Cumhurbaşkanlığı Sarayında Bir İlk!

Cumhurbaşkanlığı Sarayında Bir İlk!
Cuhmurbaşkanı Erdoğan ve Papa Francis ortak basın toplantısı düzenledi.

Cuhmurbaşkanı Erdoğan ve Papa Francis ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan Batı'daki islam düşmanlığına dikkat çekerken Papa'nın ziyaretinin öneminden bahsetti.

Erdoğan: Bu ziyaretin, bölgemizin son derece kritik bir süreçten geçtiği, böyle bir zaman diliminde gerçekleşiyor olması son derece anlamlı. Saygıdeğer misafirimizin Türkiye’ye yaptığı bu ziyareti çok önemsiyorum. Bunun barış umutlarını çoğaltacak çok hayati bir adım olduğuna inanıyorum. Bugün verilecek mesajlar sadece Vatikan'a değil tüm Müslüman coğrafyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacak, oralarda da yankı bulacaktır. Bugün Ankara'da vücut bulan fotoğraf, hiç şüphesiz bir umut fotoğrafıdır. Vatikan'dan gelen son yıllardaki kardeşlik mesajları büyük umut vadediyor.

"KENDİNİ DIŞLANMIŞ İNSANLAR TERÖR ÖRGÜTLERİNİN HEDEFİ"

Kendisini dışlanmış hisseden kişiler terör örgütlerinin ağına düşüyorlar. Kendisine sürekli çifte standart uygulanan yığınlar DEAŞ, El-Kaide ve Boko Haram gibi örgütlerin hedefi haline geliyor.

DEAŞ şu anda dünyada herkes tarafından konuşuluyor. Suriye'de 300 bin kişiyi öldüren 7 milyon insanı sürgüne gönderen kişiye kimse ses çıkarmıyor. Buradaki devlet terörü kimsenin dikkatini çıkmıyor.

"IRKÇILIĞA KARŞI BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ"

Gazze'deki devlet terörü görülmüyor. Mescid-i Aksa'ya yapılan saldırılar görmezden geliniyor. PKK terörü devletlerden gerekli tepkiyi almıyor.

İşte bu çifte standarlı tutum tahribatlara yol açıyor. Bugün burada vermemiz gereken cevap birlikte tedbirler üretmeyi gerektirir.

Dünyamızı tehdit eden ırkçılığa karşı birlikte hareket etmeliyiz. BM çatısı altında İspanya ile beraber yaptığımız medeniyetler ittifakı çok önem arz ediyor.

Topraklarımızda 1000 yılı aşkın süredir birçok ırk, din, dil bir arada yaşamıştır.

Birlikte yaşama kültürünü küresel ölçekte yaşatmak adına Türkiye'nin tavsiyelerinin dikkate alınması gerektiğine inanıyorum.

PAPA'YA TEŞEKKÜR

12 yıl önce az gelişmiş ülkelere 45 milyon dolar yardım yapan ülkeden 4.5 milyar dolar yardım eden bir ülke haline gelmiştir.

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Fransuva hazretlerine, bu ziyaretiniz hiç kuşkusuz son derece olumlu izler bırakacaktır. Ziyaretini Hristiyan dünyasındaki önyargıları da kıracaktır diye düşünüyorum.

Sizi ve heyetinizi ülkemizde görmenin memnuniyeti içinde tekrar teşekkür ediyorum, hepinizi saygı ve sevgiyle tekrar selamlıyorum.

Papa Francis:

DİN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ GARANTİ EDİLMELİDİR

Doğal güzellikle ve tarihi açıdan zengin, antik medeniyetlerin izleriyle dolu iki kıta ve farklı kültürler arasında köprü vazifesi gören ülkenizi ziyaret etmekten ötürü çok mutluyum. Burası ilk  yedi kilise konseyine ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca Efes’te Hz İsa’nın annesi Meryem Ana’nın yaşadığına inanılan yere dünyanın her yerinden Hristiyanlar hac görevini yerine getirmek için gelir. Bütün bunların yanı sıra Türkiye’nin canlılığı ve verimliği ülkenizin takdir edilme vesilelerinden biridir.

HERKES AYNI HAKLARA SAHİP OLMALI
 
Bizim diyaloğa ihtiyacımız var. Çünkü birçok ortak unsurumuz ve değerimiz var. Aynı zamanda bu diyalog hikmetli bir ruh ve sükûnete değer vermekte ve ondan ders çıkarmaktadır. Sağlam bir barış uğruna çabalamak gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmek için Müslüman, Yahudi ve Hristiyan vatandaşlar yasalar çerçevesinde aynı haklara sahip olmalı ve aynı ödevleri yerine getirmelilerdir. Böylelikle her seferinde yanlış anlamalardan uzak kalacaklardır. Dostluk böylece yeşerecektir.

TÜRKİYE BÜYÜK CÖMERTLİK GÖSTERDİ

Ortadoğu ve Avrupa bu yeşermeyi bekliyor. Özellikle Ortadoğu kanlı savaşlara sahne olmaktadır. Bir savaş bir başka savaşı doğurmaktadır. Bu yüzden bu barış yetersizliği nedeniyle Ortadoğu daha ne kadar acı çekmeye devam edecektir? Bunlara izin vermemeliyiz.

ORTADOĞU'DA DİYALOG VE BARIŞ

Sayın Cumhurbaşkanı, böylesi yüce ve acil bir amaca ulaşmak için tüm dinlere katkıda bulunur. Bununla birlikte her türlü köktenci anlayış bertaraf edilir. Mantıkdışı korkulara karşı gelinmelidir. İnananların dayanışması, dini özgürlüğün taşıyıcı sütunu gibidir. Bu çaba onurlu bir yaşam ve doğal alanın korunması içindir. Özellikle Ortadoğu’da diyaloğu, hukuku ve barışı izleyerek bunu gerçekleştirebileceklerdir. Ancak şimdiye kadar hep savaşa tanık olduk. Özellikle Suriye ve Irak’ta terör eylemleri halen aralıksız devam etmektedir. Tutuklular ve azınlık gruplara yönelik en basit insanlık kuralları bile çiğneniyor. Sadece Hıristiyanlar ve Ezidiler değil, yüz binlerce insan hayatlarını kurtarabilmek ve inançlarını koruyabilmek için evlerini terk ediyorlar.

Her şeye kadir olan Tanrı Türkiye'yi kutsasın ve yüceltsin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
32 Yorum