Annelerimiz ve babalarımız böyle bir sorunla karşılaştığında çocuklarının ayıbını örtmeyi düşünerek konuyu kapatmamalıdırlar. Anne babalarda tek başına sorunu çözmek yerine uzmanına başvuracaklar. Hangi sorun olursa olsun bu sorunların aşılmasındaki en önemli kaynaklardan birisi aile muhabbetidir. Bir ailede muhabbet kuvvetli ise, aile bireyleri sarılıp sorunları birlikte çözerse çözüm de daha kolay oluyor sorun d a çabuk aşılıyor. STK'larımız, YEŞİLAY'ın harekete geçmelerini istiyor ve STK'ların koruyucu anlamda hükümetimizin yanında omuz omuza paydaş olarak çalışmalarını rica ediyiroz.

UYUŞTURUCU TACİRLERİ TERÖRİST MUAMELESİ GÖRECEKTİR

4 - Engelleyici alanlar; Burası asayiş ile ilgili bölüm. Çocuklarımızı korurken bunu rant haline dönüştürenlere karşı en kararlı mücdaeleyi vereceğiz. Bir network var karşımızda. Üreticilerinde kaynağı var aktarıcısı var farklı maddelere göre tespit edilmiş unsunları var. Bir kez daha söylüyorum. Uyuşturucu tacirleri bizim için en zararlı teröristlerdir ve terör muamelesi göreceklerdir.

Danışma hattı kuruyoruz 24 saat hizmet verecek. Daha sonra narkotimler amatemler. Bu silsile içinde uyuşturucu sorunu ile karşı karşıya kalan her bir vatandaşımızla ilgilenmeye kararlıyız. Bu çerçevede narkotimler önem taşıyor. Son aylarda çalışmalara hız verdik. Amatem ve diğer kurumlarda kapasiteyi arttırıyoruz.

Bu şura toplanacak ve ülkemizdeki uyuşturucu ile ilgili uygulamaları gözden geçirecek. Bu şura sizlerin kararlarıyla şura izleme komitesi oluşturmak istiyoruz. Buradan şura bittiğinde bir izleme komitesi oluşturulmasını ve bizzat bendenizin başkanlığında toplanarak performansı değerlendirecek. Bir de Uyuşturucu ile Mücadele Üst Kurulu oluşturuyoruz. Bu da 6 ayda bir toplanacak ve alınan kararların resmi koordinasyonunu yapacak. Bunu müteakip teknik kurul burada müsteşarlar düzeyinde bir araya gelinecek ayda bir iki ayda bir çalışmalar takip edilecek. İl bazında kuruluşlar oluşturulacak. Her ilimizde özel bir yapılanmaya gidilecek. Daha sonraki aşamalarda da mahallelere kadar uyuşturucu ile mücadele edecek gençlik timleri oluşturulacak bunlar gönüllü çalışacak. Gençlerimizin spora kültürel faaliyetlere yönlendirilmesi dışında bir mahallede yaygın bir kullanım varsa önce orada başlamak üzere kapsamlı bir bilinçle çalışmalar yapılacak.

Süreç yönetimi ile ilgili bu tablo ortaya konduktan sonra bir planlama içinde hareket etmemiz lazım. Bunu da Şura'nın hazırlanan acil eylem planı ile belirlenecek. Kısa vadede 21 Eylül'de karar almıştık yıl sonuna kadar 'Acil Eylem Planı'nın oluşturulması yasal çalışmaların yapılması okul ve çevresi ile ilgili alınacak tedbirlerin hem kararlaştırılıp hem hayata geçirilmesi gerekmektedir. Şuramızın bu konuda çok ciddi katkıda bulanacağına inanıyorum. Burada hedefimiz orta vadede yüzde 2,7 düzeyindeki rakamı 1'lere kadar indirmek. Bakanlar Kurulu'nda yaptığımız istişarelerde çok önemli bir sorun olarak ortaya çıkan konu varki metruk binaların alanların tasfiyesi.

CEZAEVİNE UYUŞTURUCU KULLANMAKTAN GİRİYOR, SATICI OLARAK CEZAEVİNDEN ÇIKIYOR

Viranelerin bir tür örtülü faaliyetlerini yaptığı ve çevreye doğru sirayet ettikleri bütün o mekanlar tasfiye edilecek. Bir an önce bu binalarla ilgili kararların hızlandırılması ve o binaların alanında asayiş problemi olması bakımından da ciddi sıkıntı oluşturuyor. Virane ve metruk görülen bütün alanların boşaltılması temel hedefimiz. İçeri kullanıpta giren biri cezaevinden uyuşturucu satıcısı olarak çıkabiliyor. Adalet Bakanlığı'mızla birlikte ciddi bir çalışma sürdüreceğiz eğitim çalışmalarımız olacak. Nihai hedefimiz bu sorunu marjinalleştirmek. Hedefimiz 2023. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında nesillerimizi geleceğimizi her türlü tehditten koruyarak en iyi şekilde geleceğe hazırlamak. Bu sorun mekanla, nesille, alanla sınırlı d eğildir. Bu konuda hepimiz omuz omuza vermeliyiz. 1. Şura'mızın yön gösterici bir sorunla neticeleneceğine inanıyorum hepinizi tebrik ediyor başarılar diliyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.