Temeli Cumhuriyet'ten

Temeli Cumhuriyet'ten
Toplumu uyuşturan ve rezilliğin eksik olmadığı evlilik programlarının temelleri Cumhuriyete dayanıyor. 1927 ve 1928 yılında yayınlanan gazeteler, bakın neler yazmış.
Son za­man­lar­da ba­şör­tü­lü ai­le­le­rin de gö­rül­me­ye baş­la­dı­ğı ve re­zil­li­ğin ek­sik ol­ma­dı­ğı ev­li­lik prog­ram­la­rı­nın te­mel­le­ri Cum­hu­ri­ye­te da­ya­nı­yor.
 
Os­man­lı­cay­la il­gi­li tav­si­ye ka­ra­rın alın­ma­sı­nın ar­dın­dan tar­tış­ma ko­nu­su olan gü­nü­müz Türk­çe harf­le­ri­nin yü­rür­lü­ğe ko­nul­du­ğu 1928’de, dö­ne­min ga­ze­te­le­rin­den 

7650802[1].jpg

Va­kit, bi­raz rey­ting kay­gı­sı, bi­raz da in­san­la­rın ya­şa­mı­na yön ver­mek için “Me­sut Çift­ler Mü­sa­ba­ka­sı­” ad­lı bir ya­rış­ma baş­la­tır.  Ka­nun ge­re­ği 1 Ara­lık 1928’den iti­ba­ren ye­ni ya­zı­ya geç­me­si ge­re­ken ga­ze­te, 30 Ka­sım gü­nü ya­ni es­ki ya­zı­nın son gü­nün­de “
Me­sut Çift­ler Mü­sa­ba­ka­sı­”nın du­yu­ru­su­nu ya­par. 1 Ara­lı­k’­tan iti­ba­ren de ya­rış­ma­yı ye­ni y
a­zıy­la de­vam et­ti­rir. Söz­de ya­rış­ma ile tem­si­li

7650798[1].jpg

 ka­dın ile er­kek ka­rak­ter­le­ri ya­zı­lı­yor ve oku­yu­cu­la­ra "Kim ki­min­le ev­len­me­li­dir?" di­ye so­ru­lu­yor.

1927’de de “Mec­mu­a” ad­lı haf­ta­lık ya­yın or­ga­nı an­ket dü­zen­le­ye­rek "Han­gi Kız­la Ev­len­me­li?" di­ye so­rar. Oku­yu­cu­lar­dan ge­len yo­rum­la­ra gö­re, özel­lik­le­ri ak­ta­rı­lan kız­lar­dan han­gi­si­nin ide­al ev­le­ni­le­cek kız ol­du­ğu­na ka­rar ve­ri­li­yor­du.  

Vahdet Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum