Öksürüğü Hafife Almayın!

Öksürüğü Hafife Almayın!
Lokman Hekim Sincan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Meryem Alpar, öksürüğün bir çok hastalığın habercisi olabileceği uyarısında bulundu.

 Alpar, ‘’Öksürük üst havayollarını temizleyen refleks bir durumdur ve başta üst solunum yolu hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın belirtisidir’’ dedi.

Tüm polikliniklere hastaların yüzde 3 ile ytzde 40'ının öksürük yakınması edeniyle başvurduğuna dikkati çeken Uzm. Dr. Alpar, öksürüğün aslında hastalık değil, bir savunma mekanizması olduğunu vurguladı.

Üç haftadan kısa ise olana ‘akut öksürük’, üç ile 8 hafta sürerse ‘subakut öksürük’, 8 haftadan daha fazla ise ‘kronik öksürük’ olarak adlandırıldığını ifade eden Uzm. Dr. Alpar, şunları kaydetti:

‘’Akut öksürüğün en sık nedeni soğuk algınlığı olmasına karşın zatürre, kalp yetmezliği ve pulmoner emboli gibi yaşamı tehdit eden pek çok nedene bağlı olabilir. Üç -sekiz hafta arasında süren subakut öksürüğün en sık nedeni infeksiyonlardır. Astım, sinüzit alerji ise diğer en sık nedenleridir. Sekiz haftadan daha uzun süren öksürük, kronik öksürük olarak tanımlamaktadır. En sık nedenleri sigara içimi, astım, sinüzit reflü ve bazı hipertansiyon ilaçlarıdır. Ancak akciğer kanseri, tüberküloz bronşektazi, yabacı cisim ve psikolojik gibi diğer önemli nedenlerde unutulmamalıdır. Tekrarlayan öksürük, çocukluk çağının en sık rastlanılan semptomlarından biridir. Bu dönem öksürükleri çoğunlukla viral kaynaklı olsa da yüzde 10'unda soğuk algınlığı dışı nedenler mevcuttur. Ev içindeki maddelerde öksürüğe yol açabilir. Örneğin evde kömür, tüp gaz gibi yakıtlardan çıkan gazlar, sigara dumanı, evde kullanılan çamaşır suyu amonyak boya gibi kimyasal maddeler, halılar, toz, nem ya da alerjiye yol açan evcil hayvanlar öksürük nedeni olabilir. Öksürüğün nadir görülen nedenleri arasında doğumsal solunum yolu anomalileri, büyük bademcik, dış kulak hastalıkları sayılabilir".

ŞİDDETLİ ÖKSÜRÜKLER VÜCUDA ZARAR VERİYOR

Sigara tüketiminin ciddi hastalıkların teşhisini geciktirebileceğine dikkat çeken Alpar, "Sigara içen kişilerde zaman içinde sigara sayısının artmasına bağlı olarak bronşlar balgam üretmeye başlar. Bu durum sürekli devam ederse, öksürüğün artmasına ve kronik hale gelmesine neden olabilir. Bu hastalar öksürüklerinin yalnızca sigaraya bağlı oluştuğunu düşünerek, ciddiye almazlar. Ancak, balgamlarında kan gördüklerinde öksürüğün başka bir neden bağlı olduğundan şüphelenerek doktora başvururlar. Bu durum da öksürüğün altında yatan ciddi bir hastalığın teşhisini geciktirebilir. Şiddetli öksürük krizleri, özellikle de kuru öksürükler kişilerde krizlere neden olmaktadır. Bu ataklar; baş ağrısı, baş dönmesi hatta bayılma ile sonuçlanabilir. Çok şiddetli öksürükler kasları yorar, bu da idrar kaçırılmasına neden olabilir. Göğüs kafesinde ağrılara ve fıtık oluşturan hastalıklara kadar birçok soruna yol açabilmektedir" dedi.

BALLI SÜT İÇİN

Öksürük için ballı süt tavsiyesinde bulunan Alpar, "Öksürükleri yumuşatmak için, sütün içerisine bal karıştırmak veya balın içerisine karabiber atmak yararlı olabilir. Bunun yanında, en etkili öksürük şurubunun günde 2-2,5 LT su tüketimi olduğu unutulmamalıdır

Kronik öksürüklerde tedavi şeklini öksürüğe neden olan hastalık belirler. Örneğin kalp yetmezliğinden kaynaklanan bir öksürük söz konusu ile öksürüğün geçirilmesi kalp yetmezliğinin tedavisi ile mümkün olmaktadır. Aynı şekilde alerji kaynaklı bir öksürük, alerjinin tedavi edilmesi ile durdurulabilir. Doktora danışılmadan öksürük şurubu kullanılmamalıdır. Kuru bir öksürükte, öksürük söktürücü şurup kullanımı öksürüğün şiddetinin artmasına neden olabilir. Veya balgam çıkarması gereken bir öksürükte, öksürük kesici şuruplar balgam çıkmasına engel olabilir

Öksürük tedavilerinde; öksürüğe neden olan hastalık tanısının gecikmemesi ve tedavi süresinin daha kısa sürmesi için ilaç veya şurup kullanımının mutlaka doktor kontrolünde olması gerekmektedir. Öksürük, 3 haftadan uzun sürüyor ve antibiyotik tedavisine cevap vermiyorsa, öksürüğe yüksek ateş ve ciddi nefes darlığı eşlik ediyorsa, balgamda kan görüldüyse mutlaka bir doktora başvurulması gerekir’’ dedi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.