"Siyanürle altın Arama" Sona Eriyor

"Siyanürle altın Arama" Sona Eriyor
Büyük tepki gören siyanürle altın arama uygulamasının, geliştirilen "Nano Sarraf" adlı ürün sayesinde tarihe karışacağı bildirildi.

Doğaya ve canlılara verdiği zararlar nedeniyle kamuoyunda büyük tepki gören siyanürle altınarama uygulamasının, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) geliştirilen "Nano Sarraf" adlı ürün sayesinde tarihe karışacağı bildirildi.

Dünyada altın başta olmak üzere değerli madenlerin başında gelen altının çıkarılışı sırasında kullanılan siyanür, hem doğa hem de yer altı sularına karışması nedeniyle insan sağlığı açısından büyük bir tehdit unsuru olarak görülüyor.

Siyanür kullanımı nedeniyle altın çıkaran şirketlerin sürekli protesto edildiği, çalışmalarının engellendiği ülkemizde de siyanürün doğada ve canlı yaşamında oluşturduğu tahribatı önlemek ve yaşanan gerilimlere son vermek adına YYÜ'lü bilim adamları 2009 yılında çalışma başlattı.

YYÜ Fen Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nahit Aktaş öncülüğünde yürütülen çalışmaların ardından hazırlanan proje, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Sanayi Tezleri Programına sunuldu.

Projenin kabul edilmesiyle "Nano Sarraf" isimli tamamen yerli bir ürün geliştiren Aktaş ve ekibi, bu sayede siyanürle altın arama dönemini sona erdirerek, doğaya ve insan sağlığına zarar vermeden altın çıkarılmasını sağlayacak.

Prof. Dr. Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyanürle altın aramanın bütün dünyada kullanılan bir yönetme olduğunu fakat son zamanlarda ülke genelinde siyanürle altın arama, saflaştırma ve ayrıştırma çalışmalarının yöre halkı tarafından ciddi bir dirençle engellendiğini belirtti.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.