Beyşehir'de Tarihi Konak Harabeye Döndü

Beyşehir'de Tarihi Konak Harabeye Döndü
Beyşehir’de Sultan Abdülhamit döneminde kurulan Hamidiye Mahallesi'nde bulunan,Kuva-i Milliye Teşkilatı'nın kurucularından Süleyman Sırrı Koydemir tarafından yaptırılan asırlık Çeçen Süleyman Efendi Konağı’ı harabeye döndü.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından da tescil edilerek koruma altına alınan tarihi  konak önlem alınmazsa yok olma tehlikesi altında.

Yetkililer Duyarsız!

Asırlık konağım vahim durumu bir yıl önce de ulusal basında yer bulmasına karşın yetkililer tarihi  konağın restorasyonuna yönelik bir adım atmamış

.İşte asırlık konağın son halinden kareler...

fotogaleri-002.gif

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Muşmal bir süre önce tarihi konağın  harabeye dönmesine ilişkin açıklama yaparak “ Çeçen Süleyman Efendi Konağı'nın Beyşehir'deki sivil yapılar içerisinde günümüze kadar gelmiş en değerli yapılarından bir tanesi olduğunu belirterek, 'Yani iki konak, iki sivil yapı sayabiliriz Beyşehir merkezde, bunlardan birisi Hacıakif Evi, bir diğeri de Çeçen Süleyman Efendi Konağı'dır.

Burada şunun altını çok ısrarla çizmek istiyorum, Beyşehir'in birkaç tane değeri kalmış, yaptığım araştırmalarda Osmanlı döneminde Beyşehir'de 15 mescit, 3 cami, 3 değirmen ve pek çok hamam, pek çok sosyal donatı tespit ettiğimiz halde bugün elimizde tarihi Eşrefoğlu Camisi ve bedesteni dışında tarihi eser günümüze ulaşmamış. Bu çök önemli, çok sıkıntılı bir durum. Biz bu nedenle yıkılmakta olan bu konağı korumak durumundayız' demişti.

Beyşehir'de Başka  Bir Örneği Yok!
Doç. Dr. Muşmal, Anadolu'da bu tür konakların var olmasına rağmen, Beyşehir'de başka böyle bir örneğin olmadığını, Konya yöresinde ise çok az olduğunu o yüzden ilçe açısından mevcut yapının çok önemli ve kritik bir konak olduğunu vurgulamıştı.

Doç. Dr. Muşmal, “Konağın içerisinde, Osmanlı tarihçisi olduğum için, detayları hakkında bilgi vermekten imtina ediyorum ancak 10-15 odalı büyük bir yapı olduğunu biliyoruz. Beyşehir Gölü'ne hakim ve bugün yıkılıyor, tarih yok oluyor. Tarihi konak Beyşehir'e yeniden kazandırılması gereken bir eser. Niçin burası tamir edilip restore edilip Beyşehir'in bir müzesi olmasın, niçin burası tamir edildikten sonra Beyşehir'de önemli değer olarak dışarıdan gelen misafirlere bir butik otel olmasın, insanlar burayı niçin gezmesinler? Bu çok önemli” şeklinde konuşarak konağın acilen tamir edilip restore edilmesini gerektiğini ifade etmişti.

Habervaktim.com / ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum