Tarih Anlaşma İmzalandı

Tarih Anlaşma İmzalandı
Ekonomi Bakanı Zeybekçi, Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde 'tarihi öneme sahip' 5 maddelik bir anlaşma imzalanacağını açıkladı.

Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev ile görüşmek için Moskova'ya gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türk basınına yaptığı açıklamada çok faydalı görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti.

Zeybekçi, ziyaretin Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) toplantısı için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ankara gezisi öncesi planlanan bir ziyaret olduğunu söyledi.

İki ülke arasında görüşmelerin arttığını ve bunun memnuniyet verici olduğunu dile getiren Zeybekçi, şunları söyledi

Bu görüşme ile biz tabi İstanbul'da bir araya geldik heyetler halinde, o görüşmeden sonra da Türk ve Rus heyetleri defalarca diyebileceğim bir şekilde bir araya geldi. Teknik anlamda görüşmeleri yapmak üzere bir araya geldiler. Bu görüşmelerde amacımız şuydu; İstanbul'da verdiğimiz bir karar vardı, Türk ve Rus dış ticaretinin önündeki, yatırımların önündeki, bütün engelleri bu yılsonuna kadar kaldırmak ve yahut ta bunları kaldırmayı belirli bir takvime ve programa bağlamak. Netleştirmek yönünde bir kararımız vardı eylül ayında İstanbul'da. Bu çerçevede çok sayıda teknik görüşmeler yaptık. Geldiğimiz nokta son derece sevindirici bir nokta. Pazartesi günü iki devlet liderinin huzurunda iki bakan olarak 5 maddelik bir anlaşma yapacağız. Bu anlaşma benim tanımlamama göre tarihi öneme sahip bir anlaşma. İçerisinde belirli alanlarda tercihli ticaret anlaşması, serbest ticaret anlaşmasının artık resmi olarak görüşüldüğü, konuşulduğu bir anlaşma. İki ülke arasındaki ticaretin önünde ki engellerin kaldırılması için listelenen sorunların görüşülmesi için bir anlaşma.  İki ülke arasındaki ticarette bankacılık sistemi, yatırım ve finans aynı zamanda da milli paraların kullanılması yönünde önemli bir anlaşma. Ve bunu takip etmek üzere düzenli ve en kısa sürelerde iki bakan olarak bir araya gelmeyi kararlaştırdık. Aynı zamanda da iki ülkenin teknik heyetleri en az aylık düzenlerle bu hedeflere ulaşmak için  bir ataya gelmeyi kararlaştırdık. Hedefimiz, her iki ülkenin lideri bizim ülkelerimiz için çok büyük olmayan 100 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmak ile ilgili bir hedef koydular ortaya. Bu hedefe ulaşmak için biz artık çok sık bir araya geleceğiz. Mesela 8 Aralık'da  heyetler tekrar bir araya gelecekler. Yani 1 Aralık'ta Devlet Başkanı ve Sayın Ulyukayev Ankara'da olacak ve 8 Aralık'ta da iki ülkenin teknik heyetleri taşımacılık ile ilgili problemleri çok daha hızlı çözmek için bir araya gelecekler ve Aralık sonuna kadar belki bir kez daha bir araya gelecekler. Yılsonuna kadar inşallah bir noktaya gelmiş olacağız.

"TÜRKİYE, RUSYA'NIN ÜRETTİĞİ, RUSYA'DA TÜRKİYE'NİN ÜRETTİĞİ BÜTÜN SERTİFİKALARI KABUL EDECEK"

Yani asıl hedef o 100 milyar dolarlık hedefe giderken teknik olarak engelleri ortadan kaldırmak. Bir de şunda mutabıkız; her iki ülke mesela Rusya Türkiye'nin ürettiği tüm sertifikaları kabul etmek, Türkiye'de Rusya'nın ürettiği tüm sertifikaları kabul etmek gibi bir noktaya geliyoruz. 

Tabi bildiğiniz üzere Rusya Avrasya Gümrük Birliği'ne bağlı bir ülke. Bizde AB ile Gümrük Birliği'ne tabi olan bir ülkeyiz. Bu iki dengeyi de koruyarak aramızda maksimum düzeyde serbest ticarete gidişin göstergeleri bunlar. Bir birine komşu iki büyük ekonomi ki büyükdinamonun bir araya gelmesinin önünde hiçbir engel olmamalı diye düşünüyoruz. Ve sonuçta şunu söylüyoruz bir birimize, Rusya'nın sahip olmadığı hemen hemen her şeye Türkiye sahip, Türkiye'nin sahip olmadığı hemen hemen her şeye Rusya sahip bunları bir araya getirerek çarpan etkisi ile karşılıklı olarak iki ülkenin menfaatlerini en üst düzeye çıkartmamız gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum