Taliban'dan Taliban'a Kınama!

Taliban'dan Taliban'a Kınama!
Afganistan'daki Taliban örgütü, Pakistan Talibanı tarafından Peşaver'de düzenlenen saldırıyı tepki gösterdi.

Afganistan'daki Taliban örgütü, PakistanTalibanı tarafından Peşaver'de bir okula düzenlenen ve çoğu çocuk 145 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı kınadı.

Örgüt Sözcüsü Zabiullah Mücahid tarafından yapılan açıklamada, "Peşaver'de okula düzenlenen ve çok sayıda kişinin öldüğü saldırı nedeniyle üzgünüz" ifadesine yer verildi.

Saldırıda hayatını kaybeden çocukların ailelerine başsağlığı dileyen Mücahid, bu tür saldırıların, çocuk ve kadınların öldürülmesinin İslam'a aykırı olduğunu belirtti. Mücahid, "Taliban örgütünün bu tür olayları kınadığını" ifade etti.

Uzmanlar, Pakistan'daki okul saldırısının Afgan Talibanı tarafından kınamasının, iki örgüt arasında ciddi görüş ayrılığı anlamına geldiğini belirtiyor.

Pakistan'ın Peşaver kentinden dün, ordu tarafından yönetilen fakat asker ve memur çocuklarının gittiği bir okula, Pakistan Talibanı (TTP) militanları tarafından düzenlenen baskında, çoğu okul öğrencisi 145 kişi hayatını kaybetmiş, 100'den fazla kişi yaralanmıştı.

Pakistan Taliban Hareketi

Tehrik-i Taliban adıyla da bilinen Pakistan Taliban Hareketi, Pakistan'ın federal yönetilen Aşiretler Bölgesinde faaliyet gösteren irili ufaklı çok sayıda örgütün 2007'de bir araya gelmesiyle kuruldu. 

Kendilerine emir olarak Beytullah Mehsud'u seçen örgüt, Molla Ömer liderliğindeki Afganistan Talibanı ile birleşmeyi reddetti. Kendilerine Pakistan'da dine dayalı devlet kurmanın yanı sıra ABD ve NATO güçleriyle mücadele etmeyi amaç edinen örgüt, intihar saldırıları ve gerilla taktikleriyle öne çıktı. Dini ve siyasi sebeplerden zaman zaman sivil unsurları da hedef almaktan çekinmedi.

Beytullah Mehsud'un 2009'da ABD'nin insansız hava araçları tarafından düzenlenen saldırıda ölmesi üzerine Hakimullah Mehsud ve Waliur Rehman arasında liderlik çekişmesi yaşandı ancak her ikisi de 2013'de ABD tarafından yapılan saldırıda öldürüldü.

Hem liderlik için örgütte yeni bir mücadele dalgasının ortaya çıkması hem de bazı unsurların hükümetle yapılan barış müzakerelerine karşı çıkması üzerine, ardı ardına kopuşlar yaşanmaya başladı. Şubat 2014'te Mevlana Ömer Kasmi, Ahrar-ul Hind adında yeni bir örgüt kurmak için ayrıldı. Onu, Han Seyid Sajna liderliğinde Güney Veziristan Taliban Hareketi adıyla yeni bir örgüt kuran Mehsud aşireti takip etti. Ağustos ayında ise yedi aşiret bölgesinin dördü, aynı zamanda Tehrik-i Taliban'ın en güçlü komutanları, Tehrik-i Taliban'ı canlandıracağını söyledikleri Cemaat-ül Ahrar'ı kurduklarını açıkladı.

Pakistan hükümeti ile Tehrik-i Taliban arasında şubat ayında başlayan barış müzakereleri örgütün elinde tuttuğu 23 sınır muhafızını öldürdüğünü açıklaması üzerine çökmüştü

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum