Beyoğlu'nda Vuslat Gecesi

Beyoğlu'nda Vuslat Gecesi
“HZ. MEVLANA RAHMET PINARINDAN KANA KANA İÇTİ. GÖNLÜ, BÜTÜN İNSANLIĞI -SEVECEK, YARATILAN HER NESNEYİ SİNESİNE SARACAK KADAR GENİŞLEDİ.”

Büyük İslam Alimi ve Mutasavvıf Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî Hazretleri, vuslatının 741. yılında Beyoğlu Belediyesi’nin, Galata Mevlevihanesi’nde düzenlediği  “Şeb-i Arus” programı ile anıldı. Farklı dinlere mensup cemaat liderlerinin katıldığı törende konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan,  “Hz. Mevlana bu rahmet pınarından kana kana içti. Gönlü, bütün insanlığı sevecek, yaratılan her nesneyi sinesine saracak kadar genişledi.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Beyoğlu Belediyesi, Uluslararası Mevlana Vakfı ve Kültür Kenti Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği “Hz. Mevlana’nın 741. Vuslat Yıldönümü "Şeb-i Arus" Galata Mevlevihanesi’nde törenle anıldı.

tmr_5749.jpg

Tasavvuf müziğinin, semazen gösterisi ile süslendiği anma programı Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Programa; Beyoğlu Kaymakamı Osman Ekşi,  AK Parti Beyoğlu İlçe Başkanı Harun Muş,  Beyoğlu İlçe Müftüsü Aydın Yığman, Musevi Hahambaşı İsak Haleva, Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı, İlahiyatçı- Yazar Ali Rıza Demircan ve çok sayıda davetli katıldı.

            HZ. MEVLANA RAHMET PINARINDAN KANA KANA İÇTİ

Programın açılışında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Mevleviliğin medeniyetimizde ayrı bir yere sahip olduğunu belirterek, “Her şeyiyle bize mahsus, kültür ve medeniyetimize özgü bu billur pınarın kaynağı, Âlemlere rahmet Peygamber Efendimizdir. Bütün insanlığa inen son din İslam’dır.

tmr_5768.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hz. Mevlana bu rahmet pınarından kana kana içti. Gönlü, bütün insanlığı sevecek, yaratılan her nesneyi sinesine saracak kadar genişledi. Yüzyıllar önce yaptığı, “Gel ne olursan ol, yine gel” çağrısı, bunun için daha dün söylenmiş gibi yenidir, tazedir. Konya’dan halka halka yayılan bu kutlu davet, bütün dünyayı aydınlattı, aydınlatmaya devam ediyor” dedi.

BEYOĞLU KENDİ YATAĞINDA, SU GİBİ AKIP GİTMEKTEDİR

İnsan olma sıfatını taşıyan herkesin Mevlana’dan feyz aldığını da sözlerine ekleyen Başkan Demircan, “Galata Mevlevihanesi’nde, bu ışığın âleme yayıldığı önemli bir merkez oldu. Beyoğlu; dışarıdan bakıldığında, Batı kültürünün Türkiye’deki ilk temas noktası gibi görünse de, aslında medeniyetimizin mayalandığı, harmanlandığı büyük bir asitanedir. Beyoğlu, bugün de bu ışığın parladığı, bütün cihana yayıldığı bir merkezdir. Hz. Mevlâna; Mesnevi’de merkeze bağlı hareketten, köke bağlı değişimden söz eder ve şöyle der; “Su gibi akıp git, ama yatağın belli olsun” Beyoğlu da kendi yatağında su gibi akıp gitmektedir” şeklinde konuştu.

MEVLEVİ PİLAVI İKRAM EDİLDİ

Beyoğlu Galata Mevlevihanesi’nin büyüleyici atmosferinde gerçekleştirilen “Şeb-i Arus” gecesinde sergilenen sema mukabelesi davetlilere, manevi duyguların doruğa çıktığı anlar yaşattı. Çok sayıda davetlinin katıldığı anma programında misafirlere Mevlevi Pilavı, ayran ve tatlı ikram edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum