Otello'nuz Batsın!

Otello'nuz Batsın!
Devlet Opera ve Balesi, Otello Balesi'ni sahnelerken, Otello'nun Osmanlı’yla savaşan Mağripli bir Arap olduğu konusu ve 80 yıldır bu ülkede niçin bu kadar büyük bir şevkle oynandığı gözlerden kaçırılıyor!

Kültür Bakanlığı'na bağlı Devlet Opera ve Balesi, Otello Balesi'ni sahnelerken, Otello'nun Osmanlı’yla savaşan Mağripli bir Arap olduğu konusu ve 80 yıldır bu ülkede niçin bu kadar büyük bir şevkle oynandığı gözlerden kaçırılıyor!

 

Alper Tuna, Otello’nun aslında ne olup ne olmadığını Habervaktim için yazdı:

Geçtiğimiz günlerde “Otello’ balesi yeniden sahnelendi. Antalya Devlet Opera ve Balesi 2014-2015 sanat sezonuna kimliği kendinden meçhul sanatseverler için yeniden sahneye koyduğu “Otello” balesi ile merhaba dedi.

KİMDİR BU OTELLO

Opera ve balenin neliği ve bu topraklar üzerinde yaşayan insanlarla ilgilisi konusu ayrı bir tartışma konusu olarak sırasını beklesin ama Otello’nun kim olduğu ve oyunun konusuna kısaca bir göz atalım.

Otello, Shakespeare'in yazdığı trajedilerden biri ve oyunun baş erkek kahramanının adıdır. Otello, Venedik Dukalığının deniz komutanı olan bir şahıstır.

SOYLULARA YARANAMAYAN SOYSUZ

Bu zat Magripli zenci bir komutandır. Venedik soyluları ya da soysuzlarından değil mağrip soysuzlarındandır. Ömrü savaşlarda geçen bu zat bir türlü soylulara yaranamamıştır. Zenci olması yetmezmiş gibi bir de soylu Brabantio’nun kızı Desdemona ile evlenir. Sinyor baba tabi ki faşist, ırkçı, muhafazakar biridir. İstemez bu evliliği ama gençler olayı tamama erdirirler. Fakat sonuçta sinyor haklı çıkacaktır.

KISKANÇLIK, HİLE VE İFTİRA

Otello mağripli zenci olması münasebetiyle takıntılı bir kişiliktir. Karısının mendilini emrindeki bir çavuşun elinde görünce aldatıldığı zannı galibiyle çok sevdiği karısını boğarak öldürecektir. Sonrada kendisi intihar edecektir. Oyunun kıskançlık, hile ve iftira üzerine kurulduğunu, Irkçılık ve benzer hallerinde üzerine serpildiğini söyleyebiliriz.

OLAYIN GEÇTİĞİ ZAMAN ÖNEMLİ

Aslında bizi ilgilendiren konusu değil. Oyunu sahneye koyan, izleyen ve oyunun finansını sağlayan resmi organizasyonlara bir farkındalık oluşturması açısından olayın geçtiği zamana bir bakılmasını öneriyoruz.

OSMANLIYLA SAVAŞAN MAĞRİPLİ BİR ARAP

Olay 16. yüzyılda Osmanlı’nın Akdeniz hakimiyeti anlamında Kıbrıs’ı fethe çıktığı zamanda geçmektedir. Osmanlı donanmasının Kıbrıs’a yaklaştığı haberi dukalığa ulaşınca yeni evli Otello, adayı savunmak üzere oraya gider. Yani kahramanımız Osmanlı’yla savaşan bir mağripli bir Arap’tır.

ARABIN İNTİKAMI

Oyunun oynanması ile ilgili bir ayrıntı daha vardır. Oyun Türkiye’de 1930-40'lı yıllarda halk tiyatrolarında Arabın İntikamı adıyla oynanmış sonra defalarca sahnelenmiştir.

OTELLO’YU SAHNELEMEK, DESDEMONA’YA AĞITLAR YAKMAK

Elbette ki oyun bu ayrıntıların üzerine kurulu değildir. Fakat size ne olmaktadır ki, bu kadar iştahla ortalama 80 yıldır bu tragedyayı oynar, işler durursunuz. Hangi akla hizmettir. Sanat olayı böyle değerlendirilemez bilmekteyiz fakat size mi kalmıştır Otello’yu sahnelemek, Desdemona’ya ağıtlar yakmak.

BİZİM ÖYKÜMÜZ YAZILMAMIŞTIR, BALEMİZ HİÇ OLMAYACAKTIR

Kendi kültürü içinde önemli anlamlar içeren bu tragedya sizin kültürünüzde ne gibi hallere temas eder tam olarak bilmemekteyiz. Kıskançlık adama neler yaptırır bunu anlatıyoruz diyecekseniz. Oysa buradan Kıbrıs’a gelene kadar ne trajediler ne dramlar bulursunuz ah bir bilseniz. Bizim acılarımız, dramlarımızın öyküsü yazılmadan operalara dönüşmeden tarihe, yollara, dağlara serpiştirilmiştir.

Sizin bu patolojik halinize Otello Sendromu değil İmkansız Aşk desek yeri midir?

Bizim öykümüz yazılmamıştır, balemiz hiç olmayacaktır.”

Alper Tuna / Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum