Bonzai Kullanımında Korkutan Rakam

Bonzai Kullanımında Korkutan Rakam
Türkiye'de uyuşturucu madde kullanımı, bonzai bağımlılığı giderek artıyor.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Yasin Genç, bonzainin ucuz ve kolay elde edilebilen bir madde olmasına rağmen tehlikenin farkına geç varıldığını ve özellikle çocuklarda yüzde 60’a varan ciddi bir yayılma olduğunu söyledi.

Gelişim Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu’nda, Sağlık Kurumları İşletmeciliği tarafından düzenlenen Bağımlılık Hakkında Her Şey adlı konferans Psikiyatri Uzmanı Dr. Yasin Genç, Öğretim Görevlisi Ebru Cengiz ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. Konferansta; Türkiye'de uyuşturucu madde kullanımı, bonzai bağımlılığı ve tedavi yöntemlerine ilişkin konuşmalar yapıldı.

"VAKALAR 10 YAŞINA KADAR İNDİ"

Psikiyatri Uzmanı Dr. Yasin Genç, davranış bozukluklarıyla ortaya çıkan, akıl hastalığı, halüsinasyon ve saldırganlıkla sonuçlanan bonzai kullanımı için şunları söyledi: "Ergenlik dönemi çocukların, gençlerin gelişime açık olduğu bir dönemdir. Bu dönemde çocuklar, arkadaş baskısıyla, madde kullanmak için yalan söyleyebilir. Okul başarıları azalabilir, açıklayamadıkları para harcamaları olup, dürüst davranmayan bir hal alabilirler. Aileler bu durumda çocuklarının davranışlarının neden değiştiğini, kişilik özelliklerinde meydana gelen değişmelerin neler olduğunu araştırıp bulmalıdır."
Kliniğe 10 yaşına kadar inen vakaların geldiğini belirten Genç, "Gelen hastalarımdan birinin ‘Hocam eroini bonzai ile bıraktım’ demesi çok şaşırtıcıydı bunları keşke hiç duymasak. Sağlık politikalarını uygulayanlar ve halkımız sadece kriz zamanında değil, krizden önce de uyanık olmalı. Hepimiz gerekli önlemleri almalı ve bu vakalarla mücadele etmeliyiz’’ dedi.

Bonzai kullandıktan sonra kendine ya da çevresindekilere zarar verme ihtimali bulunan hastaların klinikte yatması gerektiğini belirten Dr. Yasin Genç, şöyle konuştu: “Hasta, madde etkisindeyken, madde entoksikasyonu zehirlenmesi dediğimiz vücutta yoğun madde bulunduğunda ve sonradan geçtiği de görülebilen dönemde klinik tedavisi mutlaka gereklidir. Çünkü, bu maddenin vücutta kalması kısa da uzun da sürebilir. Bu konuda özel çalışan psikiyatri klinikleri olduğu gibi devlete ait Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) de var. Onlardan da ilgili yardım alınmalıdır.’’

Bağımlılık yapıcı her türlü maddenin tedavi aşamasını aile işi olarak gören Genç, şöyle konuştu: ’’Biz klinik toplantılarımızda, tedavi sürecini aile işi olarak gördüğümüz için sadece hasta yakınlarıyla toplantı yapıyoruz. Hastalar, görüşme sırasında bizimle olmuyor. Hastanın eşi, annesi, babası oluyor. Hastalarımıza da kişiye özel yaklaşıyoruz. Onların üzerine gidip panik havası estirmiyoruz."

“GENÇLERİ SPORA YÖNLENDİRİN”

Gençleri bonzai illetinden uzak tutmak için spora yönlendirmenin de önemine değinen Dr. Yasin Genç, "Çocuklarımız tutkuyla spora bağlanmalı, hobiler edinmelidir" dedi. "Bağımlılık Hakkında Her Şey" adlı konferans, Dr. Yasin Genç’in konuşmalarının ardından konferansa yoğun ilgi gösteren gençlerin sorularının cevaplanmasıyla sona erdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.