ABD'de TÜFE Beklentinin Üstünde Geriledi

ABD'de TÜFE Beklentinin Üstünde Geriledi
ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasım ayında yüzde 0,3 düşerek beklentilerin üzerinde geriledi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre TÜFE, kasımda yüzde 0,3 azalarak, Aralık 2008'den bu yana en yüksek düşüşü kaydetti. Bu sonuçla yıllık bazda yüzde 1,3 artan TÜFE'ye ilişkin kasım beklentisi yüzde 0,1 düşüş yönündeydi. Verinin, yıllık bazda ise yüzde 1,4 artması bekleniyordu.

TÜFE'deki gerilemede petrol fiyatlarının son 5 yılın en düşük seviyelerinde seyretmesi etkili oldu. Petrol fiyatlarının kasımda yüzde 6,6 azalarak, Aralık 2008'den bu yana en büyük aylık düşüşü göstermesi dikkati çekti.

Öte yandan, fiyatı oynaklık gösteren gıda ve enerji dışındaki kalemlerden oluşan çekirdek TÜFE ise beklentiler paralelinde yüzde 0,1 arttı. Çekirdek TÜFE yıllık bazda yüzde 1,7 artarak yüzde 1,8'lik beklentinin hafif altında kaldı.

ABD Merkez Bankası (Fed), çekirdek TÜFE'yi uzun vadeli enflasyon eğiliminin göstergelerinden biri olarak görüyor.

Çekirdek TÜFE uzun süredir Fed'in yüzde 2 hedefinin altında seyrederken, uzmanlar bunun enflasyon baskılarını azaltarak Fed'e faiz artırımı konusunda esneklik tanıdığını vurguluyor.

Bu arada, Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasalar Komitesi'nin 2 günlük toplantısı bugün bitiyor. Fed Başkanı Janet Yellen'ın, toplantı sonrasında düzenleyeceği basın açıklamasında, faiz artırımının zamanlamasına ilişkin ipuçları vermesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.