Türkiye Şimdi Ne Yapacak?

Türkiye Şimdi Ne Yapacak?
Dolardaki tırmanış ve Rus ekonomisinde yaşanan çöküş sonrası Türkiye'nin izleyeceği yol haritası belli oldu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, para politikasındaki sıkı duruşun, enfyasyonda iyileşme sağlanana kadar süreceğini söyledi.

Başçı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki sunumunda, "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşmesağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir" dedi.

"SIKI DURUŞ SÜRDÜRÜLECEKTİR"

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz kararı için toplanacağı 24 Aralık'tan bir hafta öncesinde yaptığı sunumda Başçı, yılın başında alınan makroihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek malların enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkileri olduğunu vurguladı ve ekledi: "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Mevcut para politikası duruşu altında enflasyonun 2015 yılında Enflasyon Raporunda belirtilen görünümle uyumlu bir düşüş sergileyeceği öngörülmektedir."

"BÜYÜME POTANSİYELİ KADEMELİ OLARAK ARTACAK"

Sunumunda, ihracatın büyümeye katkısının da sürmekte olduğuna işaret eden Başçı, "Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi destekleyecektir. Yapısal dönüşüm programının uygulamaya geçmesiyle birlikte Türkiye'nin büyüme potansiyeli kademeli olarak artacaktır" dedi ve şöyle devam etti: "10. Kalkınma Planının temel amacı uluslararası değer zinciri hiyerarşisinde üst basamaklara çıkmış, yüksek gelir grubu ülkelerin arasına girmiş ve mutlak yoksulluk sorununu çözmüş bir ülke konumuna geliyor. 10. Kalkınma Planında daha önceki planlardan farklı olarak 'Öncelikli Dönüşüm Programları' adıyla 25 adet özel uygulama programı yer alıyor. Söz konusu programlar Plan'ın uygulanabilirliğini ve kalkınma çabalarının etkinliğini artırmak amacıyla yeni bir yaklaşım çerçevesinde hazırlandı."

RUSYA'DAN FLAŞ HAMLE

Rusya Maliye Bakanlığı doların yükselişini engellemek için 7 milyar dolar civarında döviz stoğu satmaya hazır olduğunu açıkladı. Doların rekor düzeylere çıktığında, Parite etkisiyle 3.0 lira üzerine çıkan euro da, yeni güne dolardaki düşüşle birlikte çekildiği 2.96 - 2.97 lira düzeylerinde başladı ve döviz sepeti de 2.67 üzerinde kaldı.

FAİZ YÜKSELDİ

Gelişmekte olan ülkelerdeki satışların yanı sıra 14 Aralık operasyonunun gerilimi tırmandırması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın operasyonların süreceği sinyali vermesi ve başta AB olmak üzere gelen eleştirileri dikkate almaması doların yeni tarihi zirveyi tırmanmasına neden oldu. Rusya Merkez Bankası ise petrol fiyatlarındaki düşüş ve yaptırımlar nedeniyle ülke ekonomisinin resesyona doğru sürüklenmesiyle rublede görülen kayıpların önüne geçmek için politika faizini ani bir kararla yüzde 10.5'ten yüzde 17'ye yükseltti. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimi kısmama kararıyla 20 dolar yitiren Brent petrolünün varil fiyatı 59.64 dolar, ABD hafif petrolünün varil fiyatı da 55.35 dolar düzeyinde hareket ediyor.

MERKEZ'İN MÜDAHALESİ DOLARIN ATEŞİNİ DÜŞÜRDÜ

Küresel gelişmeler ve iç siyasi gerginliklerle dün yeni rekor düzeye yükselen dolar, yeni güne 2.37 liranın üzerinde başladı. Bir süredir hızla düşerek 60 doların altına gerileyen Brent tipi petrolün varil fiyatı ise dünkü 59.50 - 60.00 dolar düzeyinde hareket ediyor. Kesintisiz yükselişle dün 2.4140 liraya çıkarak tüm zamanların yeni rekor düzeyine tırmanan dolar, Merkez Bankası'nın, enerji ile ilgili kamu kurumlarının ayda 1.0 - 1.5 milyar dolarlık döviz talebini piyasadan çekmesiyle gerilediği 2.37 - 2.38 dolar bandında hareket ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.